Omväxlande arbete med hjälp av koner

Dressyr

Publicerad: 2006-02-07

Svårighetsgrad: Bas

Omväxlande arbete med hjälp av koner

Genom att placera ut koner enligt skissen får du en ridövning där du och din häst får träna på flera olika saker. I en och samma övning kombineras hörnpasseringar, ridning på böjt spår, sidvärtsarbete och raktriktning. Dessutom går det som alltid att lägga in övergångar och tempoväxlingar lite varstans.

Ställ en kon i varje hörn, samt fyra koner bredvid varandra i mitten på ridbanan (se skiss). Värm upp som vanligt och börja sedan med att vända rätt upp mellan de mittersta konerna. Vänd varannan gång åt vänster och varannan åt höger så att du rider övningen i båda varven.
  
Lägg en mjuk båge
På långsidorna lägger du en mjuk båge där du rundar den yttersta av de fyra konerna på mitten. Tänk på att rida ut ordentligt i hörnet innan du påbörjar bågen. På kortsidan vänder du rätt upp igen och byter därefter varv. Sedan lägger du motsvarande båge på andra långsidan.
  
Sidvärtsarbete
När detta känns bra kan du börja variera arbetet på långsidorna. Någon långsida kanske du skippar bågen och rider några steg framåt i mellantrav eller mellangalopp. En annan långsida kan du rida sidvärts in mot konerna och sedan sidvärts ut på spåret igen.
Välj gångart och typ av sidvärtsrörelse, skänkelvikning eller diagonal sluta, utifrån din och hästens utbildningsståndpunkt. Men glöm inte att vända rätt upp och byta varv varje gång du når kortsidan!
  
Övergångar på medellinjen
Det går även att variera arbetet på medellinjen. Börja med att rida en övergång när du kommer till bokstaven X, det vill säga befinner dig mellan mittenkonerna.
När övergångarna fungerar bra kan du i trav övergå till att rida en utdragen halvhalt vid X i stället (se den streckade linjen på skissen). Det innebär att du försöker få hästen att ta kortare steg, fast med bibehållen energi.
  
Tänk passage!
Förhåll tempot men tänk "trav, trav, trav" i takt med hästens rörelser. Det kommer att hjälpa dig att hålla takten även om stegen förkortas. Hästen ska inte bli seg utan vara kvick i sina ben. Du kan nästan tänka dig att du rider passage i den utdragna halvhalten, även om varken du eller hästen kan det! Då kommer stegen automatiskt att bli kortare och mer samlade.
  
Glöm inte att lätta på tygeln
Det viktigaste är att takten bibehålls och att du inte fastnar i förhållningen. Så fort hästen har kortat ner steget lättar du på tygeln. Tempoväxlingen ska inte ske med handbromsen i, då går effekten förlorad. 
Nöj dig efter några steg och trava på i ett fräschare tempo framåt.
  
Avsluta rakt fram
Som med allt annat ska man inte nöta med den här övningen för länge. Lägg in skrittpauser och sluta innan hästen blir trött. När du känner dig nöjd avslutar du din häst lång och låg, antingen längs med spåret eller på stora volter. Förhoppningsvis är hästen både lösgjord och lydig vid det laget!

Text: Ann Kristin Yngve


En fördel med den här övningen är att flera ekipage kan träna på den samtidigt. Antalet "krockmöjligheter" är nämligen inte så många.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista