Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Dressyr

Publicerad: 2019-12-13

Svårighetsgrad: Medel

Genom att lägga upp bommarna på ena sidan får du mer lyft och läggs serien genom hörnet ökas svårighetsgraden.

Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.

Tipstack till: Malin Rinné
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson
  
Dressyrryttaren och tränaren Malin Rinnés övning bygger på en längre travbomserie, gärna med tio till femton bommar, placerad en bit innanför spåret på mitten av långsidan. Avståndet mellan bommarna styrs av hästens storlek, samt av vad du vill få ut av övningen.
– Om du vill lära din häst att ta längre kliv och ta i väljer du längre avstånd. Vill du i stället få den att ta korta men kvicka steg gör du avstånden kortare, säger Malin och fortsätter:
– Du kan lägga upp bommarna på en eller på båda sidorna om du vill få hästen att lyfta benen med lite höjd.
Tanken med den längre bomserien är att ”automatiskt” få hästen att lägga mer av vikten på bakbenen.
– En häst som blir framtung och lägger lite för mycket vikt på sina framben blir springig. Den kan i det läget fixa att trava över ett par bommar, men sedan kommer den börja att slå i. Jag gillar därför att ha fler bommar, då måste hästen börja lägga vikt och bära sig bak för att komma igenom serien.
Med hjälp av bommarna sker dessutom viktförflyttningen från fram- till bakbenen på ett mer lekfullt sätt, menar Malin.
– Jag vill göra det roligt för hästen, så att den av egen maskin kommer på hur den ska använda sin kropp. Bommarna gör att jag som ryttare inte behöver be eller tjata om saker, i stället får övningen hästen dit.
  
Kombinera med galoppfattning
Ett sätt Malin brukar rida bomövningen på är att fatta galopp direkt efter serien. Över bommarna vill hon hitta ett driv framåt i balans och rakriktning, något hon sedan kan ta med sig in i fattningen.
– När jag kommer ur serien har jag hästen mer på bakbenen. Då kan jag lära den att fatta galopp med sina bakben under sig, samt få den att behålla dem där. Jag vill att fattningen ska komma på rakt spår, ryttaren ska bara behöva göra en halvhalt för att sedan fatta galopp – med bibehållen balans och bjudning.
Övningen fortsätter sedan längs med fyrkantsspåret i galopp. Malin lägger sig gärna en bit innanför spåret.
– På så sätt är det lättare att känna var du har hästen. Utnyttja helst vägen till att göra något mer, till exempel tempoväxlingar.
Rid därefter på bomserien igen. Avbrottet från galopp till trav ska läggas ganska nära bommarna, hur långt innan anpassas efter hästens utbildningsnivå och styrka.
– En rutinerad individ kan bryta av ett språng innan bomserien, men där får man känna av lite beroende på hästen. Samtidigt är tanken att bryta av så nära som möjligt för att uppmana sin häst att lägga över vikt på bakbenen, säger Malin och fortsätter:
– Du måste dock hinna göra en halvhalt, hästen kan inte gasa in över bommarna. Tanken är att den ska behålla balansen in, så att den travar på framåt och blir lite rundare över ryggen.
Den här övningen är därför bra för hästar som har svårt att göra övergångar från galopp till trav, de motiveras att hitta takten in över bommarna.
  
Bakdelsvändning och böjt spår
En annan variant är att lägga en skrittövergång efter bomserien, för att sedan göra en bakdelsvändning.
– Över bommarna behöver hästen både bära sig med vikten på bakbenen och skjuta på. Gör jag då en skrittövergång följt av en bakdelsvändning får jag hästen att bära sig ännu mer på sina bakben, utan att jag behöver vara där och tjata, säger Malin.
Beroende på hästens utbildningsnivå kan bakdelsvändningen bytas ut mot en framdelsvändning eller en volt tillbaka.
– Oavsett är tanken att du efter vändningen ska trava i gång igen och komma över bommarna på nytt, för att få hästen att trycka ifrån och bära sig bak.
För att göra övningarna lite svårare kan travbomserien läggas i slutet av en långsida och in genom hörnet.
– På det böjda spåret får du jobba mer med att forma hästen undan innerskänkeln och på lösgjordheten i sidan. I övrigt går det att rida samma övningar på böjt som på rakt spår, men det kan bli lite svårare att jobba på rakheten.
Ett tips Malin ger, för att hitta ett jämnare och rakare spår i den böjda serien, är att bygga upp spåret med hjälp av platta koner.
– På böjt spår blir det gärna att hästen flyter ut lite, då hjälper konerna till att fånga upp så att du hittar den korrekta vägen. Det blir mer inramat, utan att du som ryttare behöver vara där och påminna.

Syfte:
Att få hästen att självmant lägga mer vikt på sina bakben.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Anpassa övningen efter hästen och dess utbildningsståndpunkt, ålder och styrka. Fundera över vad du vill få ut av passet innan du börjar, så att du planerar övningarna därefter. Var noggrann med att behålla bjudningen men rid inte för fort in över bommarna – då tappar hästen balans.
Vänj din häst vid bomarbete om den inte är van, anpassa i så fall antalet bommar. Ge den tid att förstå vad du vill och vad övningen ska leda till, beröm ofta och glöm inte att pausa emellanåt.


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Malin Rinné
Bor: Linköping
Gör: Svårklassryttare och tränare i dressyr, utbildad civilingenjör samt har en kandidatexamen inom ledarskap. Jobbar i dagsläget heltid som projektledare vid sidan av hästsatsningen.
Bakgrund: Mellan sina studier och ”civila” jobb har Malin även hunnit arbeta med hästar i Tyskland i två vändor – den senaste varade hela tre och ett halvt år. Då red hon bland annat Quaterback och andra fina hingstar från stadsstuteriet i Neustadt.
Läs mer på: www.sgstable.com

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista