Rid med rätt energi – för att lugna eller peppa din häst

Dressyr

Publicerad: 2015-08-25

Svårighetsgrad: Bas

Karin Öljemark i sadeln på hästen Lunando.

Rid med rätt energi – för att lugna eller peppa din häst

Karin Öljemark vann sexårsfinalen i Falsterbo på Samson. Hon fick då kommentarer om att hästen hade sett så harmonisk ut, trots stormigt väder. Här delar Karin med sig av sitt tänk för att få hästar på ”rätt” humör.

Text och foto: Hege Hellström
  
– Det hänger på ryttarens egen energinivå att matcha det hästen behöver för stunden. Vi måste utveckla gångarter som kan fungera i alla fartvindar, eller tempon för att prata ridsportsvenska, säger Karin Öljemark.
Hon utbildade sig till beridare i Tyskland och jobbar nu som tränare, hästutbildare och mental coach hemma i Sverige. Karin säger att det vi vill ha är en häst som är utbildad så att vi kan leka mellan bärighet och bjudning.
– Så att hästen kan gå i alla gångarter i samlad och ökad form. Hästen ska kunna hantera sin kropp både i galopp och i trav ända ner till skrittfartvind – eller på stället, som i piruett och piaff.
  
Mer än bara hjälperna
Det man måste kunna som ryttare är mer än att bara trycka på hästen.
– Jag får ofta frågor som ”Hur gör man?", "Hur mycket trycker man?", "Hur mycket håller man?". Jag uppfattar att många tror att samling har med mycket tryck mellan hjälperna att göra, men det vill jag komma bort från.
Du måste förstå din egen energinivå, som smittar av sig på hästarna, säger Karin.
– Jag skulle önska att alla ryttare på alla nivåer ville jobba med sin energinivå. Skapa en självinsikt för energinivån jag har här och nu, för det är vad hästen läser av.
  
Din energinivå får hästen att dansa
En ryttare ska inte bara kunna matcha olika hästar, utan också läsa av en och samma häst i olika situationer. Och förstå vad den behöver för att bli ”lagom”.
– Det här låter enkelt men kräver mycket självinsikt och övning av oss ryttare, menar Karin.
Alla hästar och människor har olika grundenerginivå, sedan växlar spänningen beroende på situationen.
– Man kan tänka sig en skala mellan noll och tio där noll är att ligga platt på marken och tio är ett otroligt oangenämt tillstånd med dysfunktionell spänning. Allt däremellan är det vi egentligen använder oss av. Vi måste utnyttja vår egen energinivå som ett verktyg för att få hästen att dansa, och inte bara öka trycket på hästen.
  
Gör så här:
Karin vill att du som läser den här artikeln just nu ska checka av din spänningsnivå. Tänk efter hur det känns i kroppen när du är på väg att somna, vilket ligger nära nollan på skalan. Jämför med en tia, som är kaotisk spänning. Här och nu – var ligger du på skalan?
– Sedan kan du pröva att ta några djupa andetag, andas ut och låta axlarna sjunka ned. Då kan du känna hur spänningsnivån sjunker. Vilken siffra hamnar du på? Blev det ett eller två hack ner?
Prova sedan hur du klarar att höja energinivån. Fokusera på inandningen och tänk att du andas in spänst och energi.
– Fråga dig vilket som föll sig mest naturligt, upp i energi eller ner i energi? Då har du en hint om vad du behöver träna på.
  
Fortsätt öva uppsuttet
Den här övningen ska sedan med in i ridningen.
– Fortsättningen är att medvetandegöra dina "best case"-lägen i vardagsridningen. Tänk dig att du rider en övning – öppna, sluta eller volt – och när du verkligen får "best case"-flytet i de olika rörelserna, försök att känna efter vilken energinivå du har i din kropp.
På det här sättet kan du bli medveten om vilken energinivå du behöver för att rida den perfekta öppnan, den bästa slutan, och så vidare.
– Hjälpgivning är en sak, men du ska också veta hur spänstig du måste vara i din egen kropp. På så vis får du en större medvetenhet om hur din häst känner inne på banan och kan märka om hästen är högre eller lägre i energi än vanligt. Därmed kan du matcha energinivån, för du har redan din kartläggning.
Om du har en häst som blir väldigt spänd på tävling kanske din energi ska ner ett par hack jämfört med hur du brukar rida, förklarar Karin.
– Om jag upptäcker att min häst är på 9,5 får jag nog tagga ner, ta några djupa andetag och lugna min egen energi så att hästen taggar ner. Man är två om det här. Om vi vill tävla är det vårt ansvar att matcha hästen.
  

Svårighetsgrad:
Bas.

Syfte:
Att lära känna spänningsnivåerna i dig och i hästen, för att kunna matcha hästen bättre och få lösgjordhet och bärig bjudning.

Tänk på:
Om du har svårt att hitta ”nollan” – alltså absolut avspänning – kan det vara värt att ta hjälp av mental träning, yoga eller avslappningsövningar.
– 80 procent av befolkningen har ingen aning om hur det känns att gå neråt, de trissar sig bara uppåt, säger Karin.
Tänk också på att lära känna dig själv och bli medveten om hur din spänningsnivå ändras i skarpt läge, tävlingsläge.
– Hästen kanske inte känner igen dig med den spänningsnivån, det är därför det här är så viktigt. För hästarnas skull.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Karin Öljemark.
Bor: I Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har bott 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall där.
Jobbar som:
Karin bygger upp en kurs- och träningsanläggning på gården Velaro i Enköping. Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coachning – mest mot företag. Är även mental tränare.
Roligast med att vara tränare: ”För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte 'dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är!'. Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet. Jag vill att eleven ska lära sig rida och förstå vad man gör och varför. Och lära känna hästen, inte att jag tar över som tränare." 
"Jag tycker att det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst. Min fascination när det gäller undervisning och att träna andra är den kreativitet man behöver för att kunna förklara på hur många sätt som helst, för att anpassa sig till den man har framför sig. Hur ser verkligheten ut för den personen?”
Läs mer på:
Gruppsidan ”Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching” på Facebook eller ”Lexeq Equestrian AB” på samma sociala nätverk.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista