Rolig hoppövning som tränar lydnaden

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2006-05-09

Svårighetsgrad: Medel

Rolig hoppövning som tränar lydnaden

Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera olika sätt. Hindren behöver inte vara höga, det handlar snarare om att få en lydig och reglerbar häst.

Tipstack till: Carina Svensson

 

Ställ upp hinder och bommar enligt skisserna. Mellan hindren i serien på långsidan kan det vara 14 meter, det vill säga tre normala galoppsprång. Bommen som ligger på utsidan om oxern på långsidan får inte ligga tätare än att man lätt kan rida mellan hindret och bommen i galopp.

Värm upp ordentligt
Börja med att värma upp i trav och galopp. Ta gärna hjälp av hindren för att få hästen lösgjord, det går till exempel att rida bågar och volter mellan hindren, eller att rida skänkelvikning i ett sicksack-mönster runt hinderserien på långsidan.
I galopparbetet är det viktigt att galoppsprången både går att korta och länga. Du ska kunna lägga in åtminstone två ökningar, med tillhörande upptagningar efteråt, på varje långsida.

Börja hoppa på böjt spår
De allra första sprången kan du ta på böjt spår genom att rida några varv på mittenvolten - över den lilla oxern och de båda bommarna. Försök att hitta ett jämnt och balanserat tempo och gör inte för stor affär av själva hindret. Byt varv efter ett par gånger.

Korta galoppsprång
Därefter kan du rida rakt igenom serien på långsidan två eller tre gånger. Den är egentligen byggd för tre normala galoppsprång, men med låga hinder (60-70 centimeter) kan du i en kort men aktiv galopp rida på fyra. När hästen klarar av att gå på fyra galoppsprång utan att komma för nära något av hindren är det dags för nästa utmaning!

Volt mitt i serien
Nu kan du, ett par gånger, testa att hoppa serien men ta ett varv på mittvolten efter oxern (se skiss nr 1). Här gäller det att hästen verkligen lyssnar på dina hjälper och inte bara "brötar på" framåt.
Ge därefter hästen en rejäl skrittpaus och passa samtidigt på att vända på oxern så att serien hoppas från andra hållet. Hoppa igenom serien någon gång så att hästen får vänja sig vid den nya riktningen innan du höjer hindren (kan ligga på runt en meter).

Hoppning på båge
Den sista övningen går ut på att du rider igenom serien på tre galoppsprång så att hästen får gå i normal tävlingsgalopp. Efter sista koppelräcket rider du an på hindret som ligger på diagonalen och försöker att få hästen att byta galopp över hindret. Galoppera sedan i en mjuk båge, runda bommen och hoppa nästa diagonala hinder (se skiss nr 2). Bryt av till trav efter hörnpasseringen.

Test av att hjälperna fungerar
Här får du ett kvitto på att hjälperna fungerar som de ska, samtidigt som hästen får en mjuk och trevlig resa genom serien och över de efterkommanden hindren. Hoppa inte för många gånger och se till att hästen får en rejäl nervarvning efteråt!

Lämplig för unghästar?
Ja, om den hoppar bana, här kan du dela upp övningen så att den unga hästen inte gör allt samma pass. Håll hindren låga.

Tränaren Linda Edbohm tipsar:
Bygg oxern i mitten på långsidan så att det går att hoppa från båda håll(i texten står det att den ska vändas när man byter håll). Hindren hålls låga(det står i texten) och här fokuserar man på rytm och tempo, långa och korta språng.

 


Skiss nr 1.
 

Skiss nr 2.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning


 Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
410 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista