Övningar som ger en kroppsmedveten häst

Dressyr

Publicerad: 2013-06-19

Svårighetsgrad: Bas

Övningar som ger en kroppsmedveten häst

Koordination är något vi ryttare kämpar med - men även hästen måste ha koll på sin kropp. En häst utan balans kan inte göra dressyrrörelser rätt, och får svårt att hålla balansen före och efter hinder.

Tipstack till: Susanne Widner
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Vad är bra koordination hos en häst? Ett exempel är att hästen kan utföra en skänkelvikning korrekt åt båda hållen. Utan balans är det svårt för hästen att sätta ihop rörelsen.
- Man ska träna balans och koordination regelbundet, då får hästen kroppsmedvetenhet, säger ridläraren och träningsschema-experten Susanne Widner.
Hästen ska ha lika bra balans i båda varven, annars bör man jobba mer med det svåra varvet.
- I alla koordinationsövningar måste hästen vara kroppsmedveten och kunna göra övningen åt båda hållen lika bra. Hjärnan sänder signaler till muskeln som ska utföra ett steg, om detta inte är tränat så har den mycket svårare att utföra rörelsen.
  
Jobba gärna långsamt
Susanne delar med sig av fyra koordinationsövningar där hästen får arbeta med olika typer av fotförflyttningar. Mycket tränas i skritt. Gärna långsamt och inte så många steg i taget.
- En del säger att man inte ska skritta för att man "inte ska förstöra skritten", men det tycker inte jag händer. Alla veterinärer tycker att skritt är bra och skritten används alltid vid igångsättning av konvalescenter. Tema koordination brukar jag rekommendera en gång i veckan, med fem olika teman under veckan får hästen en bra variaton. Då får den jobba igenom hela kroppen.
  
GÖR SÅ HÄR
   
Framdelsvändning
Rid i skritt. Hästen ska vända sin bakdel runt framdelen. Frambenen trampar runt på en liten volt medan det inre bakbenet trampar över och förbi yttre bak. Inre skänkeln får hästen att gå åt sidan, yttre skänkeln håller emot. Inre tygeln är ställande och yttre reglerar ställningen. Båda tyglarna är förhållande. Rid på en liten fyrkant enligt skissen.
  
Bakdelsvändning 
Hästen vänder sin framdel runt sin bakdel. Bakbenen trampar runt på en liten volt där yttre frambenet trampar framför och förbi det inre frambenet. Inre skänkeln ska ligga vid sadelgjorden och den reglerar hästen. Yttre skänkeln håller bakdelen på plats. Båda skänklarna driver hästen framåt. Inner tygel ställer och leder medan ytter tygel reglerar ställningen. Båda tyglarna är förhållande. Rid gärna på medellinjen enligt skissen.
  
Skänkelvikning
Hästen flyttar sig åt sidan undan den inre skänkeln. Inre benparet trampar över och förbi det yttre. Framdelen ska leda något. Hästen ska vara ställd från rörelseriktningen. Inre skänkeln är sidförande och yttre är mothållande. Båda skänklarna driver hästen framåt. Inner tygel ställer medan ytter tygel reglerar ställningen och vid behov fungerar ledande. Båda tyglarna är förhållande.
  
Labyrint
Med den här bomövningen blir hästen mer kroppsmedveten och får bättre balans. Det är också lite kul för både häst och ryttare att variera det vanliga arbetet.
Börja i det "svåra" varvet och rid hästen långsamt mellan bommarna. Upprepa övningen sex gånger i varje varv, tio gånger. När övningen känns enkel, rulla ihop bommarna så att labyrinten blir smalare. Du måste rida långsammare när labyrinten blir smalare.
- Den här övningen är kanon, för pigga hästar blir lugnare och lär sig tålamod medan långsammare hästar blir alerta och intresserade, säger Susanne.
  

Syfte: 
Balans och koordination. Att få hästen att hålla reda på alla fyra benen och att få den mjuk, smidig och koncentrerad.
  
Svårighetsgrad: 
Bas. (Även öppna och sluta är bra för balansen, men då går du upp en svårighetsgrad.)
  
Tänk på det här: 
Börja och sluta alltid i det svåra varvet, så att den sidan får mer träning. Hitta ditt egen intervall och växla mellan olika rörelser. En gång i veckan är bra att lägga på balansträning för din häst.

 

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Susanne Widner.
Bor: Fjärdhundra och Sala.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildningar på Valla folkhögskola och Strömsholm. Har arbetat 15 år som instruktör på ridskolor, gått fortbildningskurser för instruktörer.
Jobbar som: Tränare i uppbyggande arbete för dig som har egen häst. Föredrag i målsättning och träningsprogram. Gör även träningsprogram för hästar som har varit konvalescenter i samråd med veterinär.
Roligast med att vara tränare: "Att min träningsfilosofi fungerar på så många olika ryttare och hästar, i olika discipliner. När mina elever jobbar målmedvetet med uppbyggande arbete och når sina mål. Jag vill att mina duktigare ryttare har en tränare till för att få specifik träning inom sin tävlingsgren. Här jobbar vi som ett team."
Läs mer på: www.susannewidner.com

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista