Öva piruett på två sätt

Dressyr

Publicerad: 2011-12-05

Svårighetsgrad: Avancerat

Öva piruett på två sätt

Många hästar tappar bjudning och vill gå emot insidans hjälper under arbetspiruetter. A-tränaren Kerstin André ger tips på hur du löser problemet.

Tipstack till: Kerstin André
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
 
– Lösningen för bättre piruetter stavas små volter, förklarar Kerstin André som är A-tränare i dressyr. 
Det är ganska vanligt att hästar tappar bjudning och vill gå emot insidan, vill slänga sig. Om man successivt gör en mindre och mindre volt med ökad samling brukar det hjälpa, säger Kerstin.
Tricket med en bra piruett är att få galoppen tillräckligt kort. 
- En piruett är egentligen bara korta galoppsprång med vändning. Om man inte kan rida rakt fram i så korta galoppsprång som man vill vända i är det för tidigt. 
Men även om man inte är redo att börja med arbetspiruetter är det sällan för tidigt att börja förbereda sig för dem, menar Kerstin. 
- Så fort man kan reglera hästen börjar man variera galoppsprången.
Kerstin bjuder också på två olika sätt att kontrollera om piruettarbetet fungerar - att gå rakt fram ur volten eller piruetten, eller att göra avsaktningar och fattningar på själva piruettspåret.

 

Gör så här:
 
1 A & B
Börja med att få galoppsprången så kora att du kan börja vända framdelen. Sedan kan du övergå till själva arbetet med att vända hästen, där voltarbetet är en av många lösningar. 
- Men behåll ett slags voltspår med både fram och bak. 
Om hästen börjar vandra mot innerhjälperna, övergå till volt där hästen spårar mellan fram och bakben igen. Hästen har då tappat det inre bärbenet och kan inte galoppera på ett bra sätt, förklarar Kerstin. 
- När den släpper bjudningen vill den luta sig inåt. Du måste envisas med rakriktningen tills den kan göra volten igen, tills den bär på sitt bakben rakt bakom framdelen. Därefter kan du åter gå in i en arbetspiruett.
Det kan till och med bli så att man måste "knuffa" lite på bakdelen för att få upp hästens insida igen, säger Kerstin.
Kontrollera att det du gör fungerar genom att gå ur det du sysslar med. I det här fallet kan det vara att galoppera rakt fram ur piruetten eller volten. Om det inte går bra, backa till voltarbetet eller gå ut i raka linjer och växla upp galoppen. 
- Hästen lär sig inget extra av arbetspiruetten om den inte gör den väldigt väl. Risken är att man tror att man har större kontroll än vad man har. Det känns rätt bra, men det blir aldrig säkert förrän du kan kontrollerar varje språng åt sidan och framåt. Utan att hästen prostesterar.
 
2 A & B
Ett annat sätt att kontrollera att piruettarbetet fungerar är att gå ner till en skrittpiruett.
- Faller hästen isär, eller tappar balansen och takten, har den haft dålig balans. Den ska sätta sina ben med kontroll och den ska se mjuk ut. Har du bra balans kommer den direkt till bra rytm i skritten. 
Därefter kan du fatta ny galopp på piruettspåret.
- Det är ett bra sätt att lära hästarna hur de ska placera in sina bakben för att hitta en balanspunkt. När du fattar galopp så här har hästen ingen hjälp av fart, vilket är bra, för det ska den egentligen inte ha. 
Under det här arbetet behöver inte piruetten vara "perfekt", säger Kerstin. 
- Det kan vara mer som sluta på lagom stor volt.
Om du gör övergång till skritt från samlad galopp, och hästen "faller isär", det vill säga tappar balansen, har den troligtvis haft dålig balans redan i den samlade galoppen. 
- Galopp till skritt är en jättebra övning i sig själv. Dessutom kan hästen vila sig lite i skrittsegmenten. När du fattar galopp igen ska den inte "hjälpa sig" genom att sätta fart, säger Kerstin.

 

 

Syfte: Samling. Piruett är den yttersta graden av samling i galopp. Som vad piaff är för traven.

 

Svårighetsgrad: Avancerad.

 

Tänk på det här: Rytmen och lösgjordheten. Att du har tretakten. Att hästen inte spänner nacken och vill ifrån. Vill den upp eller ned, blir sned eller värjer sig - då är den inte tillräckligt stark eller så har du valt fel tempo. Eller så är hästen för spänd. 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Kerstin André.
Född år: 1950.
Utbildning inom hästvärlden: A-tränare i dressyr.
Utbildning utanför hästvärlden: Sjukgymnast och kbt-terapeut.
Jobbar som: Tränare. Har ett "dagjobb" som projektledare i Malmö stad, arbetar med rehabilitering av stadens anställda.
Roligast med att vara tränare: Att förflytta människors och hästars förmåga. Få dem att lära sig något de brinner för. Att få ett ekipage att förstå att det inte är rörelser det handlar om - utan att ridning är som att cykla eller åka skridskor. Båda skiner när det är idealt. Det är också roligt att träffa så många olika människor från så olika världar.
Läs mer på: www.stallandre.com


1 A - Mindre volt för mer erfarna.

1 B – Större volt.

2 A.

2 B.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
407 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista