Rid öppna på "nytt" sätt

Dressyr

Publicerad: 2013-10-09

Svårighetsgrad: Medel

Rid öppna på "nytt" sätt

GP-ryttaren Karin Öljemark berättar här om sitt system för att styra hästens fram- och bakdel. Det gör att du slipper fundera på tyglarna – det är din kropp som sköter jobbet. Och då blir en öppna lekande lätt.

Tipstack till: Karin Öljemark
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
I Hippsons senaste dressyrövning lärde Karin Öljemark, beridare och GP-ryttare, ut sitt enkla sätt att svänga hästen. Du hittar övningen här. Den här veckan bygger vi på det hela med öppnor.
För att friska upp minnet berättade Karin att det är din överkropp som styr hästens framdel. Du ska ”lysa vägen mellan öronen”, med en lampa som sitter mitt i bröstbenet. Då kontrollerar du fronten på hästen.
Det här innebär att en öppna blir ganska lätt. Du vrider in bröstbenet som om du skulle in på en volt – för öppna är ju som början av en volt.
Men hur får man då bakdelen att gå kvar på spåret, rakt fram?
– Din höft – eller rumpa – visar vägen för hästens höft, eller bakdel, förklarar Karin.
Det innebär att en sluta kräven ”rumpaktion” från dig medan bröstbenet lyser rakt fram. En öppna kräver bröstbensaktion, medan sätet eller rumpan rider hästen rakt framåt.
– Att rida så här är mycket, mycket lättare. Du rider mer med hästens grundsystem.
  
Karin förklarar öppna
”Hästens ryggrad ska gå exakt som voltspåret. Tänk dig att du ska rida in på en tiometersvolt. Böjningen ska ske genom hals och skuldra, hästens huvud ska inte vara innanför skuldran. Rid stabilt med höfterna, men vrid skuldrorna.
Tänk inte på sittbenen, det blir automatiskt rätt om du gör rätt med bröstben och höfter. Hästens huvud och nacke ska vara mitt för manken. Skuldran vrider in sig och då får du "längsböjningen".
För att kunna rida längs en långsida måste du vara kapabel att rida med höfterna rakt fram och ha hästen lika mycket i bägge tyglarna. En del ryttare har för mycket i ytter hand, hästen ska vara jämn och självbärig.”
  
Karin om bjudning
”Var uppmärksam på vad som händer med bjudningen. Försvinner den kan jag titta på hur jag sitter. Om jag sitter en viss dos när jag rider rakt fram – är den känslan likadan när jag rider skolor?
De flesta hästar bromsar om man rider på hårdare, de blir låsta mellan hjälperna. Om du har en bra grundtrav och rider öppna, och grundtraven då inte är lika (till exempel om hästen dör eller blir stark), ska du kanske kolla om du är likadan. Är summan av din inverkan likadan som när du rider rakt? Det är önskemålet – du ska bara positionera dig på ett annat sätt."
  
Gör så här:
Kolla först att hästen bjuder fram på raka spår. Friska gärna upp minnet från förra övningen genom att svänga hästen med hjälp av bröstbenet. Rid sedan öppna längs med långsidorna.
Variera öppnan med att rida raka spår och göra volter.
– Svänger hästen jättekonstigt får du leta hos dig själv. De flesta sitter för mycket inåt, före hästen inåt volten, tänker att de ska få med sig kusen runt, säger Karin.
  

Syfte: 
Att rida bättre öppnor och att förstå hur hästen läser din kropp.
– Det är otroligt viktigt att analysera sig själv och sin förmåga att sända rätt signaler. Så att hästen förstår dig, säger Karin.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på: 
Många ryttare som får den här uppgiften fortsätter att dra i hästen. Men då har de inte fattat grejen med en upptäcktsfärd, att ödmjukt ta emot. Det här handlar inte om resultattänk. Jag vill komma till rätt resultat för att jag har uttalat orden rätt, inte för att jag har höjt volymen. Förenkla och förtydliga i stället för att öka inverkan.

  


FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Karin Öljemark.
Bor: Nära Segersta i Bålsta.
Utbildning inom hästvärlden: Licensierad beridare i Tyskland. Har varit 20 år i Tyskland och har där drivit eget utbildningsstall.
Jobbar som:
Utbildar ryttare och driver ett företag som erbjuder konsultverksamhet inom ledarskap, kommunikation och coaching, mest mot företag.
Roligast med att vara tränare: "För mig är det viktigaste att det sker en kommunikation på hästens villkor. Vi måste kommunicera så att hästen kan förstå och vara lyhörda på svaret, hästen är expert på att vara häst.
När hästen nöjt förstår och inte behöver få så mycket tryck mår jag bra. Och när ryttaren förstår sin roll – att vara en motiverande PT för hästen och för sin egen kropp. Min filosofi är att den som rider ska lära sig att förstå – inte ”dra höger och det går bra, vilken bra tränare jag är”! Jag vill vara med under läroprocessen för att lösa mysteriet.
Jag vill att eleven ska lära sig rida och förstå, inte att jag tar över som tränare. Jag tycker det är så roligt när det är riktigt bra kommunikation och bra samarbete, när man ser en motiverad och glad häst."
Läs mer på:
coaching4competence.com och www.segersta.se.

 

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista