Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2017-01-12

Svårighetsgrad:

Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.

Tipstack till: Maria Sundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
   
Hopptränaren Maria Sundin bjuder på en klassisk hinderuppställning som kan ridas på många vis. Men vi ska koncentrera oss på svängarna. 
– Träna på att vända hästen med rak hals. Det handlar om att ryttaren ska känna att hästen har alla fyra ben under sig. Om du bara drar i den inre tygeln är risken stor att bogen skjuter ut och att det blir för mycket centrifugalkraft, säger Maria.
Om ryttaren drar i hästens hals och huvud är det lätt att kroppen, från bogen och bakåt, glider ut. Då är risken stor att hästen inte är rak mot hinder.
– Det är viktigt, om hästen ska tycka att det är roligt att hoppa, att den är rak och har alla fyra benen under sig.
Träna alltså på att göra vändningar för ytterskänkeln och känn efter hur balansen är.
– Få med hela hästen, i grunden behöver du rida så att balansen bibehålls.
  
Håll galoppen
En annan sak att hålla i huvudet är att galoppen är det viktigaste. Det är hästens sak att hoppa hindret, säger Maria.
Hur är det egentligen, ska inte ryttaren ”lägga hästen rätt”?
– Om du behöver lägga hästen rätt när du hoppar upp till en meter, vad ska du göra sedan då, när hindret är 1,40? Då hindren är höga behövs större precision, men det kommer automatiskt med utbildning. Vi ska sätta galoppen och styra vägen, men sedan är det hästen som hoppar.
Maria håller med Anna Hassö, som tycker att hästarna måste få ta större ansvar.
– Vi ska träna oss på att hästen tar ansvaret för hoppet. Vi tränar för att ge den optimala förutsättningar, men vi kan inte lyfta över den. Kommer hästen fel har vi inte haft rätt galopp.
  
Bygg så här
Bygg det som ofta kallas ”Huset”. Ett hinder på långsidan, två vinklade diagonalhinder och två på andra långsidan. Banan ska byggas så att den kan ridas från båda hållen (tänk på att bygga parallelloxrar eller rättuppståenden om du vill kunna rida hinder från bägge håll).
Avståndet på långsidan ska anpassas till minst fem galoppsprång.
– Det här gör att du kan variera. Rida snett igenom på enkelhinder, rida på båge eller rida rakt fram över hindren längs med långsidan, säger Maria.
  
Gör så här
Banan kan startas i princip från vilket hinder som helst, men oftast börjar man inte på de böjda spåren. OBS! De böjda linjerna går från diagonal till rak linje. Detta för att underlätta och för att inte behöva vända ifrån ett hinder som hästen ser.
  
Fokus nr 1. Hitta din galopp och håll den. Oavsett vad som händer under banan ska ryttarens fokus ligga framåt och på att hålla eller återställa galoppen.
Maria säger att man som ryttare ska fokusera på vägen och galoppen, inte på vad hästen gör.
– Håller du fokus kommer hästen ganska snabbt att släppa vad det nu var den skyggade för. Lika snabbt som hästen reagerade, lika snabbt släpper den det om det finns ett annat fokus.
  
Fokus nr 2. Vägen. Tänk noga igenom den väg du ska rida. Kom ihåg regler för vägarna – står hindret på diagonalen, rid ut i hörnet innan hindret. Står hindret på långsidan, rid inte ut i hörnet utan påbörja svängen från mitten på kortsidan.
Var noga när du väljer väg, det gäller att ligga ett snäpp före hästen.
– Hästen behöver känna vart du är på väg, du behöver hela tiden ligga ett hinder före den. Det gäller inte minst om du river eller något stör dig eller din häst.
  

Syfte:
Att hitta och träna på att använda en bra galopp, plus att öva på vägar.

Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Ligg steget före hästen, du ska ha bestämt vägen innan.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maria Sundin.
Bor: Utanför Helsingborg.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning och utbildad ridinstruktör. Utbildad mental coach.
Jobbar som: Tränare och mental coach.
Roligast med att vara tränare: "Utveckling. Hos hästar och ryttare oavsett nivå. Det är det absolut roligaste. För mig spelar det ingen roll om det är vuxna som är återvändare eller barn. Jag känner mer och mer att det är det som är viktigt, att jag känner att ryttaren är intresserad av att ta ansvar för sin egen utveckling. Reflektion, vilket ansvar har jag i det som händer? Vad behöver jag göra för att förbättras?”
Läs mer på: www.equevent.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet