Övningar som ger en kroppsmedveten häst

Dressyr

Publicerad: 2013-06-19

Svårighetsgrad: Bas

Övningar som ger en kroppsmedveten häst

Koordination är något vi ryttare kämpar med - men även hästen måste ha koll på sin kropp. En häst utan balans kan inte göra dressyrrörelser rätt, och får svårt att hålla balansen före och efter hinder.

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Vad är bra koordination hos en häst? Ett exempel är att hästen kan utföra en skänkelvikning korrekt åt båda hållen. Utan balans är det svårt för hästen att sätta ihop rörelsen.
- Man ska träna balans och koordination regelbundet, då får hästen kroppsmedvetenhet, säger ridläraren och träningsschema-experten Susanne Widner.
Hästen ska ha lika bra balans i båda varven, annars bör man jobba mer med det svåra varvet.
- I alla koordinationsövningar måste hästen vara kroppsmedveten och kunna göra övningen åt båda hållen lika bra. Hjärnan sänder signaler till muskeln som ska utföra ett steg, om detta inte är tränat så har den mycket svårare att utföra rörelsen.
  
Jobba gärna långsamt
Susanne delar med sig av fyra koordinationsövningar där hästen får arbeta med olika typer av fotförflyttningar. Mycket tränas i skritt. Gärna långsamt och inte så många steg i taget.
- En del säger att man inte ska skritta för att man "inte ska förstöra skritten", men det tycker inte jag händer. Alla veterinärer tycker att skritt är bra och skritten används alltid vid igångsättning av konvalescenter. Tema koordination brukar jag rekommendera en gång i veckan, med fem olika teman under veckan får hästen en bra variaton. Då får den jobba igenom hela kroppen.
  
GÖR SÅ HÄR
   
Framdelsvändning
Rid i skritt. Hästen ska vända sin bakdel runt framdelen. Frambenen trampar runt på en liten volt medan det inre bakbenet trampar över och förbi yttre bak. Inre skänkeln får hästen att gå åt sidan, yttre skänkeln håller emot. Inre tygeln är ställande och yttre reglerar ställningen. Båda tyglarna är förhållande. Rid på en liten fyrkant enligt skissen.
  
Bakdelsvändning 
Hästen vänder sin framdel runt sin bakdel. Bakbenen trampar runt på en liten volt där yttre frambenet trampar framför och förbi det inre frambenet. Inre skänkeln ska ligga vid sadelgjorden och den reglerar hästen. Yttre skänkeln håller bakdelen på plats. Båda skänklarna driver hästen framåt. Inner tygel ställer och leder medan ytter tygel reglerar ställningen. Båda tyglarna är förhållande. Rid gärna på medellinjen enligt skissen.
  
Skänkelvikning
Hästen flyttar sig åt sidan undan den inre skänkeln. Inre benparet trampar över och förbi det yttre. Framdelen ska leda något. Hästen ska vara ställd från rörelseriktningen. Inre skänkeln är sidförande och yttre är mothållande. Båda skänklarna driver hästen framåt. Inner tygel ställer medan ytter tygel reglerar ställningen och vid behov fungerar ledande. Båda tyglarna är förhållande.
  
Labyrint
Med den här bomövningen blir hästen mer kroppsmedveten och får bättre balans. Det är också lite kul för både häst och ryttare att variera det vanliga arbetet.
Börja i det "svåra" varvet och rid hästen långsamt mellan bommarna. Upprepa övningen sex gånger i varje varv, tio gånger. När övningen känns enkel, rulla ihop bommarna så att labyrinten blir smalare. Du måste rida långsammare när labyrinten blir smalare.
- Den här övningen är kanon, för pigga hästar blir lugnare och lär sig tålamod medan långsammare hästar blir alerta och intresserade, säger Susanne.
  

Syfte: 
Balans och koordination. Att få hästen att hålla reda på alla fyra benen och att få den mjuk, smidig och koncentrerad.
  
Svårighetsgrad: 
Bas. (Även öppna och sluta är bra för balansen, men då går du upp en svårighetsgrad.)
  
Tänk på det här: 
Börja och sluta alltid i det svåra varvet, så att den sidan får mer träning. Hitta ditt egen intervall och växla mellan olika rörelser. En gång i veckan är bra att lägga på balansträning för din häst.

 

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner.
Bor: Fjärdhundra och Sala.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter i samråd med veterinär.
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på: www.susannewidner.com

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
404 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista