Kavalettiövning som tränar tajming och balans

Markarbete

Publicerad: 2015-07-18

Svårighetsgrad: Bas

Kavalettiövning som tränar tajming och balans

Du får bättre koll på hur du jobbar med inner- och ytterhjälperna med denna veckas övning. Hästen tränar koncentration och styrka.

Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Tipstack till: E-G Haking
  
Så här under den varmare årstiden kan det kännas kämpigt att bygga fram en massa hindermaterial.
– Men den här övningen är bra, det är lätt att slänga fram fem bommar och fyra sockerbitar och du får mycket effekt. Den är supernyttig för både dressyr- och hopphästar, säger E-G Haking som är B-tränare i hoppning.
Hästen måste jobba runt innerskänkeln.
– På volt blir det mer utvecklat vilket som är inner- och yttersidan. I den här övningen måste det vara tajming mellan hand och skänkel på böjt spår. Övningen är bra för precisionen i ridningen.
  
Varför inte lägga upp alla bommar?

Att lägga upp bara två av bommarna har sina skäl, berättar E-G.
– När du lägger upp bommarna krävs det att hästen lyfter lite mer. Hästen kan bli nonchalant om alla bommar är låga. Men att ha alla bommar höga är extremt jobbigt för hästen. Så här blir det lagom jobbigt.
Yttertygeln reglerar steglängden, ytterskänkeln håller hästen på plats så att den inte går ut från spåret och innerskänkeln håller hästen på plats så att den håller sig rundad. Båda skänklarna är framåtdrivande.
– Innerhanden leder lätt eller ställer hästen, man får inte bli för hård i handen så att hästen inte vågar gå fram. Om det blir problem med en häst som inte är van vid att du håller i den, lägg ner bommarna på utsidan och gå långt ut så att det blir lätt för hästen, tipsar Haking.
När det fungerar kan man lägga upp bommarna igen.
  
Bygg så här
Bygg fem kavaletti där tre bommar ligger på marken och två ligger på sockerbitarnas lägsta höjd. Bommarna ska ligga på den öppna delen av en volt. Det ska vara cirka 1,2 meter mellan bommarna, om man mäter på bommens mittdel.
  
Gör så här
1.
Börja med att skritta hela varvet, även över bommarna. Det ska bli två steg mellan dem.
– Målet är att gå in på mitten av bommen, passera mittenbommen på mitten och gå ut på mitten, så att man inte flyter in eller ut. Du ska kunna hålla hästen där och få den att lyfta. Du ska kunna hålla ställningen, men om det blir för mycket innerhand blir hästen slarvig med benen.
Välj gärna vänster varv som första varv, om hästen är stel i högersidan.
  
2. När skritten fungerar i det varv du valt fortsätter du genom att trava på spåret fram tills att det är två steg kvar till första bommen. Då saktar du av till skritt. Kom fram i trav igen två steg efter sista bommen.
– Då får du med övergången från trav till skritt som samlar, men hästen ska ändå ha bjudning. Den måste tänka framåt i det här, säger E-G.
  
3. Nästa steg är att trava genom hela volten, alltså även över bommarna.
– Men utan att rida lätt, för min erfarenhet är att de flesta ryttare stör hästarna. De kommer lite i bakvikt när hästen arbetar med ryggen över kavalettibommen. Stå i lätt sits från fem meter före till fem meter efter serien, så att du själv tränar din balans. Du får träna balansen i fotled och knäled så att du hittar balanspunkten. Då kommer du att känna att hästen trampar på och får höga benlyft.
  
4. När övningen funkar i trav kan du fatta galopp efter bommarna och bryta av strax före dem. Därefter byter du varv och gör samma procedur i det nya varvet.

Syfte:
Att träna styrka, balans och traktmässighet för hästen. Att öva balans, tajming och koordination för ryttaren.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Välj det varv där hästen är stelast i yttersidan som första varv. Ha kontakt med hästen och ha den mellan hjälperna, men bli inte för hård i innerhanden.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking.
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista