Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyr

Publicerad: 2018-07-11

Svårighetsgrad: Bas

Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.

Tipstack till: Maggan Magnusson Osmund
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
I veckans övning delar dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund med sig av vad hon har lärt sig hos sin egen tränare, Tinne Vilhelmson Silfvén.
– Jag fick gör den när jag red unghästar som skulle lära sig skänkelvikning. Det blir naturligt att hästen vill ut till väggen igen, säger Maggan.
Men övningen går också bra att använda för äldre hästar och orutinerade ryttare.
 
Vägen gör jobbet
Att rida skänkelvikning snett igenom innebär att man måste vända in hästen på spåret, ställa om och sedan börja flytta. Det kan vara svårt för den unga hästen eller för den orutinerade ryttaren.
– Då har det hunnit hända tusen saker, säger Maggan.
Den här övningen ger också bra galoppfattningar, har hon kommit underfund med, eftersom vägen och rörelsen gör jobbet.
– Man får hjälp av skänkelvikningen med att förbereda galoppfattningen.
 
Sits och utbildningsskala
Om man frågar Maggan vad som är viktigast i ridningen så är svaret klart.
– Naturligtvis är det sits och inverkan. Sitter du på rätt sätt blir det bättre. Och jag vill att alla mina elever ska veta vad utbildningsskalan är. När jag frågar dem skrattar de lite nervöst, men sedan kan de oftast svaret.
Det finns dock variationer. Frågan ”vad är det för takt i traven” kan få alla möjliga svar.
– Ridning handlar väldigt mycket om ryttar- och taktkänsla, i dressyr men även för att kunna komma rätt på hinder. Även om du inte är musikalisk måste du ha taktkänsla i ridningen, så är det bara.
  
Räkna för känslans skull
Maggan tycker att det kan hjälpa att räkna när man har svårt med känslan.
– Padam, padam i galopp – ett-två, ett-två i traven. Ibland när jag räknar blir det lättare för eleverna. Och när du rider serier måste du absolut ha taktkänsla.  
Men serier verkar så himla komplicerat?
– Jo, det finns flera olika sätt att räkna på. Till exempel i byten i vart tredje, 123–223 och så vidare. Men för mig är det viktigare att ha rytmen för att byta i vart tredje. Och du får bara plats med fem stycken på en diagonal (skämtar Maggan). I vartannat blir det som hoppsa-steg, ett å två, å tre och så vidare. Det går att räkna på olika sätt. Men mycket handlar så klart om rytmen och tajmingen.
Vad ska vi då se upp med när det gäller skänkelvikning?
– Ofta böjer man halsen för mycket och förstår inte att ytterskänkeln är framåtdrivande. Det blir en tygelvikning, det är ganska vanligt hos mindre rutinerade ryttare. Då är det bättre att hästen är rak, den ska ju vara tämligen parallell med långsidan och något ställd från rörelseriktningen om man läser boken, säger Maggan.
  
Gör så här:
Rid i trav. På hörnlinjen, gå in från kortsidan och rid till exempel mellan C och B så att du kommer ut i samma varv. Rid på den linjen och hitta rakriktningen.
Nästa steg är att flytta i skänkelvikning på hörnlinjen.
– När du har hittat linjen, börja flytta för skänkeln. Rikta in bogen dit du ska och håll blicken på slutmålet.
Vid väggen, när du har nått långsidan, lägg en volt och i samband med det – fatta galopp.
 

Syfte:
Att på ett bra sätt introducera hästen till skänkelvikning. Att få till bra galoppfattningar.
   
Svårighetsgrad:
Bas.
    
Tänk på:
Ridningen ska inte vara monoton.
– Gasa och ”frihjula”, känn dragläget. Framför allt i trav och galopp, säger Maggan.
Tänk på att inte ställa för mycket så att hästen blir ”förböjd framför sadeln” och tappar ut ytterbogen.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Maggan Magnusson Osmund.
Bor: I Gnesta.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr, Msv C-domaraspirant. Tävlar lilla rundan på sin ena häst, ”hoppas på ett snäpp till”. Har en före detta hopphäst som är omskolad och som raskt har gått från Lätt B till Msv B. Tränar sedan 1994 för Tinne Vilhelmson Silfvén och kompletterar med Nina Hofmann Küppers som finns på hemmaplan.
Roligast med att vara tränare: ”Eftersom jag inte jobbar som tränare på heltid innebär det att jag inte har en mångfald av elever, utan jag har ett lite mindre gäng som det är roligt att engagera sig i, från vardagsträning till tävling. Det är kul att hitta den röda tråden tillsammans med eleven. I mån av tid kan jag följa med i allt från tävlingsplanering till coachning på tävling.
Jag har alla sorters elever och det är roligt med samtliga nivåer, bara man är ambitiös. Du kan få hästar att utveckla sig, om det så är på en låg nivå, det är fascinerande – och det tycker jag är roligt. Jag brinner för dressyren och vill att våra hästar ska tycka att det är kul. Så jag vill förmedla ett schysst sätt att vara mot sin häst, och god ridning.”
Läs mer: www.osmunddressyr.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
413 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista