Lägg upp framridningen som Caroline Darcourt

Dressyr

Publicerad: 2017-07-25

Svårighetsgrad: Medel | Bas | Avancerat

Lägg upp framridningen som Caroline Darcourt

Vill du få till en bra ritt inne på tävlingsbanan ökar chansen om du har ridit fram på ett smart sätt. Här delar Caroline Darcourt, beridare och tävlingsryttare för Lövsta stuteri, med sig av sina bästa tips.

Text: Hege Hellström
Foto: Tomas Holcbecher (piruett) och Annelie Eriksson (övriga)
  
– När jag ska tävla gillar jag att kolla på en ritt innan, om det är möjligt. Då kommer jag in i tävlingen. Jag vill gärna se banan ordentligt, kolla på en ryttare och sedan gå igenom banan – hur jag kommer att rida, gärna flera gånger, säger Caroline Darcourt.
Hon jobbar och tävlar för Lövsta stuteri tillsammans med bland andra Tinne Vilhelmson Silfvén.
 
Ändra inte en massa
En viktig detalj för Caroline är att rida fram precis som hemma.
– Jag vill ha tid på mig att skritta fram länge och att galoppera i låg form. Om det är mycket folk är det många ryttare som blir stressade för att de inte hinner gå igenom alla moment, men för mig är det viktigast att hästen är på mina hjälper. Allt det andra har jag tränat på.
En del stressar upp sig när det är svårt att få rida till exempel en diagonal.
– Men jag försöker vara lite smart och inte stressa upp varken mig själv eller hästen. Går det inte att rida en diagonal lägger jag byten någon annanstans.
  
Öronsnäckor ett problem
Caroline berättar att det har blivit svårare med framridningen nu när ”alla” har öronsnäckor, där tränaren förmedlar sitt. Ryttarna hör inte varandra.
– Nu har man vant sig, men det var stor skillnad i början.
I stället för att tänka att alla andra är i vägen försöker Caroline lämna plats och vara i sin egen bubbla.
– Viktigast är att hästen är fysiskt och mentalt förberedd, att den är varm i kroppen, inte går med spänning och att den hör mig. Då har jag större chans att den kommer tillbaka till mig när jag kommer in på banan.
  
Får inte bli för svårt
Caroline har ingen plan för vad hon ska träna på under framridningen.
– Om jag vet att jag ska göra en sluta behöver jag inte göra det på tävlingslinjen. Många tror att de måste beta av alla programdelar.
Att öva svårigheter precis innan tävling kan faktiskt vara en nackdel. Särskilt om du gör dem på samma linje som de ska ridas i programmet.
– Om jag ska göra en serie med byten och missar det tredje hela tiden, då finns det risk att man blir stressad och trycker till hästen. Har du gjort sex byten och fem av dem blir dåliga är det inte säkert att hästen vet att det var just det sjätte som var rätt. Då finns det risk att hästen spänner sig när den kommer på den linjen och det blir problem. Det är klassiskt, man sätter sig själv i en dum situation, förklarar Darcourt.
Ett sätt att tänka är faktiskt att hålla sig kall och göra linjen för första gången inne på banan.
  
Pepp och hjälp
Caroline har tävlat mycket och får numera hjälp med tänket av Tinne.
– I början var jag ute mycket med Jennie Larsson och tävlade och hon var jättepeppig. Vi var kompisar, så det var lätt att vara det. Nu ser jag hur Tinne gör.
Att ha en plan är A och O, menar Caroline. Alltså en plan för hur de olika hästarna ska ridas, när de ska knoppas och så vidare.
– Rutiner hjälper jättemycket mot stress och nervositet.
Även hon har haft sina nervösa ögonblick.
– Jag kommer ihåg mitt första Flyinge när det var fri ridning och Minna Telde satt där, då var det lätt att bli lite liten. Men fokusera på varför du är där, börja inte jämföra, alla är på olika nivåer. Fokusera på det du kan påverka.
  
Gör så här:

 • Värm upp länge, ge dig tid att rida hästen låg i både skritt och galopp. Värm sedan upp med fokus på att hästen är på dina hjälper. Tänk inte att du måste rida igenom alla moment ur programmet, de bitarna bör sitta från hemmaträningen.
  – Var noga med skrittpauser, det är lätt att glömma dem när man har en bra känsla, säger Caroline.
 • Be någon annan att vara din spegel.
  – Hur är nacken, är nosen framme, det kan vara skönt att ha någon att bolla med. Man kan bli lite osäker på sin egen känsla. Det är lätt att haka upp sig om det inte känns bra. Och hur härligt det än är med en toppenkänsla så är det vad som syns som bedöms.
 • Ta av skydden när det är en ryttare kvar.
  – Efter det brukar jag mest rida lite tempoväxlingar och se till att hästen är framför mig.
 • Det är bra att ha någon som filmar ritten.
  – Igen, du kommer ut med en superbra känsla och så såg det inte så bra ut. Eller tvärtom, det kan ha sett bra ut men inte känts bra. Då kan det vara nyttigt att få titta själv efteråt.
   
Syfte:
Att få bättre resultat på tävlingsbanan och en trevligare situation under framridningen.
 
Svårighetsgrad:
Bas till avancerad.
  
Tänk på:
Koncentrera dig på saker du kan förändra.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Caroline Darcourt.
Bor: Sigtuna.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har arbetat hos Cia Tenggren och Ulf Lind i Tierp. Sedan gick jag ridledarkursen. Av en slump fick jag tips om att söka hos Tinne och ett år senare fanns det jobb hos henne. Jag hade mina hoppstövlar och ingen koll på läget... Jag provjobbade och blev kvar. Det har varit en utbildning att jobba med hästar. Nu har jag gått unghästdiplomeringen och går en C-tränarkurs." 
Jobbar som:
Beridare och personalansvarig på Lövsta stuteri.
Roligast med att vara tränare: "Att förmedla kunskap och att få höra om framstegen när eleven kommer tillbaka, man ser att de har jobbat hemma. Att se ryttare som verkligen tycker om sina hästar. Hästar är faktiskt extremt ambitiösa. Jag gillar att både träna elever och hästar, det spelar ingen roll på vilken nivå. Jag har själv varit på de där nivåerna, jag kan sätta ord på den där känslan man kan ha, att 'jag kommer aldrig att kunna det här'."
Om att få jobbet på Lövsta: "När jag kom till Tinne var jag inte säker på om jag skulle få rida. Men på Lövsta gör alla allting, det var en överraskning."
Läs mer på: Lövsta stuteri

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista