Maria Sundin: Övergångar i balans är A och O

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2017-02-09

Svårighetsgrad: Bas

Foto: Adobe Stock och Privat (porträtt)

Maria Sundin: Övergångar i balans är A och O

Visst har du koll på vikten av övergångar? Gör du några stycken då och då? Oops, då har du inte koll alls enligt Maria Sundin, som guidar oss i sitt tänkande kring övergångar. Belöningen blir en häst som är lättare och roligare att rida.

Tipstack till: Maria Sundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Övergångar är något man slänger sig med. ”Övergångar är jättebra” säger alla, sedan gör man tre stycken och så är det bra. Men jag är jättenoga när jag jobbar med uppsutten coachning att göra alla övergångar: Skritt-halt, skritt-trav och trav-galopp. Speciellt den sistnämnda måste funka om du ska rida en bana, säger hopptränaren och den mentala coachen Maria Sundin.
  
Trav-galopp ska sitta
Ett exempel då det hjälper att du kan dina övergångar som ett rinnande vatten är om du har en häst som ”drar” i galoppen.
– Man vill att hästen ska vara i en viss galopp tills du ber den om något annat. Här brister det för de flesta, man blir tvungen att dra i hästen och den blir stark, säger Maria.
Om det händer är det bara att gå tillbaka och öva övergången trav-galopp.
– Vill du kunna få ner hästen i trav genom att bara krama i handen får du träna det.
Krama om tygeln, tänk avbrott och vänta på att hästen bryter av, instruerar Maria.
  
Undvik spänning
– De flesta rider ungefär så här: Man spänner sig lite när man ska fatta och då blir det direkt ett spänningsmoment, när du inte vet vad som kommer att hända. Kommer hästen att fatta lugn galopp eller springa i väg fortare än önskat?
Tricket är att träna på att våga slappna av när man fattar galopp, ge hästen en chans att hitta sina ben, att hitta galoppen. Bryt av till trav ganska omgående.
– När du har gjort det några gånger är även den hetaste häst lugn, det blir ingen fajt. Det funkar!
  
Är inte alls "skitenkelt"
Att övergångarna sitter behövs för att ryttaren ska kunna vara lugn med att galoppera en stund, enligt Maria.
– Om hästen börjar öka efter ett tag ska du bara behöva krama om tygeln och säga ”vänta, det var inte den galoppen vi skulle ha”. Så blir det om hästen är van vid att du ber den.
Maria säger att det kan låta ”skitenkelt”.
– Men det är det inte, för då skulle de flesta kunna rida runt banor utan att komma fel på hinder.
  
Lär hästen "lagom" hjälper
Att göra övergångar handlar absolut inte om att sätta hästen på bakbenen eller om  att vara brutal.
– Det handlar om att få hästen att reagera på den hjälp du tycker är lagom. Egentligen finns det inga hästar som är starka i munnen, det beror på vilken signal de har lärt sig.
Hästar som har lärt sig att tygeltag betyder att de ska lägga sig på handen blir inte bättre av skarpa bett, poängterar Maria.
– Jag säger väldigt sällan något om vilket bett de har, det får ryttarna avgöra. Men det roliga är att när de har tränat de här övergångarna byter de automatiskt till mindre skarpa bett. De får inte samma kontakt när de rider med skarp betsling. Man ska vara medveten om att en häst känner när en fluga går på den.
  
Balans först och främst
En viktig parameter i övergångarna är att hästen ska vara i balans innan nästa fattning.
– Då ryttaren kommer fram i trav eller fattar galopp när hästen är i balans, då ger det en signal om att ryttaren är ”in charge”.
– Lägger du till skänkeln ska hästen svara med den energi och framåtbjudning du vill, säger Maria.
Då är det viktigt att ryttaren är tydlig med att det är framåt direkt vid signal. Var konsekvent så fattar hästen väldigt snabbt. Det ger bättre effekt än att rida full fart framåt när den inte är i balans.
  
Gör så här

 • Jobba med övergångar på alla sätt. Alltså skritt-halt, halt-skritt, trav-skritt, skritt-trav, trav-galopp och så vidare.
 • Gör många övergångar tills kommunikationen fungerar. Försök jobba med den intensitet i hjälperna du vill ha.
 • När du saktar av från trav till skritt ska du känna efter när hästen är i balans och då direkt sätta i gång i trav igen.
  – Ta inte extra förhållningar och tänk att hästen ska kröka på nacken. Just det här att träna sig på att känna när hästen är i balans är väldigt viktigt i kommunikationen med hästen. De gillar inte att komma ur balans, det är en av de saker hästar tycker sämst om.
 • Det brukar ta ungefär tre till fem steg innan hästen är i balans igen vid en övergång.
  – Som ryttare gäller det att uppfatta när hästen är i balans och ge den en ny signal, ”nu kommer vi fram i trav igen”. Hästen får en känsla av att den här ryttaren är medveten om vad jag, hästen, gör. Men om ryttaren bromsar igen eller grejar och fixar, då går det momentet förbi. Hästen känner att ”nu rider hon däruppe för sig själv”.
 • Många har problem med övergångar galopp-trav.
  – I växlingen galopp-trav, som många ryttare inte gillar, springer hästen ofta i väg och lägger sig på bogarna. Innan man har tränat det. Därför är det många som går ner i skritt ganska snabbt. Men om ryttaren signalerar galopp igen blir hästen okej, säger Maria och fortsätter:
  – Om ryttaren börjar bromsa, fixa och trixa, ja då är det hästen som bestämmer. När hästen upplever att ryttaren gör sitt yttersta för att hålla den i balans, då blir den välvilligt inställd. Det ökar tilliten alldeles otroligt.

Syfte:
En systemcheck för både häst och ryttare, att båda är med och att kommunikationen fungerar.
– Plus att det bygger muskler fantastiskt bra, men det är bara en bonus. Hästen flyttar vikten mot bakbenen och blir lättare framtill automatiskt, säger Maria.
Övergångar lugnar heta hästar och kan få långsamma hästar att bli kvickare.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Jobba med övergångar varje ridpass.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maria Sundin.
Bor: Utanför Helsingborg.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning och utbildad ridinstruktör. Utbildad mental coach.
Jobbar som: Tränare och mental coach.
Roligast med att vara tränare: "Utveckling. Hos hästar och ryttare oavsett nivå. Det är det absolut roligaste. För mig spelar det ingen roll om det är vuxna som är återvändare eller barn. Jag känner mer och mer att det är det som är viktigt, att jag känner att ryttaren är intresserad av att ta ansvar för sin egen utveckling. Reflektion, vilket ansvar har jag i det som händer? Vad behöver jag göra för att förbättras?”
Läs mer på: www.equevent.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista