Rid med rätt energi – för att lugna eller peppa din häst

Dressyr

Publicerad: 2015-08-25

Svårighetsgrad: Bas

Karin Öljemark i sadeln på hästen Lunando.

Rid med rätt energi – för att lugna eller peppa din häst

Karin Öljemark vann sexårsfinalen i Falsterbo på Samson. Hon fick då kommentarer om att hästen hade sett så harmonisk ut, trots stormigt väder. Här delar Karin med sig av sitt tänk för att få hästar på ”rätt” humör.

Text och foto: Hege Hellström
  
– Det hänger på ryttarens egen energinivå att matcha det hästen behöver för stunden. Vi måste utveckla gångarter som kan fungera i alla fartvindar, eller tempon för att prata ridsportsvenska, säger Karin Öljemark.
Hon utbildade sig till beridare i Tyskland och jobbar nu som tränare, hästutbildare och mental coach hemma i Sverige. Karin säger att det vi vill ha är en häst som är utbildad så att vi kan leka mellan bärighet och bjudning.
– Så att hästen kan gå i alla gångarter i samlad och ökad form. Hästen ska kunna hantera sin kropp både i galopp och i trav ända ner till skrittfartvind – eller på stället, som i piruett och piaff.
  
Mer än bara hjälperna
Det man måste kunna som ryttare är mer än att bara trycka på hästen.
– Jag får ofta frågor som ”Hur gör man?", "Hur mycket trycker man?", "Hur mycket håller man?". Jag uppfattar att många tror att samling har med mycket tryck mellan hjälperna att göra, men det vill jag komma bort från.
Du måste förstå din egen energinivå, som smittar av sig på hästarna, säger Karin.
– Jag skulle önska att alla ryttare på alla nivåer ville jobba med sin energinivå. Skapa en självinsikt för energinivån jag har här och nu, för det är vad hästen läser av.
  
Din energinivå får hästen att dansa
En ryttare ska inte bara kunna matcha olika hästar, utan också läsa av en och samma häst i olika situationer. Och förstå vad den behöver för att bli ”lagom”.
– Det här låter enkelt men kräver mycket självinsikt och övning av oss ryttare, menar Karin.
Alla hästar och människor har olika grundenerginivå, sedan växlar spänningen beroende på situationen.
– Man kan tänka sig en skala mellan noll och tio där noll är att ligga platt på marken och tio är ett otroligt oangenämt tillstånd med dysfunktionell spänning. Allt däremellan är det vi egentligen använder oss av. Vi måste utnyttja vår egen energinivå som ett verktyg för att få hästen att dansa, och inte bara öka trycket på hästen.
  
Gör så här:
Karin vill att du som läser den här artikeln just nu ska checka av din spänningsnivå. Tänk efter hur det känns i kroppen när du är på väg att somna, vilket ligger nära nollan på skalan. Jämför med en tia, som är kaotisk spänning. Här och nu – var ligger du på skalan?
– Sedan kan du pröva att ta några djupa andetag, andas ut och låta axlarna sjunka ned. Då kan du känna hur spänningsnivån sjunker. Vilken siffra hamnar du på? Blev det ett eller två hack ner?
Prova sedan hur du klarar att höja energinivån. Fokusera på inandningen och tänk att du andas in spänst och energi.
– Fråga dig vilket som föll sig mest naturligt, upp i energi eller ner i energi? Då har du en hint om vad du behöver träna på.
  
Fortsätt öva uppsuttet
Den här övningen ska sedan med in i ridningen.
– Fortsättningen är att medvetandegöra dina "best case"-lägen i vardagsridningen. Tänk dig att du rider en övning – öppna, sluta eller volt – och när du verkligen får "best case"-flytet i de olika rörelserna, försök att känna efter vilken energinivå du har i din kropp.
På det här sättet kan du bli medveten om vilken energinivå du behöver för att rida den perfekta öppnan, den bästa slutan, och så vidare.
– Hjälpgivning är en sak, men du ska också veta hur spänstig du måste vara i din egen kropp. På så vis får du en större medvetenhet om hur din häst känner inne på banan och kan märka om hästen är högre eller lägre i energi än vanligt. Därmed kan du matcha energinivån, för du har redan din kartläggning.
Om du har en häst som blir väldigt spänd på tävling kanske din energi ska ner ett par hack jämfört med hur du brukar rida, förklarar Karin.
– Om jag upptäcker att min häst är på 9,5 får jag nog tagga ner, ta några djupa andetag och lugna min egen energi så att hästen taggar ner. Man är två om det här. Om vi vill tävla är det vårt ansvar att matcha hästen.
  

Svårighetsgrad:
Bas.

Syfte:
Att lära känna spänningsnivåerna i dig och i hästen, för att kunna matcha hästen bättre och få lösgjordhet och bärig bjudning.

Tänk på:
Om du har svårt att hitta ”nollan” – alltså absolut avspänning – kan det vara värt att ta hjälp av mental träning, yoga eller avslappningsövningar.
– 80 procent av befolkningen har ingen aning om hur det känns att gå neråt, de trissar sig bara uppåt, säger Karin.
Tänk också på att lära känna dig själv och bli medveten om hur din spänningsnivå ändras i skarpt läge, tävlingsläge.
– Hästen kanske inte känner igen dig med den spänningsnivån, det är därför det här är så viktigt. För hästarnas skull.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Karin Öljemark.
Bor: I Enköping.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har bott 20 år i Tyskland och har drivit eget utbildningsstall där.
Jobbar som:
Karin bygger upp en kurs- och träningsanläggning på gården Velaro i Enköping. Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coachning – mest mot företag. Är även mental tränare.
Roligast med att vara tränare: ”För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte 'dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är!'. Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet. Jag vill att eleven ska lära sig rida och förstå vad man gör och varför. Och lära känna hästen, inte att jag tar över som tränare." 
"Jag tycker att det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst. Min fascination när det gäller undervisning och att träna andra är den kreativitet man behöver för att kunna förklara på hur många sätt som helst, för att anpassa sig till den man har framför sig. Hur ser verkligheten ut för den personen?”
Läs mer på:
Gruppsidan ”Karin Öljemark Dressage & Mental Coaching” på Facebook eller ”Lexeq Equestrian AB” på samma sociala nätverk.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista