Lär känna dina olika "gångartskroppar"

Dressyr

Publicerad: 2015-09-07

Svårighetsgrad: Bas

Karin Öljemark, här på Lunando, säger att vi måste lära oss separera tanke och handling.

Lär känna dina olika "gångartskroppar"

Den mentala tränaren och beridaren Karin Öljemark fortsätter att guida oss till att bli bättre ryttare – med tankens kraft. Den här gången handlar det om skrittkropp, travkropp och galoppkropp.

Text och foto: Hege Hellström
  
Innan du gör den här veckans övning är det bra att ha gjort beridaren och mentala tränaren Karin Öljemarks förra övning, som du hittar här.
– Hur många känner inte igen att man ska göra en övergång, och i precis det ögonblick som planeringen kommer i dina tankar så gör hästen övergången? Har du varit med om det inser du hur känslig hästen är, och att du förmedlar det du vill ha här och nu, säger Karin inför veckans övning.
  
Planera utan att agera
När det handlar om övergångar är det en del av huvudet som planerar vad som ska hända vid nästa bokstav, medan kroppen och resten av sinnet bör vara i gångarten du är i nu.
– Hästen är expert på att vara absolut närvarande, därför måste vi kunna planera saker utan att påverka signalerna vi ger den, förklarar Karin.
Normalt sett driver du med vaden eller med hälarna, men framför allt med din gångartskropp, menar hon.
– Om du skrittar och har kopplat på din skrittkropp, som ofta är mjuk och lite lealös, ska du kunna trycka till med benen och få hästen att länga på steget i skritt utan att den missuppfattar och börjar trava. Om den börjar trava kan det vara ett tecken på att du har för hög energinivå i kroppen, jämfört med vad skrittkroppen bör ha.
  
Bli expert på dina "kroppar"
För att kunna leka med fartvinden eller tempot inom en gångart gäller det att vara expert på sin egen skrittkropp, travkropp och galoppkropp.
– Tänk dig att du ska kunna samla en skritt, men du ska också kunna trava och till och med galoppera i samma fartvind som den samlade skritten. Hur ska hästen kunna förstå det? Eftersom målet är att din häst ska visa fysisk och mental lösgjordhet är det givet att det inte bara går att trycka den mellan hjälperna för att få mer samling, säger Karin och fortsätter:
– Det som spelar roll är vad du har i din kropp, oftast inte hur mycket du trycker. Förutsatt att du har arbetat din häst så att den är framför skänkeln och bjuder hela vägen fram till stödet.
Hon menar att vi måste ha självinsikt för att hästarna ska klara ökning och samling med perfekt bärighet, ryggverksamhet och så vidare.
– Många ryttare har problem på grund av att hästen inte kan förstå dem när piloten på ryggen är nervös. Det handlar om att lära känna sig själv och sin energinivå.
  
Gör så här:
1.
Börja med att leka med skritten. Koppla på din skrittkropp, känn efter vilken energinivå du har mellan noll och tio. Låt hästen skritta tills du känner att den antar sin uppgift att bjuda i en vägvinnande skritt, utan att du behöver trycka. Den ska bjuda av sig själv. Känn efter vilken energinivå du har. Känn efter hur hela din kropp rör sig med hästen och hur du andas.
  
2. Pröva sedan att sitta lite lugnare utan att direkt bromsa. Du ska minska energin i din skrittkropp och se om hästen följer dig genom att korta skritten. Pröva var gränserna går, hur stora steg kan ni skritta? Hur små?
  
3. Sedan kan du prova övergångar. Om du har en häst som har svårt att skritta jämnt och avslappnat fram till galoppfattningen gäller det att du anammar en jämn och avslappnad skrittkropp, trots att du kortar skritten lite inför fattningen. Var noga med att du kan planera i huvudet utan att kroppen översätter att det snart ska hända något.
Flytta sedan dina ben till fattningen utan att ändra något i din skrittkropp. Låt hästen ta in din skänkelhjälp för fattningen så att det blir kristallklart att det blir fattning ur skritt. Först när du känner att hästen fattat galopp är du kvick att byta, från skrittkropp till galoppkropp.

4. Lek sedan med galoppen. När hästen klarar att gå i ett balanserat arbetstempo utan att du varken behöver driva eller bromsa, då kan du testa vad som händer om du höjer energin i din galoppkropp utan att öka trycket mot hästen. Känn efter vad som händer, hur blir din häst? En del samlar genast upp sig, andra blir kvickare.
– På så vis kan du bli expert på din egen häst och matcha din häst för att få allt från lugna, avspända språng till kvicka och energiska. Du lär dig vad som händer när du använder ditt instrument energi.
Beroende på vilken balans och naturlig galopp hästen har bör du undersöka hur din häst tar dina energinivåer.
– Ofta är en regel att en spänd galopp kan behöva en avslappnad överlinje där överliv, överskänklar och sits översätter låg energi. Trots att du kanske behöver hålla igång galoppen med din underskänkel. Överlinjen säger spänn av, underskänkeln säger håll igång, det har många svårt att förstå.
  
5. Testa också att jobba med din travkropp och energierna i den, samla och öka traven.
– Det här är enkelt att träna själv, för hästen är expert på att vara häst och svarar utifrån vad den förstår och hur tydlig du är. På så vis kan du lägga ditt pussel – hur kan du använda energinivån som verktyg i de olika gångarterna?
  
6. Förfina teknikerna i din skrittkropp, travkropp och galoppkropp – samt använda dig av olika energinivåer inom de olika gångarterna för att se vad du får. Gör det lite som en upptäcktsfärd, lyssna på hästen och inte bara på den som står på marken.
– Men tänk på att hästen är koncentrerad på dig, ”i bubblan”, annars får du inga resultat.
  

Svårighetsgrad:
Bas.

Syfte:
Att få lösgjorda och uttrycksfulla gångarter, samt säkerställa att hästen och du pratar samma språk så att du slipper olika missförstånd mellan gångarterna. Medvetandegöra att ryttarens kropp säger mer till hästen än de tekniska hjälperna.

Tänk på:
Samla och öka med hänsyn till vad hästen klarar av.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Karin Öljemark.
Bor: Velaro i Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har bott 20 år i Tyskland och har där drivit eget utbildningsstall.
Jobbar som:
Karin bygger upp en kurs- och träningsanläggning på gården Velaro i Enköping. Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coaching, mest mot företag. Är även mental tränare.
Roligast med att vara tränare: ”För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte 'dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är!'. Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet. Jag vill att eleven ska lära sig rida, förstå vad man gör och varför, och lära känna hästen. Inte att jag tar över som tränare." 
"Jag tycker att det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst. Min fascination när det gäller undervisning och att träna andra är den kreativitet man behöver för att kunna förklara på hur många sätt som helst, för att anpassa sig till den man har framför sig. Hur ser verkligheten ut för den personen?”
Läs mer på:
Gruppsidan ”Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching” på Facebook eller ”Lexeq Equestrian AB” på samma sociala nätverk.
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista