Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Markarbete

Publicerad: 2019-06-30

Svårighetsgrad: Bas

Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 

Tipstack till: Sophie Linde
Text: Hege Hellström
Foto: Alicia Broberg
  
I USA är det vanligt med robusta trästaket som man kan kliva upp på för att komma högre vid uppsittning. Det var också där som hästtränaren Sophie Linde lärde sig det här tricket, som fungerar lika bra med en pall eller en stol.
– Det är bra samtidigt som det är supercoolt att visa andra. Dessutom är det ett enkelt trick som går fort att lära in, säger Sophie. 
Hon säger sig kunna lära vilken häst som helst det här tricket på under fem minuter. 
– Hästen gör i princip skänkelvikning till uppsittningspallen du står på. Jag ser så väldigt många som har svårt att få hästen i rätt position när de ska sitta upp. Och framför allt ser jag många hästar som inte står still.    


Gör så här
  
STEG 1:
Träna med träns och sadel på, med någonting att använda som din förlängda arm – som exempelvis en pinne eller ett dressyrspö av längre modell – till hands. Första steget är att börja från marken. Flytta hästens bakben utan att den rör frambenen, lite som en framdelsvändning.
Du står på hästens ena sida, säg vänster. Håll med vänster hand i tygeln ganska nära bettet, du står alltså med vänster axel mot hästen och tittar mot bakdelen. Sedan ska du guida hästen med din förlängda arm för att flytta hästens bakdel.
Den enda anledningen att vi använder ett spö eller en pinne är för att kunna nå till hästens bakdel och att guida den rätt i övningen. Först rör du inte hästen utan håller pinnen/spöet ovanför höften, plus rösten. Smacka, klicka eller vad du nu vill använda för ljud.
– Så fort hästen tar ett steg med bakdelen från din förlängda arm belönar du genom att bli tyst, stilla och klappa. Här kan du även belöna med naturligt godis såsom morot eller liknande, om du vill det och du vet att din häst fungerar bra med godisbelöning. Stryk även hästen med pinnen/spöet över rumpan och kroppen, detta för att den ska förstå att det bara är ett verktyg och inget farligt. Om hästen lätt blir nafsig bör man undvika godis, men kan den vara artig gällande att få godis kan det vara en bra idé, säger Sophie. 
  
Ska flytta sig lätt
Du ska kunna göra det här från båda sidorna och det ska vara lätt. I princip ska du bara guida hästen, ge ditt röstkommando och hästen ska flytta. Återigen är pinnen/spöet endast en guidning för att visa hästen åt vilket håll den ska gå, precis som ett lätt tryck med skänkeln eller ett tygeltag är när du rider.
– Vi vill att hästen ska flytta för lätta hjälper. Det är viktigt att inse att det du använder som förlängd arm endast är till för att hjälpa hästen att förstå vilken kroppsdel som ska flyttas.
Ett problem kan vara att din häst går framåt i stället för åt sidan. 
– Tar hästen ett steg framåt flyttar du den mjukt bakåt ett steg. Försök sedan igen att få den att flytta bakdelen. 
  
STEG 2:
Vid andra steget står du på en pall eller sitter på ett staket. Du ska nu göra samma sak som du har gjort från marken, men från en högre höjd. 
I det här läget ska vi även fokusera på hästens motsatta höft. Det vill säga, sitter du upp från vänster sida ska du flytta höger höft mot dig tills hästen är i rätt position. 
– I början är det lättare med ett staket, för då har hästen staketet som en referens. Om du börjar på en uppsittningspall händer det ofta att hästen går runt dig om den kan göra det. Inledningsvis är det inte ovanligt att hästen kan överdriva och nästan putta dig av pallen. Då gör den ju rätt, men lite mycket. Därför är det viktigt att ha väggen som stöd, säger Sophie.
Den som absolut saknar staket kan i stället ha pallen invid en vägg och stå med ryggen mot väggen. Sitter du på ett staket är det bra att sitta grensle av säkerhetsskäl. 
    
Pausa efter minsta steg
Om du vill att hästen ska flytta sig åt vänster, sträck din förlängda arm mot dess högra höft för att uppmuntra hästen att flytta sig i skänkelvikning mot dig. 
– Stå på pallen och sträck upp armen som Frihetsgudinnan, typ. Det är den visuella hjälpen. Använd det röstkommando du har valt, till exempel att smacka eller klicka, och sänk ner pinnen/spöet över hästens rygg vid höger höft och håll det utan att nudda hästen – guidande för att rama in din häst och för att den ska flytta sig till vänster mot dig, instruerar Sophie.
Så fort hästen tar minsta steg mot dig, sluta med allt du gör, klappa och ge om du vill godis. Om du vill ge godis i denna övning bör du göra det genom att sträcka dig över sadeln och låta hästen få godisen på motsatt sida genom att vända huvudet mot höger stigbygel. Detta för att den inte ska stanna för långt bak och leta efter godiset hos dig, utan komma i rätt position först och sedan få belöning. Fortsätt med det ända tills hästen står precis bredvid dig. 
– Det är viktigt att få hästen stabil när den väl har kommit i rätt position, så "fippla" lite med sadeln och lägg vikt i stigbygeln utan att sitta upp. Om din häst då rör sig går du tillbaka till tricket och flyttar tillbaka hästen till rätt position igen. När den fortfarande står stilla, sitt upp. Det är superviktigt att inte rida i väg på en gång. Visa hästen att ”här är det härligt att stå stilla tills vi båda är redo att rida i väg”. 
När du har tränat in tricket kommer du inte längre behöva använda ett spö som din förlängda arm, utan det räcker att sträcka upp armen i luften och ge röstkommando. Detta trick är också toppen att kunna om du av någon anledning måste sitta av under en uteritt – hitta då närmsta sten eller stubbe och gör tricket, så kan du enkelt sitta upp igen!

Syfte:
Att få en häst som ställer sig rätt och står stilla när du ska sitta upp (och kanske att imponera lite med din Frihetsgudinnan-pose...). När du tränat in tricket behöver du inte längre pinnen/spöet som förlängd arm utan det räcker att sträcka handen i luften och ge röstkommando.

Svårighetsgrad:
Lätt.
     
Tänk på:
Belöna hästen med stillhet, ge eftergift så fort den gör rätt. Var noga med att hästen ska stå stilla även när du har suttit upp.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn:
Sophie Linde.
Bor: I Bromma.
Utbildning inom hästvärlden: Utbildningar i USA. Har lång erfarenhet från USA, bland annat med ”Extreme Mustang Makeover” (läs mer här).
Jobbar som: Driver eget som hästtränare och instruktör på heltid. Håller privat- och grupplektioner, samt clinics i Sverige, Europa och USA. Hjälper folk att köpa och sälja hästar, har konsultation via nätet. Tränar alla typer av hästar – främst inom sociala relationer och miljöträning för samtliga discipliner.
Roligast med att vara tränare: "Absolut roligast är när man har lärt hästen något eller har löst ett problem, och ägaren får uppleva det. Man ser på ansiktsuttrycket, 'hur är det här ens möjligt?'. Ibland har jag fått höra att det är ren magi. Jag brinner för att förbättra kommunikationen mellan häst och ägare. Det är inte att jag kan rida och hantera hästen som är coolt – utan att ägaren kan göra det."
Läs mer på: Swedish Equillence

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista