Nyttig markarbetsövning med flera syften

Markarbete

Publicerad: 2020-06-25

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Nyttig markarbetsövning med flera syften

Träna rakriktning och lösgjordhet över bommar. B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på en favoritövning som passar såväl hopp- som dressyrryttaren.
– Den är magiskt bra!, säger hon.

Tipstack till: Nathalie Adelborg
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson

Övningen är uppbyggd av te tre galoppbommar som placeras på medellinjen med 19 meters mellanrum, välj själv om du vill ha bommarna direkt på marken eller något upphöjda. Innan, mellan och efter varje galoppbom placerar du sedan bomkorridorer med en bredd om tre meter.
– Eftersom hästen inte har några väggar att ta stöd mot på medellinjen blir det väldigt påtagligt om den är inramad eller inte. Bomkorridorerna hjälper däremot till att hålla linjen och att rama in, säger Nathalie Adelborg.
Korridorerna av bommar kan dessutom användas redan i framridningen. Med avståndet om tre meter får hästen in ett helt travsteg mellan bommarna.
– På så sätt kan du redan i travarbetet börja med att arbeta hästen på serpentinbågar över bommarna. I galoppen motsvarar avståndet en studsserie, vilket gör att du även där kan arbeta på bågarna.

Variera sprången på medellinjen
När du påbörjar arbetet på medellinjen rekommenderar Nathalie att variera längden på galoppssprången mellan bommarna. Utmana gärna dig själv och hästen genom att tänja på gränserna i galoppen, både framåt och tillbaka.
– Fastna inte i en comfort zone där det känns bra, utan våga utmana dig själv! Ibland kanske det inte känns 100-procentigt perfekt de första gångerna, men det är genom att prova som resultat uppnås. Utmana, backa tillbaka ett steg och utmana igen för det är på så sätt man utvecklas.
Nathalie påpekar däremot att det är viktigt att inte fastna i handen.
– Hästen ska vara så pass lydig att du kan rida mer med kroppsspråket och skänkeln än med handen. I grund och botten ska du alltid kunna rida hästen för så små hjälper som möjligt.

Sätt ihop övningen
Förutom att enbart rida serpentinerna och galoppbommarna för sig, rekommenderar Nathalie även att koppla ihop de två övningarna i ett.
– Övningen går att använda på flera olika sätt, dessutom går det bra att ligga och rulla på den en stund. Har hästen svårt att få till galoppombyten på serpentinbågarna är det bättre att bryta av och lära hästen att fatta rätt galopp, än att göra ett dåligt byte.

Syfte:
Få hästen lyhörd och lydig för dina hjälper, eftersom övningen rids på både raka och böjda spår tränas såväl lösgjordhet som rakriktning. 

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på:
Våga utmana dig själv! Se till att rida hästen för så små hjälper som möjligt.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nathalie Adelborg.
Bor: I Sigtuna.
Gör: Arbetar i familjeföretaget som driver ridskola, tävlings- och utbildningsstall samt uppstallningsverksamhet. Nathalie undervisar både ridskole- och privatelever samt arbetar med att utbilda hästar.
Hästbakgrund: Utbildad B-tränare i hoppning, beridare samt ridlärare level I. Har tagit upp flertalet hästar till svår klass och arbetade under en tid som beridare åt Malin Baryard-Johnsson.
Roligast med att vara tränare: ”Att få inspirera andra och se eleverna utvecklas samt växa med uppgiften, oavsett vilken nivå de rider på.”

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
419 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-05-28 | Bas
Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

På en åttvolt, med två nivåer av volter, tränas både lösgjordhet och övergångar i ett. Ridläraren och tränaren Ulrika Pernler tipsar om övningen som kan ridas i olika gångarter.Dressyr | 2020-05-14 | Bas
En bra galoppfattning ger galoppen kvalitet

”Galoppen blir som galoppfattningen”, det brukar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler säga till sina elever. Den här övningen syftar till att få till de där fina galoppfattningarna.Dressyr | 2020-04-30 | Bas
Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Åtta steg i arbetsgångart och sedan åtta steg tillbaka. Den här enkla, men ack så matnyttiga, övningen tipsar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler oss om att testa i vardagsarbetet med hästen.Dressyr | 2020-04-16 | Bas
Motivera hästen med lösgörande WE-övning: "Ni måste samarbeta för att lösa uppgiften"

Främja och utveckla hästens lösgjordhet och liksidighet med hjälp av en matnyttig working equitation-utmaning. Dressyr- och WE-tränaren Ulrika Pernler tipsar om hur en övning med ”tunnor” kan gynna alla ekipage, oavsett disciplin.Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista