Klassisk voltövning ger lösgjord häst

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2005-11-16

Svårighetsgrad: Bas

Klassisk voltövning ger lösgjord häst

Det här är en ridövning som de flesta ryttare nog har provat på någon gång. Men det är lätt att glömma av den när man sitter på volten och "trimmar".
  
Övningen går till så att du rider på stora mittvolten. Varje gång du kommer till någon av voltens öppna delar lägger en tiometersvolt utåt. Var noggrann med vägen vid omställningen, hästens panna ska vara parallell med medellinjen och den ska vara rak i kroppen i något steg precis när du gör voltombytet. Du bör också byta varv på mittvolten då och då, så att hästen får gå på de små volterna i båda varven.
  
Variera gångart
Volterna utåt går att göra i samtliga gångarter, även om det är vanligast att man rider övningen i trav (glöm inte att byta sittben när du byter volt!).
Om du rider övningen i galopp finns det flera varianter. Kan din häst byta galopp så kan du självklart byta volt genom ett galoppombyte. Annars kan du göra ett enkelt byte, det vill säga sakta av till skritt direkt från galopp, skritta några steg och sedan fatta den nya galoppen.
En tredje variant är att rida förvänd galopp på mittvolten. I de mindre volterna blir galoppen då automatiskt rättvänd. Tänk på att det är jobbigt för hästen att gå länge i förvänd galopp, lägg in skrittpauser och sluta innan hästen blir för trött.
  
Olika långa steg
I skritt och trav finns det också flera varianter på övningen. Du kan till exempel rida en ”utdragen” halvhalt när du byter om volt, det vill säga rida med kortare steg före, under och efter voltombytet, men behålla samma aktion.
Du kan rida lite sidvärts på de delar av mittvolten där du inte rider tiometersvolter. Eller varför inte växla mellan att ha hästen ställd som vanligt och motställd på de olika volterna. Låt bara inte skritten eller traven bli obalanserad när du motställer.
Övergångar är alltid nyttigt, du kan till exempel galoppera på mittvolten och trava på de mindre volterna.
  
Många fördelar
Fördelarna med den här övningen är många. Eftersom hästen får jobba i båda varven bidrar övningen till att den rakriktas – det vill säga att hästen blir lika stark i båda sidor.
Dessutom blir din häst både psykiskt och fysiskt lösgjord. Fysiskt eftersom den får ställa och böja sin kropp åt olika håll och med olika grad av ställning/böjning. Psykiskt eftersom den hela tiden ges en uppgift och därför måste koncentrera sig på dig som rider.
Även för ryttaren är det bra att det händer något hela tiden. Han eller hon får koncentrera sig på uppgiften i stället för att till exempel "bända" mer och mer i innertygeln när hästen blir stark. Dessutom ger alla voltombyten en bra träning i att koordinera hjälperna. Och man får en anledning att lyfta blicken!

Lämplig för unghästar?
Anpassa volterna efter utbildningsnivå.
  
Tips!

För att få mer markarbeteskaraktär kan du lägga till två till fyra bommar på stora mittvolten där du tränar rytm, balans och storleken på galoppen.

Text: Ann Kristin Yngve

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet