Rid öppna på "nytt" sätt

Dressyr

Publicerad: 2013-10-09

Svårighetsgrad: Medel

Rid öppna på "nytt" sätt

GP-ryttaren Karin Öljemark berättar här om sitt system för att styra hästens fram- och bakdel. Det gör att du slipper fundera på tyglarna – det är din kropp som sköter jobbet. Och då blir en öppna lekande lätt.

Tipstack till: Karin Öljemark
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
I Hippsons senaste dressyrövning lärde Karin Öljemark, beridare och GP-ryttare, ut sitt enkla sätt att svänga hästen. Du hittar övningen här. Den här veckan bygger vi på det hela med öppnor.
För att friska upp minnet berättade Karin att det är din överkropp som styr hästens framdel. Du ska ”lysa vägen mellan öronen”, med en lampa som sitter mitt i bröstbenet. Då kontrollerar du fronten på hästen.
Det här innebär att en öppna blir ganska lätt. Du vrider in bröstbenet som om du skulle in på en volt – för öppna är ju som början av en volt.
Men hur får man då bakdelen att gå kvar på spåret, rakt fram?
– Din höft – eller rumpa – visar vägen för hästens höft, eller bakdel, förklarar Karin.
Det innebär att en sluta kräven ”rumpaktion” från dig medan bröstbenet lyser rakt fram. En öppna kräver bröstbensaktion, medan sätet eller rumpan rider hästen rakt framåt.
– Att rida så här är mycket, mycket lättare. Du rider mer med hästens grundsystem.
  
Karin förklarar öppna
”Hästens ryggrad ska gå exakt som voltspåret. Tänk dig att du ska rida in på en tiometersvolt. Böjningen ska ske genom hals och skuldra, hästens huvud ska inte vara innanför skuldran. Rid stabilt med höfterna, men vrid skuldrorna.
Tänk inte på sittbenen, det blir automatiskt rätt om du gör rätt med bröstben och höfter. Hästens huvud och nacke ska vara mitt för manken. Skuldran vrider in sig och då får du "längsböjningen".
För att kunna rida längs en långsida måste du vara kapabel att rida med höfterna rakt fram och ha hästen lika mycket i bägge tyglarna. En del ryttare har för mycket i ytter hand, hästen ska vara jämn och självbärig.”
  
Karin om bjudning
”Var uppmärksam på vad som händer med bjudningen. Försvinner den kan jag titta på hur jag sitter. Om jag sitter en viss dos när jag rider rakt fram – är den känslan likadan när jag rider skolor?
De flesta hästar bromsar om man rider på hårdare, de blir låsta mellan hjälperna. Om du har en bra grundtrav och rider öppna, och grundtraven då inte är lika (till exempel om hästen dör eller blir stark), ska du kanske kolla om du är likadan. Är summan av din inverkan likadan som när du rider rakt? Det är önskemålet – du ska bara positionera dig på ett annat sätt."
  
Gör så här:
Kolla först att hästen bjuder fram på raka spår. Friska gärna upp minnet från förra övningen genom att svänga hästen med hjälp av bröstbenet. Rid sedan öppna längs med långsidorna.
Variera öppnan med att rida raka spår och göra volter.
– Svänger hästen jättekonstigt får du leta hos dig själv. De flesta sitter för mycket inåt, före hästen inåt volten, tänker att de ska få med sig kusen runt, säger Karin.
  

Syfte: 
Att rida bättre öppnor och att förstå hur hästen läser din kropp.
– Det är otroligt viktigt att analysera sig själv och sin förmåga att sända rätt signaler. Så att hästen förstår dig, säger Karin.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på: 
Många ryttare som får den här uppgiften fortsätter att dra i hästen. Men då har de inte fattat grejen med en upptäcktsfärd, att ödmjukt ta emot. Det här handlar inte om resultattänk. Jag vill komma till rätt resultat för att jag har uttalat orden rätt, inte för att jag har höjt volymen. Förenkla och förtydliga i stället för att öka inverkan.

  


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: Nära Segersta i Bålsta.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har där drivit eget utbildningsstall.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coaching, mest mot företag.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst.
När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte ”dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är”! Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet.
Jag vill att eleven ska lära sig rida och förstå, inte att jag tar över som tränare. Jag tycker det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst."
Läs mer på:
coaching4competence.com och www.segersta.se.

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista