Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyr

Publicerad: 2018-07-11

Svårighetsgrad: Bas

Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.

Tipstack till: Maggan Magnusson Osmund
Text:
Hege Hellström
Illustration:
Linda Eriksson
  
I veckans övning delar dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund med sig av vad hon har lärt sig hos sin egen tränare, Tinne Vilhelmson Silfvén.
– Jag fick gör den när jag red unghästar som skulle lära sig skänkelvikning. Det blir naturligt att hästen vill ut till väggen igen, säger Maggan.
Men övningen går också bra att använda för äldre hästar och orutinerade ryttare.
 
Vägen gör jobbet
Att rida skänkelvikning snett igenom innebär att man måste vända in hästen på spåret, ställa om och sedan börja flytta. Det kan vara svårt för den unga hästen eller för den orutinerade ryttaren.
– Då har det hunnit hända tusen saker, säger Maggan.
Den här övningen ger också bra galoppfattningar, har hon kommit underfund med, eftersom vägen och rörelsen gör jobbet.
– Man får hjälp av skänkelvikningen med att förbereda galoppfattningen.
 
Sits och utbildningsskala
Om man frågar Maggan vad som är viktigast i ridningen så är svaret klart.
– Naturligtvis är det sits och inverkan. Sitter du på rätt sätt blir det bättre. Och jag vill att alla mina elever ska veta vad utbildningsskalan är. När jag frågar dem skrattar de lite nervöst, men sedan kan de oftast svaret.
Det finns dock variationer. Frågan ”vad är det för takt i traven” kan få alla möjliga svar.
– Ridning handlar väldigt mycket om ryttar- och taktkänsla, i dressyr men även för att kunna komma rätt på hinder. Även om du inte är musikalisk måste du ha taktkänsla i ridningen, så är det bara.
  
Räkna för känslans skull
Maggan tycker att det kan hjälpa att räkna när man har svårt med känslan.
– Padam, padam i galopp – ett-två, ett-två i traven. Ibland när jag räknar blir det lättare för eleverna. Och när du rider serier måste du absolut ha taktkänsla.  
Men serier verkar så himla komplicerat?
– Jo, det finns flera olika sätt att räkna på. Till exempel i byten i vart tredje, 123–223 och så vidare. Men för mig är det viktigare att ha rytmen för att byta i vart tredje. Och du får bara plats med fem stycken på en diagonal (skämtar Maggan). I vartannat blir det som hoppsa-steg, ett å två, å tre och så vidare. Det går att räkna på olika sätt. Men mycket handlar så klart om rytmen och tajmingen.
Vad ska vi då se upp med när det gäller skänkelvikning?
– Ofta böjer man halsen för mycket och förstår inte att ytterskänkeln är framåtdrivande. Det blir en tygelvikning, det är ganska vanligt hos mindre rutinerade ryttare. Då är det bättre att hästen är rak, den ska ju vara tämligen parallell med långsidan och något ställd från rörelseriktningen om man läser boken, säger Maggan.
  
Gör så här:
Rid i trav. På hörnlinjen, gå in från kortsidan och rid till exempel mellan C och B så att du kommer ut i samma varv. Rid på den linjen och hitta rakriktningen.
Nästa steg är att flytta i skänkelvikning på hörnlinjen.
– När du har hittat linjen, börja flytta för skänkeln. Rikta in bogen dit du ska och håll blicken på slutmålet.
Vid väggen, när du har nått långsidan, lägg en volt och i samband med det – fatta galopp.
 

Syfte:
Att på ett bra sätt introducera hästen till skänkelvikning. Att få till bra galoppfattningar.
   
Svårighetsgrad:
Bas.
    
Tänk på:
Ridningen ska inte vara monoton.
– Gasa och ”frihjula”, känn dragläget. Framför allt i trav och galopp, säger Maggan.
Tänk på att inte ställa för mycket så att hästen blir ”förböjd framför sadeln” och tappar ut ytterbogen.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Maggan Magnusson Osmund.
Bor: I Gnesta.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr, Msv C-domaraspirant. Tävlar lilla rundan på sin ena häst, ”hoppas på ett snäpp till”. Har en före detta hopphäst som är omskolad och som raskt har gått från Lätt B till Msv B. Tränar sedan 1994 för Tinne Vilhelmson Silfvén och kompletterar med Nina Hofmann Küppers som finns på hemmaplan.
Roligast med att vara tränare: ”Eftersom jag inte jobbar som tränare på heltid innebär det att jag inte har en mångfald av elever, utan jag har ett lite mindre gäng som det är roligt att engagera sig i, från vardagsträning till tävling. Det är kul att hitta den röda tråden tillsammans med eleven. I mån av tid kan jag följa med i allt från tävlingsplanering till coachning på tävling.
Jag har alla sorters elever och det är roligt med samtliga nivåer, bara man är ambitiös. Du kan få hästar att utveckla sig, om det så är på en låg nivå, det är fascinerande – och det tycker jag är roligt. Jag brinner för dressyren och vill att våra hästar ska tycka att det är kul. Så jag vill förmedla ett schysst sätt att vara mot sin häst, och god ridning.”
Läs mer: www.osmunddressyr.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
395 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Men missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.

Kommentarer


Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.

Kommentarer


Markarbete | 2018-06-20 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.

Kommentarer


Hoppning | 2018-04-07 | Bas
Städa upp i din ridning – och identifiera dina träningsmål

De flesta av oss vill väldigt gärna bli bättre ryttare, men vet kanske inte riktigt hur det ska gå till. B-tränaren E-G Haking bjuder på måltänk och på konkreta tips.

Kommentarer


Dressyr | 2018-03-14 | Medel | Bas
Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.

Kommentarer


Hoppning | 2018-01-07 | Medel | Avancerat
Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.

Kommentarer


Dressyr | 2017-12-21 | Bas
Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Sista tävlingen & Första träningen

Saras vardag

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna