Kavalettiövning som tränar tajming och balans

Markarbete

Publicerad: 2015-07-18

Svårighetsgrad: Bas

Kavalettiövning som tränar tajming och balans

Du får bättre koll på hur du jobbar med inner- och ytterhjälperna med denna veckas övning. Hästen tränar koncentration och styrka.

Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Tipstack till: E-G Haking
  
Så här under den varmare årstiden kan det kännas kämpigt att bygga fram en massa hindermaterial.
– Men den här övningen är bra, det är lätt att slänga fram fem bommar och fyra sockerbitar och du får mycket effekt. Den är supernyttig för både dressyr- och hopphästar, säger E-G Haking som är B-tränare i hoppning.
Hästen måste jobba runt innerskänkeln.
– På volt blir det mer utvecklat vilket som är inner- och yttersidan. I den här övningen måste det vara tajming mellan hand och skänkel på böjt spår. Övningen är bra för precisionen i ridningen.
  
Varför inte lägga upp alla bommar?

Att lägga upp bara två av bommarna har sina skäl, berättar E-G.
– När du lägger upp bommarna krävs det att hästen lyfter lite mer. Hästen kan bli nonchalant om alla bommar är låga. Men att ha alla bommar höga är extremt jobbigt för hästen. Så här blir det lagom jobbigt.
Yttertygeln reglerar steglängden, ytterskänkeln håller hästen på plats så att den inte går ut från spåret och innerskänkeln håller hästen på plats så att den håller sig rundad. Båda skänklarna är framåtdrivande.
– Innerhanden leder lätt eller ställer hästen, man får inte bli för hård i handen så att hästen inte vågar gå fram. Om det blir problem med en häst som inte är van vid att du håller i den, lägg ner bommarna på utsidan och gå långt ut så att det blir lätt för hästen, tipsar Haking.
När det fungerar kan man lägga upp bommarna igen.
  
Bygg så här
Bygg fem kavaletti där tre bommar ligger på marken och två ligger på sockerbitarnas lägsta höjd. Bommarna ska ligga på den öppna delen av en volt. Det ska vara cirka 1,2 meter mellan bommarna, om man mäter på bommens mittdel.
  
Gör så här
1.
Börja med att skritta hela varvet, även över bommarna. Det ska bli två steg mellan dem.
– Målet är att gå in på mitten av bommen, passera mittenbommen på mitten och gå ut på mitten, så att man inte flyter in eller ut. Du ska kunna hålla hästen där och få den att lyfta. Du ska kunna hålla ställningen, men om det blir för mycket innerhand blir hästen slarvig med benen.
Välj gärna vänster varv som första varv, om hästen är stel i högersidan.
  
2. När skritten fungerar i det varv du valt fortsätter du genom att trava på spåret fram tills att det är två steg kvar till första bommen. Då saktar du av till skritt. Kom fram i trav igen två steg efter sista bommen.
– Då får du med övergången från trav till skritt som samlar, men hästen ska ändå ha bjudning. Den måste tänka framåt i det här, säger E-G.
  
3. Nästa steg är att trava genom hela volten, alltså även över bommarna.
– Men utan att rida lätt, för min erfarenhet är att de flesta ryttare stör hästarna. De kommer lite i bakvikt när hästen arbetar med ryggen över kavalettibommen. Stå i lätt sits från fem meter före till fem meter efter serien, så att du själv tränar din balans. Du får träna balansen i fotled och knäled så att du hittar balanspunkten. Då kommer du att känna att hästen trampar på och får höga benlyft.
  
4. När övningen funkar i trav kan du fatta galopp efter bommarna och bryta av strax före dem. Därefter byter du varv och gör samma procedur i det nya varvet.

Syfte:
Att träna styrka, balans och traktmässighet för hästen. Att öva balans, tajming och koordination för ryttaren.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Välj det varv där hästen är stelast i yttersidan som första varv. Ha kontakt med hästen och ha den mellan hjälperna, men bli inte för hård i innerhanden.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking.
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
411 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.