Ridning på medellinjen rakriktar hästen

Dressyr

Publicerad: 2005-11-15

Svårighetsgrad: Medel | Bas

Ridning på medellinjen rakriktar hästen

Vi är nog många ryttare som undviker att rida på medellinjen om vi inte måste. Är hästen oliksidig syns och känns det med en gång när vi inte har några väggar att stödja oss mot. Det är alltså ingen slump att uppridning på meddellinjen finns med i alla dressyrprogram.

 

Ett tips är att då och då ägna ett helt ridpass åt ridning på medellinjen. Då får du veta om din häst är liksidig eller inte, samtidigt som du tränar rakriktningen ytterligare. Inte minst gör övningen att du rider lika mycket i båda varven, något som många ryttare slarvar med.

Vänd växelvis till höger och vänster
Värm upp hästen som vanligt. Därefter väljer du en bokstav, C eller A, där du från och med nu ska vända rätt upp under resten av arbetspasset. Vänd växelvis till höger och vänster när du kommer till bortre kortsidan. Genom att ständigt byta varv är du säker på att stärka båda hästens bakben lika mycket.
Börja i en aktiv, men inte överilad, skritt. När det fungerar bra går du över till trav. Växla gärna mellan de båda gångarterna under ridpassets gång.
Vänd rätt upp ett par gånger och byt varv. Ställ och böj ordentligt i vändningarna men var också noggrann med att hästen är helt rak på rakt spår. Du ska känna ett jämnt stöd på båda tyglarna. Om det blir vingligt eller snett, se till att ”rätta framdelen efter bakdelen”. Det betyder att du ska leda in framdelen på bakdelens spår.

Ställd i nacken
När detta fungerar tillfredsställande kan du börja att ha hästen ställd i nacken även på rakt spår. Ställ den exempelvis till vänster första halvan av medellinjen och till höger andra halvan. Här är det viktigt att hästen fortfarande går rakt fram. Den ska inte gå sidvärts, bara ställa sig i nacken.
När även ställningarna fungerar kan du börja med skänkelvikningar på medellinjen. Var noga med att du rider igenom svängen och rakriktar ordentligt innan du börjar flytta. Även här är det bra att skänkelvika för ena skänkeln halva medellinjen för att sedan byta vid X. Är din häst välutbildad kan du på motsvarande sätt rida öppna, sluta och förvänd sluta på medellinjen.

Dags för galopp!
När du ridit övningen i både skritt och trav är det dags för galopp. Fatta galopp mitt på långsidan, vänd rätt upp och bryt av till trav vid X. Trava resten av medellinjen och byt som vanligt varv vid kortsidan. Trava fram till mitten på långsidan, fatta åter galopp upprepa övningen ett par gånger. Om hästen är mogen för det kan du så småningom rida lite öppna på den del av medellinjen där du galopperar.
Om din häst gör befästa galoppombyten kan du välja att galoppera hela ridvägen och göra ett byte vid X. Att rida vägen i förvänd galopp är inte att rekommendera om inte din häst är ytterst välbalanserad. Vändningarna vid kortsidorna är mycket skarpa och kan slita onödigt mycket på hästen om det rids i en för hastig förvänd galopp.

Avsluta på spåret
I slutet av ridpasset känner du förhoppningsvis att din häst är lyhörd och tar ett jämt stöd på båda tyglarna. Avsluta med att låta hästen trava i låg form längst med fyrkantsspåret eller på stora volter.

Lämplig för unghästar?
Ja, genom att du rider vägen på medellinjen, kan varieras med att lägga volter i hörnen eller mitt på långsidan.

Tips!
Här varieras övningens svårighetsgrad genom gångartsval och hur mycket skolor man lägger in. Koner kan vara bra för rakriktningen. Noga med blicken.

 

Ann Kristin Yngve

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista