Lär känna dina olika "gångartskroppar"

Dressyr

Publicerad: 2015-09-07

Svårighetsgrad: Bas

Karin Öljemark, här på Lunando, säger att vi måste lära oss separera tanke och handling.

Lär känna dina olika "gångartskroppar"

Den mentala tränaren och beridaren Karin Öljemark fortsätter att guida oss till att bli bättre ryttare – med tankens kraft. Den här gången handlar det om skrittkropp, travkropp och galoppkropp.

Text och foto: Hege Hellström
  
Innan du gör den här veckans övning är det bra att ha gjort beridaren och mentala tränaren Karin Öljemarks förra övning, som du hittar här.
– Hur många känner inte igen att man ska göra en övergång, och i precis det ögonblick som planeringen kommer i dina tankar så gör hästen övergången? Har du varit med om det inser du hur känslig hästen är, och att du förmedlar det du vill ha här och nu, säger Karin inför veckans övning.
  
Planera utan att agera
När det handlar om övergångar är det en del av huvudet som planerar vad som ska hända vid nästa bokstav, medan kroppen och resten av sinnet bör vara i gångarten du är i nu.
– Hästen är expert på att vara absolut närvarande, därför måste vi kunna planera saker utan att påverka signalerna vi ger den, förklarar Karin.
Normalt sett driver du med vaden eller med hälarna, men framför allt med din gångartskropp, menar hon.
– Om du skrittar och har kopplat på din skrittkropp, som ofta är mjuk och lite lealös, ska du kunna trycka till med benen och få hästen att länga på steget i skritt utan att den missuppfattar och börjar trava. Om den börjar trava kan det vara ett tecken på att du har för hög energinivå i kroppen, jämfört med vad skrittkroppen bör ha.
  
Bli expert på dina "kroppar"
För att kunna leka med fartvinden eller tempot inom en gångart gäller det att vara expert på sin egen skrittkropp, travkropp och galoppkropp.
– Tänk dig att du ska kunna samla en skritt, men du ska också kunna trava och till och med galoppera i samma fartvind som den samlade skritten. Hur ska hästen kunna förstå det? Eftersom målet är att din häst ska visa fysisk och mental lösgjordhet är det givet att det inte bara går att trycka den mellan hjälperna för att få mer samling, säger Karin och fortsätter:
– Det som spelar roll är vad du har i din kropp, oftast inte hur mycket du trycker. Förutsatt att du har arbetat din häst så att den är framför skänkeln och bjuder hela vägen fram till stödet.
Hon menar att vi måste ha självinsikt för att hästarna ska klara ökning och samling med perfekt bärighet, ryggverksamhet och så vidare.
– Många ryttare har problem på grund av att hästen inte kan förstå dem när piloten på ryggen är nervös. Det handlar om att lära känna sig själv och sin energinivå.
  
Gör så här:
1.
Börja med att leka med skritten. Koppla på din skrittkropp, känn efter vilken energinivå du har mellan noll och tio. Låt hästen skritta tills du känner att den antar sin uppgift att bjuda i en vägvinnande skritt, utan att du behöver trycka. Den ska bjuda av sig själv. Känn efter vilken energinivå du har. Känn efter hur hela din kropp rör sig med hästen och hur du andas.
  
2. Pröva sedan att sitta lite lugnare utan att direkt bromsa. Du ska minska energin i din skrittkropp och se om hästen följer dig genom att korta skritten. Pröva var gränserna går, hur stora steg kan ni skritta? Hur små?
  
3. Sedan kan du prova övergångar. Om du har en häst som har svårt att skritta jämnt och avslappnat fram till galoppfattningen gäller det att du anammar en jämn och avslappnad skrittkropp, trots att du kortar skritten lite inför fattningen. Var noga med att du kan planera i huvudet utan att kroppen översätter att det snart ska hända något.
Flytta sedan dina ben till fattningen utan att ändra något i din skrittkropp. Låt hästen ta in din skänkelhjälp för fattningen så att det blir kristallklart att det blir fattning ur skritt. Först när du känner att hästen fattat galopp är du kvick att byta, från skrittkropp till galoppkropp.

4. Lek sedan med galoppen. När hästen klarar att gå i ett balanserat arbetstempo utan att du varken behöver driva eller bromsa, då kan du testa vad som händer om du höjer energin i din galoppkropp utan att öka trycket mot hästen. Känn efter vad som händer, hur blir din häst? En del samlar genast upp sig, andra blir kvickare.
– På så vis kan du bli expert på din egen häst och matcha din häst för att få allt från lugna, avspända språng till kvicka och energiska. Du lär dig vad som händer när du använder ditt instrument energi.
Beroende på vilken balans och naturlig galopp hästen har bör du undersöka hur din häst tar dina energinivåer.
– Ofta är en regel att en spänd galopp kan behöva en avslappnad överlinje där överliv, överskänklar och sits översätter låg energi. Trots att du kanske behöver hålla igång galoppen med din underskänkel. Överlinjen säger spänn av, underskänkeln säger håll igång, det har många svårt att förstå.
  
5. Testa också att jobba med din travkropp och energierna i den, samla och öka traven.
– Det här är enkelt att träna själv, för hästen är expert på att vara häst och svarar utifrån vad den förstår och hur tydlig du är. På så vis kan du lägga ditt pussel – hur kan du använda energinivån som verktyg i de olika gångarterna?
  
6. Förfina teknikerna i din skrittkropp, travkropp och galoppkropp – samt använda dig av olika energinivåer inom de olika gångarterna för att se vad du får. Gör det lite som en upptäcktsfärd, lyssna på hästen och inte bara på den som står på marken.
– Men tänk på att hästen är koncentrerad på dig, ”i bubblan”, annars får du inga resultat.
  

Svårighetsgrad:
Bas.

Syfte:
Att få lösgjorda och uttrycksfulla gångarter, samt säkerställa att hästen och du pratar samma språk så att du slipper olika missförstånd mellan gångarterna. Medvetandegöra att ryttarens kropp säger mer till hästen än de tekniska hjälperna.

Tänk på:
Samla och öka med hänsyn till vad hästen klarar av.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Karin Öljemark.
Bor: Velaro i Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har bott 20 år i Tyskland och har där drivit eget utbildningsstall.
Jobbar som:
Karin bygger upp en kurs- och träningsanläggning på gården Velaro i Enköping. Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coaching, mest mot företag. Är även mental tränare.
Roligast med att vara tränare: ”För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte 'dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är!'. Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet. Jag vill att eleven ska lära sig rida, förstå vad man gör och varför, och lära känna hästen. Inte att jag tar över som tränare." 
"Jag tycker att det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst. Min fascination när det gäller undervisning och att träna andra är den kreativitet man behöver för att kunna förklara på hur många sätt som helst, för att anpassa sig till den man har framför sig. Hur ser verkligheten ut för den personen?”
Läs mer på:
Gruppsidan ”Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching” på Facebook eller ”Lexeq Equestrian AB” på samma sociala nätverk.
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista