Koordinationsövning för balanserade halter

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2015-01-07

Svårighetsgrad: Bas

Koordinationsövning för balanserade halter

Ofta pratar vi främst styrka när det gäller hästar och träning.
– Men en bra balans mellan styrka, koordination och kondition är jätteviktig för att bygga upp hästen. Detta så att den klarar de uppgifter vi ställer den inför, säger ridläraren Susanne Widner, som här bjuder på en enkel bomövning.

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
En bra balans- och koordinationsövning, med hjälp av bommar, får vi denna vecka.
– Hästen blir mer kroppsmedveten och tränar på att hitta sin egen balans. Det är viktigt att ryttaren låter hästen jobba själv och att du känner och berömmer när den gör rätt, säger ridläraren Susanne Widner.
Hon jobbar ofta med intervaller.
– Ett exempel är att man i övningen här nedanför kan göra tio halter framför bommar, först i det ena och sedan i det andra varvet. Analysera! Gör din häst det här lika bra i båda varven fortsätter du med lika många åt varje håll. Är hästen oliksidig och har svårare i ett varv lägger du intervallen tio halter i svåra varvet, tio halter i lätta varvet och avslutar med tio halter i det svåra varvet, säger Susanne.
När hästen gör det lika bra åt båda håll kan du återgå till "liksidiga" intervall.

Gör så här:
I uppvärmningen rider du över de tre bommarna, och följer fyrkanten.

1. Skritta fram till bommen, gör en halt så att hästen står med frambenen precis framför den. Här ska den stå stilla i cirka sex sekunder.
– Har hästen dålig koordination kommer den att försöka kliva över, eller flytta bakdelen för att hitta sin balans, förvarnar Susanne.
När första bommen är avklarad rider du till nästa bom, där gör du samma sak. Gör intervaller enligt texten ovan, så att du rider övningen i båda varven. När hästen gör detta lätt går du in på övning 2.

2. Rid på samma sätt fram till bommen i skritt och gör halt framför den, stå stilla sex sekunder, ta sedan två steg framåt så att hästen står med frambenen över bommen och bakbenen bakom den. Stå stilla i sex sekunder. Här märker du om hästen har lätt eller svårt för att stå still – och övningen blir lite svårare...
 
3. Du kan, när hästen gör halterna bra, trava till nästa bom. Rid gärna galopp på transportsträckorna för att i god tid sakta av till skritt och göra halten.
– Då kommer det att bli mycket övergångar på ett varv – halt, skritt, trav, galopp för att sedan gå nedåt i övergångarna. Men i denna övning, med temat koordination, är halten framför bommen det viktigaste. Du kommer märka att hästen blir bättre på att hitta balansen.

Syfte:
Hästen brukar efter ett tag hitta sin egen balans.
– Alla övningar där hästen tränar koordination (hjärnans impulser till musklerna) är bra. Ofta har hästen dålig balans för att vi hjälper den i all träning. Vi undviker kanske att träna det som är lite jobbigt vilket ökar hästens oliksidighet. Då blir den ojämnt musklad och kan få sämre balans i vissa övningar.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på:
Analysera efter varje intervall, så att du har en plan inför nästa omgång. 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner.
Bor: Fjärdhundra och Sala.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och på Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter, i samråd med veterinär.
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på Susannes Facebook-sida

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista