Markarbete som ger lyhörd häst med aktiva bakben

Markarbete

Publicerad: 2015-10-14

Svårighetsgrad: Medel

Markarbete som ger lyhörd häst med aktiva bakben

Både trav och galopp ingår i den här nyttiga markarbetesövningen från Helena Schiller. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig, lyhörd och får aktiva bakben.

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
I veckans övning får ryttaren öva sig på att hitta rytmen genom att rida noggranna vägar och bli klar i tid. Ett vanligt misstag är att ekipaget kommer lite i orytm på räcket.
– Först tycker man att hindret kommer väldigt fort. Men sedan lär man sig vilken väg man ska hålla och hittar rytmen. Det gäller att få bogarna på plats och att hästen är rak, för att få en jämn takt. Ofta skär hästen av i ett varv och flyter ut i det andra.
  
Gör så här
Värm upp först.
  
A. Börja i trav. Vänd upp på krysset, landa i galopp och fortsätt på det av räckena du har valt att börja med. Om du landar i fel galopp måste du vara noga med att korrigera den så snabbt som möjligt. Men sitter du mitt över hästen över krysset och tittar åt det håll du ska, så landar hästen med stor sannolikhet i rätt galopp från början. Det är en kantig sväng, så var noga med att hålla galoppen. Bryt sedan av till trav i god tid före krysset. Rid på en "åttvolt" (volterna blir lite äggformade, se skiss) för att mjuka upp hästen i båda sidorna.
– Övergångarna är bra för både bakbensaktivitet och lyhördhet, säger Helena.
  
B. När du har ridit på åttvolten ett tag kan du gå över till att stanna i ett och samma varv, på en volt, kryss-räcke-kryss och så vidare. Rid några varv, byt sedan till det andra varvet.
– Tänk på att det är lite jobbigare för hästen att stanna i ett varv.
  
C. Rulla ut travbommen till en galoppbom, eller rulla in den intill hindret så att du kan ta allt i galopp. Börja med att rida på en åttvolt.
  
D. Nu tar du en enda volt igen, men denna gång bara i galopp. Rid volten i ena varvet några gånger, sedan byter du varv.
  

Syfte:
Bakbensaktivitet och lydnad, samt lyhördhet hos hästen.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på: 
Rid noggranna vägar. Om man slarvar med vägarna hittar man inte rytmen, eftersom avståndet blir olika från gång till gång. Var noga med att hästen inte lägger sig i handen i övergångarna från galopp till trav.

      

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Schiller.
Bor: Djursholm, norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning. Har ridit i hopplandslaget från tonåren och haft stall i Frankrike där hon tävlade upp till nationell och internationell 1,50. Utbildad mental rådgivare (idrottspsykologi).
Jobbar som: Är doktorand, jobbar med forskning inom psykologi på Stressforskningsinstitutet. Forskar kring prestation, motivation, sömn och stress. Jobbar som tränare i hoppning 30 procent av arbetstiden. ”Det är den bästa kombinationen!”
Roligast med att vara tränare
"Jag tänker på trisslottsreklamen, 'plötsligt händer det'. När ryttaren plötsligt inser något eller hästen plötsligt blir lösgjord. När man över tid kan se att hästen förbättrar sin språngkurva och teknik.
Jag menar att alla ryttare kan utveckla sina hästar även om de är på en lägre nivå. Mindre erfarna ryttare ska få hjälp att rida loss sin häst minst en gång i veckan. Och så ska de få sitta upp efteråt för att få känna hur det ska kännas, annars blir det som att famla i mörkret.
Jag vill att ryttaren ska hitta känslan. Vad är ett galoppsprång med bra kvalitet? Hur känns en bra galopp? Jag använder mycket schysta avstånd och hjälpbommar, för att bygga muskler och förtroende. Då håller hästen längre också. Glada hästar och glada ryttare – då är jag glad."

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista