Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2017-01-12

Svårighetsgrad:

Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.

Tipstack till: Maria Sundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
   
Hopptränaren Maria Sundin bjuder på en klassisk hinderuppställning som kan ridas på många vis. Men vi ska koncentrera oss på svängarna. 
– Träna på att vända hästen med rak hals. Det handlar om att ryttaren ska känna att hästen har alla fyra ben under sig. Om du bara drar i den inre tygeln är risken stor att bogen skjuter ut och att det blir för mycket centrifugalkraft, säger Maria.
Om ryttaren drar i hästens hals och huvud är det lätt att kroppen, från bogen och bakåt, glider ut. Då är risken stor att hästen inte är rak mot hinder.
– Det är viktigt, om hästen ska tycka att det är roligt att hoppa, att den är rak och har alla fyra benen under sig.
Träna alltså på att göra vändningar för ytterskänkeln och känn efter hur balansen är.
– Få med hela hästen, i grunden behöver du rida så att balansen bibehålls.
  
Håll galoppen
En annan sak att hålla i huvudet är att galoppen är det viktigaste. Det är hästens sak att hoppa hindret, säger Maria.
Hur är det egentligen, ska inte ryttaren ”lägga hästen rätt”?
– Om du behöver lägga hästen rätt när du hoppar upp till en meter, vad ska du göra sedan då, när hindret är 1,40? Då hindren är höga behövs större precision, men det kommer automatiskt med utbildning. Vi ska sätta galoppen och styra vägen, men sedan är det hästen som hoppar.
Maria håller med Anna Hassö, som tycker att hästarna måste få ta större ansvar.
– Vi ska träna oss på att hästen tar ansvaret för hoppet. Vi tränar för att ge den optimala förutsättningar, men vi kan inte lyfta över den. Kommer hästen fel har vi inte haft rätt galopp.
  
Bygg så här
Bygg det som ofta kallas ”Huset”. Ett hinder på långsidan, två vinklade diagonalhinder och två på andra långsidan. Banan ska byggas så att den kan ridas från båda hållen (tänk på att bygga parallelloxrar eller rättuppståenden om du vill kunna rida hinder från bägge håll).
Avståndet på långsidan ska anpassas till minst fem galoppsprång.
– Det här gör att du kan variera. Rida snett igenom på enkelhinder, rida på båge eller rida rakt fram över hindren längs med långsidan, säger Maria.
  
Gör så här
Banan kan startas i princip från vilket hinder som helst, men oftast börjar man inte på de böjda spåren. OBS! De böjda linjerna går från diagonal till rak linje. Detta för att underlätta och för att inte behöva vända ifrån ett hinder som hästen ser.
  
Fokus nr 1. Hitta din galopp och håll den. Oavsett vad som händer under banan ska ryttarens fokus ligga framåt och på att hålla eller återställa galoppen.
Maria säger att man som ryttare ska fokusera på vägen och galoppen, inte på vad hästen gör.
– Håller du fokus kommer hästen ganska snabbt att släppa vad det nu var den skyggade för. Lika snabbt som hästen reagerade, lika snabbt släpper den det om det finns ett annat fokus.
  
Fokus nr 2. Vägen. Tänk noga igenom den väg du ska rida. Kom ihåg regler för vägarna – står hindret på diagonalen, rid ut i hörnet innan hindret. Står hindret på långsidan, rid inte ut i hörnet utan påbörja svängen från mitten på kortsidan.
Var noga när du väljer väg, det gäller att ligga ett snäpp före hästen.
– Hästen behöver känna vart du är på väg, du behöver hela tiden ligga ett hinder före den. Det gäller inte minst om du river eller något stör dig eller din häst.
  

Syfte:
Att hitta och träna på att använda en bra galopp, plus att öva på vägar.

Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Ligg steget före hästen, du ska ha bestämt vägen innan.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maria Sundin.
Bor: Utanför Helsingborg.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning och utbildad ridinstruktör. Utbildad mental coach.
Jobbar som: Tränare och mental coach.
Roligast med att vara tränare: "Utveckling. Hos hästar och ryttare oavsett nivå. Det är det absolut roligaste. För mig spelar det ingen roll om det är vuxna som är återvändare eller barn. Jag känner mer och mer att det är det som är viktigt, att jag känner att ryttaren är intresserad av att ta ansvar för sin egen utveckling. Reflektion, vilket ansvar har jag i det som händer? Vad behöver jag göra för att förbättras?”
Läs mer på: www.equevent.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
400 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Brukar din häst klia sig på dig fast du inte vill? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som är specialiserad på horsemanship.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista