Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Dressyr

Publicerad: 2017-04-20

Svårighetsgrad: Bas

Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Övergångar, tjatar alla. Men hur då? Och när? Och varför? Karin Öljemark tar oss med på en resa i övergångarnas och fartvindarnas land.

Tipstack till: Karin Öljemark
Text & foto: Hege Hellström
 
Vi har fått lära oss att övergångar är bra. Men de ska göras rätt, enligt beridaren och GP-ryttaren Karin Öljemark.
– Det är vanligt att ryttaren gör jättemånga övergångar, men hästen har inte hunnit få "connection" bakben–rygg–hand. Mottot är att gångarten ska komma till det optimala läget, där man klarar av att rida hästen över ryggen där man är just nu. Då får du din häst trimmad på att den alltid ska till det läget. Ett läge där den känner sig bekväm med ryttaren och med sin uppgift när den skrittar, travar eller galopperar, säger Karin.
 
I ett program kanske man bara har några skrittsteg på sig i exempelvis ett enkelt byte...
– Ja, men jag kan inte öva så, för då är det enda hästen minns att skritten i ett enkelt byte är obekväm. Man måste – på träning – skritta tills hästen skrittar optimalt, alltså ta sig den tiden.
  
Fartvind = tempo
I övergångar finns det en parameter till att tänka på förutom gångart, nämligen fartvind. Det är Karins ord för att beskriva tempo.
– Om jag rider i min galopp och vill göra en övergång till perfekt trav, då måste jag anpassa galoppen till en fartvind som passar att trava i. För att få en balanserad trav och en fin övergång måste jag veta att jag kan samla min häst till en passande fartvind.
När det gäller galopp till skritt gäller det alltså att få till en ännu mindre fartvind.
– De sista två sprången bör i princip vara i skrittfartvind. Hästen måste mobilisera mycket energi för att nästan galoppera på stället. Svårklasshästar är så starka att de klarar fler sådana språng, medan en yngre häst inte kan samla sig så mycket.
Karin påminner om att ryttaren ska ha sin ”galoppkropp” kvar tills övergången är klar. Kruxet är att förmedla både gångart och fartvind samtidigt.
– Många ryttare slutar galoppera med kroppen så fort de börjar samla galoppen, de är så inne på att bromsa. Då blir det naturligt för hästen att släppa galoppen, den kan bli osäker och spänd.
  
Lägre tempo, mer energi
Alla ekipage är olika, men vanligast är att ryttaren måste tillföra energi i sin galoppkropp när han eller hon ber hästen att sänka tempot. Men om hästen blir långsam i språnget är det svårt.
– Om du galopperar i ett bra och balanserat arbetstempo, så att hästen har lätt att gå med ryggen och du tar tillbaka fartvinden, då reagerar många individer med långsammare språng. Var uppmärksam och matcha så att rytmen är kvar. Det blir en känsla av att du måste öka rytmen ju mer du går tillbaka i tempo. Men allt är individstyrt, har du en häst med snabb galopp behöver du kanske lugna rytmen.
  
Hur får man en häst att bli kvickare i benen?
– För det första, få den att reagera på skänklarna. Och på spänst i din kropp, många hästar läser spänsten i kroppen. Sackar du ihop tillför du inte energi. De flesta hästar är betjänta av att man inte bromsar dem, tänk i stället "hur kan jag ändra fartvinden utan att hämma hästens galopprörelse i ryggen och i bakbenen?". Anpassa skänkeltrycket efter vad hästen behöver, det är situationsanpassat. Vissa gånger behöver hästen mer signal.
Det går att träna hästen så att den förstår olika sorters skänkelsignaler.
– Om du trycker på med skänkeln ska det bli påskjut och tryck framåt. Med upprepad kontakt med små pauser emellan, så att man följer galoppens rytm, brukar hästen oftast uppfatta att den ska bli kvickare i sina bakben och inte röra sig större.
  
Gör så här
Öva övergångar mellan skritt och galopp. Börja på böjt spår så att du får en naturlig böjning (när du har blivit tillräckligt skicklig kan du göra övergångarna överallt). Då du har gjort en fattning ska du galoppera tills hästen ligger optimalt över ryggen med sug till handen.
Gör sedan övergångar mellan trav och galopp. Även här gäller att det ska kännas optimalt innan nästa övergång.
 

Syfte:
Att lära känna sig själv och hästen, och att få en bättre kommunikation.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Analysera! Fattningar, övergångar, fartvind – vad händer och varför?

 
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: På gården Velaro nära Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare och tränare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall där.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och hästar – är dessutom mental coach. Föreläser och tar vissa konsultuppdrag inom ledarskap, kommunikation och coachning på LexEQ Consulting AB.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda inför svaret, hästen är expert på att vara häst." 
"När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå, inte att jag som tränare tar över: 'Ställ där, driv här, ge efter nu…' Hästen går super, men ryttaren vet inte hur den kom dit! Jag vill vara med under läroprocessen, förmedla hållbar kompetens till ryttarna som de själva förstår hur de ska använda och ta ansvar för. Det som motiverar mig mest är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst som känner sig trygg och säker med sin ryttares språk."
Läs mer på:
www.velaro.se och på Karins FB-grupp och sida Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching.
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista