Öva piruett på två sätt

Dressyr

Publicerad: 2011-12-05

Svårighetsgrad: Avancerat

Öva piruett på två sätt

Många hästar tappar bjudning och vill gå emot insidans hjälper under arbetspiruetter. A-tränaren Kerstin André ger tips på hur du löser problemet.

Tipstack till: Kerstin André
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
 
– Lösningen för bättre piruetter stavas små volter, förklarar Kerstin André som är A-tränare i dressyr. 
Det är ganska vanligt att hästar tappar bjudning och vill gå emot insidan, vill slänga sig. Om man successivt gör en mindre och mindre volt med ökad samling brukar det hjälpa, säger Kerstin.
Tricket med en bra piruett är att få galoppen tillräckligt kort. 
- En piruett är egentligen bara korta galoppsprång med vändning. Om man inte kan rida rakt fram i så korta galoppsprång som man vill vända i är det för tidigt. 
Men även om man inte är redo att börja med arbetspiruetter är det sällan för tidigt att börja förbereda sig för dem, menar Kerstin. 
- Så fort man kan reglera hästen börjar man variera galoppsprången.
Kerstin bjuder också på två olika sätt att kontrollera om piruettarbetet fungerar - att gå rakt fram ur volten eller piruetten, eller att göra avsaktningar och fattningar på själva piruettspåret.

 

Gör så här:
 
1 A & B
Börja med att få galoppsprången så kora att du kan börja vända framdelen. Sedan kan du övergå till själva arbetet med att vända hästen, där voltarbetet är en av många lösningar. 
- Men behåll ett slags voltspår med både fram och bak. 
Om hästen börjar vandra mot innerhjälperna, övergå till volt där hästen spårar mellan fram och bakben igen. Hästen har då tappat det inre bärbenet och kan inte galoppera på ett bra sätt, förklarar Kerstin. 
- När den släpper bjudningen vill den luta sig inåt. Du måste envisas med rakriktningen tills den kan göra volten igen, tills den bär på sitt bakben rakt bakom framdelen. Därefter kan du åter gå in i en arbetspiruett.
Det kan till och med bli så att man måste "knuffa" lite på bakdelen för att få upp hästens insida igen, säger Kerstin.
Kontrollera att det du gör fungerar genom att gå ur det du sysslar med. I det här fallet kan det vara att galoppera rakt fram ur piruetten eller volten. Om det inte går bra, backa till voltarbetet eller gå ut i raka linjer och växla upp galoppen. 
- Hästen lär sig inget extra av arbetspiruetten om den inte gör den väldigt väl. Risken är att man tror att man har större kontroll än vad man har. Det känns rätt bra, men det blir aldrig säkert förrän du kan kontrollerar varje språng åt sidan och framåt. Utan att hästen prostesterar.
 
2 A & B
Ett annat sätt att kontrollera att piruettarbetet fungerar är att gå ner till en skrittpiruett.
- Faller hästen isär, eller tappar balansen och takten, har den haft dålig balans. Den ska sätta sina ben med kontroll och den ska se mjuk ut. Har du bra balans kommer den direkt till bra rytm i skritten. 
Därefter kan du fatta ny galopp på piruettspåret.
- Det är ett bra sätt att lära hästarna hur de ska placera in sina bakben för att hitta en balanspunkt. När du fattar galopp så här har hästen ingen hjälp av fart, vilket är bra, för det ska den egentligen inte ha. 
Under det här arbetet behöver inte piruetten vara "perfekt", säger Kerstin. 
- Det kan vara mer som sluta på lagom stor volt.
Om du gör övergång till skritt från samlad galopp, och hästen "faller isär", det vill säga tappar balansen, har den troligtvis haft dålig balans redan i den samlade galoppen. 
- Galopp till skritt är en jättebra övning i sig själv. Dessutom kan hästen vila sig lite i skrittsegmenten. När du fattar galopp igen ska den inte "hjälpa sig" genom att sätta fart, säger Kerstin.

 

 

Syfte: Samling. Piruett är den yttersta graden av samling i galopp. Som vad piaff är för traven.

 

Svårighetsgrad: Avancerad.

 

Tänk på det här: Rytmen och lösgjordheten. Att du har tretakten. Att hästen inte spänner nacken och vill ifrån. Vill den upp eller ned, blir sned eller värjer sig - då är den inte tillräckligt stark eller så har du valt fel tempo. Eller så är hästen för spänd. 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Kerstin André.
Född år: 1950.
Utbildning inom hästvärlden: A-tränare i dressyr.
Utbildning utanför hästvärlden: Sjukgymnast och kbt-terapeut.
Jobbar som: Tränare. Har ett "dagjobb" som projektledare i Malmö stad, arbetar med rehabilitering av stadens anställda.
Roligast med att vara tränare: Att förflytta människors och hästars förmåga. Få dem att lära sig något de brinner för. Att få ett ekipage att förstå att det inte är rörelser det handlar om - utan att ridning är som att cykla eller åka skridskor. Båda skiner när det är idealt. Det är också roligt att träffa så många olika människor från så olika världar.
Läs mer på: www.stallandre.com


1 A - Mindre volt för mer erfarna.

1 B – Större volt.

2 A.

2 B.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
398 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.Dressyr | 2018-07-11 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.Markarbete | 2018-06-20 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market