Rid den moderna hästen på rätt sätt – lär känna din "gångartskropp"

Dressyr

Publicerad: 2017-03-15

Svårighetsgrad: Bas

Karin Öljemark i sadeln på Lunando.

Rid den moderna hästen på rätt sätt – lär känna din "gångartskropp"

Grand Prix-ryttaren och beridaren Karin Öljemark bjuder på en ridövning som lär dig att rida dagens hästar – som ofta står högt i blod – på ett bättre sätt.

Tipstack till: Karin Öljemark
Text & foto: Hege Hellström
  
– De flesta hästar vi har i dag står högt i blod och är bra mycket mer uppmärksamma än vad vi hade förr. Ridningen måste utvecklas därefter. Vi har alltid fått lära oss att förbereda väl innan en övergång eller en fattning, lite åt hållet ”att väcka hästen så att den lyssnar". Ofta är det just i övergångarna och galoppfattningarna som det blir spänningar och ibland missförstånd mellan häst och ryttare på basnivå, säger Karin Öljemark som är GP-ryttare, beridare och tränare utbildad i Tyskland.
Hon menar att en hel del problem beror på att vi ryttare inte har koll på vad vi ger för signaler. Hennes tips är att du försöker få koll på din ”gångartskropp”, alltså hur du är i ditt sätt att följa din häst. Det handlar om spänst, energi kontra avslappning, och i vilken rytm du ger dina signaler i varje gångart.
– Hästar skrittar över lag bäst om ryttaren är väldigt avslappnad och följsam, förutsatt att hästen har lärt sig att bjuda naturligt och hålla sig framför ryttarens skänkel. Detta jämfört med trav där ryttaren måste ha en helt annan spänst i sin följsamhet.
  
Hästen är här och nu
Ett scenario Karin ser ofta är när en ryttare rider i skritt och vill fatta galopp. Planen är en fin fyrtaktsskritt, men hästen går spänt och fattar därefter galopp motvilligt och i dålig form.
– Inte så sällan har ryttaren, en bit innan fattningen, gett hästen en mängd andra signaler med säte och överliv än att den ska skritta oförändrat fram till att den har sorterat sina ben för galopp, säger Karin.
Hon menar att hästar är experter på här och nu. Om man först skrittar som vanligt med en fin, lösgjord och genomsläpplig skritt – och sedan ändrar sitt säte till något helt annat än det hästens rygg gör (nämligen skrittar) – är det rätt uppenbart att hästen också ändrar sig. Oftast syns det i spänningar, bromsande eller stelhet.
– Ur detta skrittläge är det rätt självklart att fattningen blir både svårare och därtill förmodligen spänd.
Hästar fattar galopp med sin fotföljd, säger Karin.
– Så pröva att bara ge signalerna med dina ben, utan att ändra nämnvärt på ditt säte. Mer än att i skrittakt förflytta lite, lite vikt till inner sittben (undvik att överdriva).
  
Börja med lång tygel
Karin tar upp ett exempel från helgens träningar.
– Det var en ryttare med som just hade problem med att få fina fattningar. Ekipaget skrittade, men hela hennes kropp utstrålade något annat och hästen började lyssna på hennes kropps signaler.
Ryttaren fick instruktionen att skritta på lång tygel och känna hur skritten rörde sig i hennes kropp.
– Jag bad henne att bibehålla den skrittkänslan i säte och överkropp medan hon kortade tyglarna, och sedan flytta sina ben och ge signal med dem om galopp. Man ska inte ändra på sätet förrän hästen fattar. Då byter säte och överkropp anpassningen till galoppkropp.
Många sitter spända och fattar dålig galopp, menar Karin.
– De spänner sig i stället för att göra på hästens vis. Hästens skrittrygg rör sig i skritt tills den faktiskt tar fotföljden galopp. Vi måste anpassa oss och rida i nuet.
  
Men man hör ju att man ska förbereda galoppen?
– Ja, men det behöver du inte göra genom att spänna dig. Det är nästan filosofi, du måste förstå vad du håller på med. Varje häst behöver anpassad förberedelse och många behöver ingen alls, mer än att du bara precis säger vad du vill att den ska göra utan överdrifter. Skritt och skritt och skritt … och med benen galopp.
  
Och det där med att fatta med sätet?
– Förr kanske man behövde väcka dem, men i dag har hästarna normal energi. Det ska vara ett tydligt och enkelt språk. Hästar fattar galopp bäst bakifrån och fram så den mest lyckade inverkan är just bakifrån, alltså att dina ben ger informationen i sitt galoppläge. En skolad häst behöver du bara precis flytta dina ben till galoppläget på, och ge en liten signal med benen när den ska fatta.
– Det är ju dit vi vill utbilda hästarna och då bör vi låta dem börja förstå signalerna. Plus ge dem tid att tänka efter i det fattande ögonblicket, samt helst inte förvirra dem med en stor förändring i sätet. Sätet betyder mestadels broms i hästarnas värld och ibland till och med kommandot ”spänn din rygg”. Så ett mjukt, eftergivet säte brukar vara den bästa metoden på de flesta hästar.
  
Gör så här
Det handlar om att lära känna sin egen gångartskropp. Uppgiften består i att göra övergångar. Börja med att skritta på lång tygel. När du kortar tygeln och tar kontakt med hästens mun ska du känna att hästen kan röra sig lika oförändrat i ryggen som på lång tygel. (Förutsatt att du har en fin skritt på långa tyglar.)
Spänner hästen sig? Öva och öva från lång tygel tills du kan ta kontakt utan att varken du eller hästen ändra skritten. Öva dig på att rida i nuet – är det skritt som gäller är det så din kropp ska kännas. Samma gäller för trav och galopp. Det är skänkeln som talar om för hästen när den ska byta gångart till trav och galopp, först när du har kommit in i den nya gångarten anpassar du energin i kroppen efter den.

Syfte: 
Att få mer harmonisk ridning med mindre – men relevantare – information till hästen.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Gör inte övergångar förrän du har en "connection" bakben–rygg–hand. Se till att hästen är i det optimala läget först.

 
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: På gården Velaro nära Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare och tränare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall där.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och hästar – är dessutom mental coach. Föreläser och tar vissa konsultuppdrag inom ledarskap, kommunikation och coachning på LexEQ Consulting AB.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda inför svaret, hästen är expert på att vara häst." 
"När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå, inte att jag som tränare tar över: 'Ställ där, driv här ge efter nu…' Hästen går super, men ryttaren vet inte hur den kom dit! Jag vill vara med under läroprocessen, förmedla hållbar kompetens till ryttarna som de själva förstår hur de ska använda och ta ansvar för. Det som motiverar mig mest är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst som känner sig trygg och säker med sin ryttares språk."
Läs mer på:
www.velaro.se och på Karins FB-grupp och sida Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
413 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista