Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Markarbete

Publicerad: 2019-06-30

Svårighetsgrad: Bas

Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 

Tipstack till: Sophie Linde
Text: Hege Hellström
Foto: Alicia Broberg
  
I USA är det vanligt med robusta trästaket som man kan kliva upp på för att komma högre vid uppsittning. Det var också där som hästtränaren Sophie Linde lärde sig det här tricket, som fungerar lika bra med en pall eller en stol.
– Det är bra samtidigt som det är supercoolt att visa andra. Dessutom är det ett enkelt trick som går fort att lära in, säger Sophie. 
Hon säger sig kunna lära vilken häst som helst det här tricket på under fem minuter. 
– Hästen gör i princip skänkelvikning till uppsittningspallen du står på. Jag ser så väldigt många som har svårt att få hästen i rätt position när de ska sitta upp. Och framför allt ser jag många hästar som inte står still.    


Gör så här
  
STEG 1:
Träna med träns och sadel på, med någonting att använda som din förlängda arm – som exempelvis en pinne eller ett dressyrspö av längre modell – till hands. Första steget är att börja från marken. Flytta hästens bakben utan att den rör frambenen, lite som en framdelsvändning.
Du står på hästens ena sida, säg vänster. Håll med vänster hand i tygeln ganska nära bettet, du står alltså med vänster axel mot hästen och tittar mot bakdelen. Sedan ska du guida hästen med din förlängda arm för att flytta hästens bakdel.
Den enda anledningen att vi använder ett spö eller en pinne är för att kunna nå till hästens bakdel och att guida den rätt i övningen. Först rör du inte hästen utan håller pinnen/spöet ovanför höften, plus rösten. Smacka, klicka eller vad du nu vill använda för ljud.
– Så fort hästen tar ett steg med bakdelen från din förlängda arm belönar du genom att bli tyst, stilla och klappa. Här kan du även belöna med naturligt godis såsom morot eller liknande, om du vill det och du vet att din häst fungerar bra med godisbelöning. Stryk även hästen med pinnen/spöet över rumpan och kroppen, detta för att den ska förstå att det bara är ett verktyg och inget farligt. Om hästen lätt blir nafsig bör man undvika godis, men kan den vara artig gällande att få godis kan det vara en bra idé, säger Sophie. 
  
Ska flytta sig lätt
Du ska kunna göra det här från båda sidorna och det ska vara lätt. I princip ska du bara guida hästen, ge ditt röstkommando och hästen ska flytta. Återigen är pinnen/spöet endast en guidning för att visa hästen åt vilket håll den ska gå, precis som ett lätt tryck med skänkeln eller ett tygeltag är när du rider.
– Vi vill att hästen ska flytta för lätta hjälper. Det är viktigt att inse att det du använder som förlängd arm endast är till för att hjälpa hästen att förstå vilken kroppsdel som ska flyttas.
Ett problem kan vara att din häst går framåt i stället för åt sidan. 
– Tar hästen ett steg framåt flyttar du den mjukt bakåt ett steg. Försök sedan igen att få den att flytta bakdelen. 
  
STEG 2:
Vid andra steget står du på en pall eller sitter på ett staket. Du ska nu göra samma sak som du har gjort från marken, men från en högre höjd. 
I det här läget ska vi även fokusera på hästens motsatta höft. Det vill säga, sitter du upp från vänster sida ska du flytta höger höft mot dig tills hästen är i rätt position. 
– I början är det lättare med ett staket, för då har hästen staketet som en referens. Om du börjar på en uppsittningspall händer det ofta att hästen går runt dig om den kan göra det. Inledningsvis är det inte ovanligt att hästen kan överdriva och nästan putta dig av pallen. Då gör den ju rätt, men lite mycket. Därför är det viktigt att ha väggen som stöd, säger Sophie.
Den som absolut saknar staket kan i stället ha pallen invid en vägg och stå med ryggen mot väggen. Sitter du på ett staket är det bra att sitta grensle av säkerhetsskäl. 
    
Pausa efter minsta steg
Om du vill att hästen ska flytta sig åt vänster, sträck din förlängda arm mot dess högra höft för att uppmuntra hästen att flytta sig i skänkelvikning mot dig. 
– Stå på pallen och sträck upp armen som Frihetsgudinnan, typ. Det är den visuella hjälpen. Använd det röstkommando du har valt, till exempel att smacka eller klicka, och sänk ner pinnen/spöet över hästens rygg vid höger höft och håll det utan att nudda hästen – guidande för att rama in din häst och för att den ska flytta sig till vänster mot dig, instruerar Sophie.
Så fort hästen tar minsta steg mot dig, sluta med allt du gör, klappa och ge om du vill godis. Om du vill ge godis i denna övning bör du göra det genom att sträcka dig över sadeln och låta hästen få godisen på motsatt sida genom att vända huvudet mot höger stigbygel. Detta för att den inte ska stanna för långt bak och leta efter godiset hos dig, utan komma i rätt position först och sedan få belöning. Fortsätt med det ända tills hästen står precis bredvid dig. 
– Det är viktigt att få hästen stabil när den väl har kommit i rätt position, så "fippla" lite med sadeln och lägg vikt i stigbygeln utan att sitta upp. Om din häst då rör sig går du tillbaka till tricket och flyttar tillbaka hästen till rätt position igen. När den fortfarande står stilla, sitt upp. Det är superviktigt att inte rida i väg på en gång. Visa hästen att ”här är det härligt att stå stilla tills vi båda är redo att rida i väg”. 
När du har tränat in tricket kommer du inte längre behöva använda ett spö som din förlängda arm, utan det räcker att sträcka upp armen i luften och ge röstkommando. Detta trick är också toppen att kunna om du av någon anledning måste sitta av under en uteritt – hitta då närmsta sten eller stubbe och gör tricket, så kan du enkelt sitta upp igen!

Syfte:
Att få en häst som ställer sig rätt och står stilla när du ska sitta upp (och kanske att imponera lite med din Frihetsgudinnan-pose...). När du tränat in tricket behöver du inte längre pinnen/spöet som förlängd arm utan det räcker att sträcka handen i luften och ge röstkommando.

Svårighetsgrad:
Lätt.
     
Tänk på:
Belöna hästen med stillhet, ge eftergift så fort den gör rätt. Var noga med att hästen ska stå stilla även när du har suttit upp.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn:
Sophie Linde.
Bor: I Bromma.
Utbildning inom hästvärlden: Utbildningar i USA. Har lång erfarenhet från USA, bland annat med ”Extreme Mustang Makeover” (läs mer här).
Jobbar som: Driver eget som hästtränare och instruktör på heltid. Håller privat- och grupplektioner, samt clinics i Sverige, Europa och USA. Hjälper folk att köpa och sälja hästar, har konsultation via nätet. Tränar alla typer av hästar – främst inom sociala relationer och miljöträning för samtliga discipliner.
Roligast med att vara tränare: "Absolut roligast är när man har lärt hästen något eller har löst ett problem, och ägaren får uppleva det. Man ser på ansiktsuttrycket, 'hur är det här ens möjligt?'. Ibland har jag fått höra att det är ren magi. Jag brinner för att förbättra kommunikationen mellan häst och ägare. Det är inte att jag kan rida och hantera hästen som är coolt – utan att ägaren kan göra det."
Läs mer på: Swedish Equillence

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista