Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Dressyr

Publicerad: 2018-03-14

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.

Tipstack till: Maggan Magnusson Osmund
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
– Jag gillar den här övningen för att man måste byta varv, rakrikta och se till att hästen spårar, säger dressyrtränaren Maggan Osmund.
Hon menar att de olika momenten är bra för att stämma av hur liksidiga både häst och ryttare är, eftersom man växlar varv ofta.
– Du ser hur väl ekipaget är i balans och kan komma till vägarna, att vägarna blir som man har planerat. Med fördel kan du ställa ut koner, speciellt till mindre rutinerade ryttare eller hästar.
  
Ger en vaken häst
En fördel med övningen är att hästarna blir mer uppmärksamma och vakna.
– Det blir ”okej, oj, nu ska jag byta riktning”, säger Maggan.
Enligt henne syns det tydligt på mindre rutinerade ryttare att det finns en höger- och en vänstersida.
– Ibland är de inte ens medvetna om att hästen går felställd i volten. Ett annat vanligt fel är att man ställer och böjer för mycket och tappar ytterbogen. Hästen blir förböjd ”framför sadeln”.
  
Jobba på registret
Rent allmänt tycker Maggan att vi borde jobba mer med variation av takt och tempo.
– Det är inte bara att trycka på trav- eller på galoppknappen och rida på. Och sedan ska man helt plötsligt rida till exempel mellantrav. Du måste jobba med steglängd och tempo i gångarterna, för att bygga upp ett register.
För att uppnå detta tipsar Maggan om övergångar.
– Det kan vara skritt – trav. Eller trav – nästan skritt – och sedan ångrar man sig och fortsätter trava. Då kan hästen komma in med bakbenen och hitta bärkraft efter förmåga och utbildningsståndpunkt.
Vad ska man göra om hästen är svår att ställa?
– Variera raka med böjda spår, tänk att skänkeln böjer. Jobba med liksidighet men också med rakriktning. Hästen ska bjuda fram på båda tyglarna med bra bärkraft och påskjut, tipsar Maggan.
Och hur jobbar man med rakriktning?
– Har du en spegel är det bra att rida mot den, du kan tycka att hästen är rak medan den inte är det. Det är bra att ta hjälp av tränare, för man kan ha en egen känsla som inte är rätt alla gånger.
Eller så kan du be en kompis att filma dig, i dagens teknikvärld.
– Släng mobilen till någon som står på backen, be dem att filma vissa moment. Det behöver inte vara en tränare som står där, inte varje dag, säger Maggan. 


Gör så här
Basen är en serpentin. Om du har ett 20 x 40-ridhus (eller bana) blir det tre bågar, om du har 20 x 60-ridhus blir det fyra eller fem, beroende på hur trångt du vill ha det.
Innan du börjar den första serpentinbågen, lägg en volt i hörnet. Välj voltstorlek utifrån hästens utbildningsståndpunkt. Gå in på serpentinbågen, och när du kommer till nästa långsida, lägg en ny volt och så vidare.
– Var noga med rakriktningen när serpentinen tangerar rakt spår, säger Maggan.
Börja gärna att rida övningen i skritt. Ta sedan serpentin/volt-kombinationen i trav – men när du passerar medellinjen, gå ner i skritt eller gör en markerad halvhalt.
– Om jag har mer orutinerade ryttare brukar de får göra övergång till skritt, men bara varannan gång så att inte hästen lär sig och förekommer ryttaren.
  
Går att variera på flera sätt
Nästa steg blir att variera tempot.
– Variera tempo på volten, eller gå kanske ner i skritt något steg i den. Man kan också öka på den öppna delen, och variera steglängd på traven, säger Maggan.
Det ekipage som har kommit längre kan göra det hela i galopp.
– Har man en häst som går Medelsvår C kan man göra ett enkelt byte. Och kanske låta volterna bli lite större om det är svårt att rida galopp på tiometersvolter.
Den som har kommit längre i utbildningen kan göra byten på medellinjen när man byter varv.
Se till att byta varv så att övningen ger lika många volter åt vardera hållet.

Syfte:
Att se hur liksidigt ekipaget är. Rid övningen med många moment, det ger uppmärksamma ryttare och hästar.
   
Svårighetsgrad:
Bas till medel, beroende på gångart och storlek på serpentiner och volter.
   
Tänk på:
Du kan välja att rida fler varv på volten om du inte får tag på hästen.


Foto: Capra Pedersen Photography
  
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maggan Magnusson Osmund.
Bor: I Gnesta.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr, Medelsvår C-domaraspirant. Tävlar lilla rundan på sin egen häst och ”hoppas på ett snäpp till”. Har en före detta hopphäst som är omskolad och som raskt har gått från Lätt B till Medelsvår B. Tränar sedan 1994 för Tinne Vilhelmson Silfvén och kompletterar med Nina Hofmann Küppers som finns på hemmaplan.
Roligast med att vara tränare: ”Eftersom jag inte jobbar som tränare på heltid innebär det att jag inte har en mängd elever, utan jag har ett lite mindre gäng som det är roligt att engagera sig i, från vardagsträning till tävling. Det är kul att hitta den röda tråden tillsammans med eleven. I mån av tid kan jag följa med i allt från tävlingsplanering till coachning på tävling.
Jag har alla sorters elever och det är roligt med alla nivåer, bara man är ambitiös. Du kan få hästar att utveckla sig, om det så är på en låg nivå. Det är fascinerande – det tycker jag är roligt. Man brinner för dressyren, man vill att våra hästar ska tycka att det är roligt. Jag vill förmedla ett schysst sätt att vara mot sin häst, och god ridning.”
Läs mer: www.osmunddressyr.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista