Hinder som bara dyker upp? Sväng it, hästen!

Hoppning

Publicerad: 2015-06-27

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Hinder som bara dyker upp? Sväng it, hästen!

Upplever du att hinder bara dyker upp ur tomma intet på tävling? Det kan bero på att banbyggarna bygger lite tuffare svängar nu. Men med veckans banhoppningsövning blir du väl förberedd.

Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
– Hinder kommer ibland väldigt snabbt efter kortsidorna på tävling, då hinner man inte ens rida färdigt hörnet. Det gäller att hästen är formad runt innerskänkeln för då driver den med båda bakbenen, säger tränaren Lena Berggren Wenderyd.
En häst som hänger och lutar inåt har så mycket vikt på sin inre kroppshalva att den släpper drivet på ytter bak. Men om den är formad flyttar kroppsvikten över på den yttre kroppshalvan så att det blir jämnare, förklarar Lena.
– Har du tryck i båda bakbenen genom svängen har du större chans till bra språng, när ett hinder kommer snabbt efter en sväng. Det kan man träna på i den här övningen. Ryttaren måste tänka snabbare och hästen ska ha bra tryck i bakkärran så att man kommer iväg ur svängen.

Bygg så här

Första övningen: Hur högt du ska bygga beror på ryttaren, men en tanke är 50 till 80 centimeter. Hindret är inte huvudmomentet.
– Hästen ska inte behöva slå sig eller tappa självförtroendet, säger Lena.
Banan: Kan ridas på din tävlingshöjd. Men du ska komma bra ur svängen innan du utmanar. På hinder 3/6 blir anridningen kort, så bygg inte för högt.
Antal meter från kortsidan (till hinder 1 och 4):
Tävlingsmässigt är det 15 meter från kortsida till hinder, men du kan öva på 13 för att spetsa till det. Om du vill ha det lite lättare, ta 17 meter.

Gör så här

Värm upp först. Börja med en inverkansövning för att se att ryttaren kan inverka rätt, och att hästen är följsam för hjälperna.

Uppvärmningsövning:
Kom i vänster varv och hoppa nr 1. Direkt efter 1, vänd mot nästa långsida så att du kan hoppa halvt igenom på nr 4. Om du vill göra det tuffare ska du vända innanför hindret som heter 3 och 6. Du kan gå runt det hindret om du behöver mer plats.
– I och med att du är på liten yta blir det snäva svängar, så bygg små hinder. Hästen ska kunna landa i balans, säger Lena.

Rid igenom linjerna:
1 och 2. Det är en normal och bekväm distans till 2:an, sex språng på 24 till 24,5 meter.
– Direkt ur hörnet måste du börja rida mot hinder 1, för banbyggaren har varit så taskig och vinklat det, säger Lena.
4 och 5. Kom ur högersväng och hoppa fyran. Det är sju språng till femman, på 27,5 till 28 meter är det ingen ”trickig” tanke med distansen, den ska kännas bekväm.
– Huvudmomentet är 4:an, hästen måste vara runt inner skänkel och framme för skänklarna.

Sätt ihop till bana:
Rid enligt hindrens numrering. 3:an får du hoppa lite diagonalt, Lena tipsar om att rama in hästen för skänkeln så att den inte smiter.
Du kan rida två varv om du vill.

Syfte:
Att öva på att rida genom svängar, att få rytm och att rida med inverkan.

Svårighetsgrad:
Medel till avancerad. Varierar med hinderhöjd och hur man placerar hindren (hur nära 1 och 4 ställs i förhållande till kortsidan).

Tänk på det här:
Se till att hästen är följsam för hjälperna, inte minst runt innerskänkeln.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Lena Berggren Wenderyd.
Bor: Hällingsjö mitt emellan Göteborg, Kungsbacka och Borås.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level II, B-tränare i hoppning, B-banbyggare. Har gått Riksidrottsförbundets elittränarutbildning. ”Det bästa jag har gjort i hela mitt liv, jag tänker på saker från den kursen varje dag.” Har läst idrottspsykologi.
Jobbar som:
Tränare, banbyggare, föreläsare inom mental träning och idrottspsykologi.
Roligast med att vara tränare: ”Det allra roligaste är att se framsteg. Att jag kan förmedla någonting så att en ryttare och en häst blir bättre. Att se att de förstår och tar till sig, och kan använda det jag förmedlar. Nivå spelar ingen roll, min yngsta elev är 7 år och min äldsta 65+, även om de flesta är tonåringar som tävlar. Nummer två är att medverka till att människor får nya vänner. De blir kompisar här hos mig och det är roligt.”
Läs mer på: lenaberggrenrid.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista