Så får du bak tyngden på din framtunga häst

Dressyr

Publicerad: 2011-09-06

Svårighetsgrad: Medel

Så får du bak tyngdpunkten på din framtunga häst

Börja med att få den framtunga hästen kvick på hjälperna. Låt den inte hänga i handen. Och rid sedan med hjälp av Nina Bengtssons superövningar, så har du kommit en bra bit på vägen mot en häst som tar mer vikt på bakbenen.

Tipstack till: Nina Bengtsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson 
 
När man ber Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, om tips för framtunga hästar börjar hon med en lång utläggning om att vi ska undvika dessa hästar.  
– Jag är lite allergisk mot framtunga hästar, om vi pratar den gamla typen av halvblod med lågt ansatt hals och korta framben. Leta efter en häst med en naturlig lätthet i sin framdel, korrekt ansatt hals och en häst som bär upp sin manke. Det underlättar så otroligt mycket på vägen, det är viktigare än att de har stor gång, säger Nina.
Men om hon ändå ska ge råd om hur den framtunga hästen ska förbättras handlar det mycket om kvickhet.
– Hästen måste vara kvick för hjälperna. Lär den att vara kvick, lär den att aktivera bakbenen och att förflytta tyngden bakåt.
Lättare sagt än gjort? Enligt Nina handlar det ”bara” om att göra kvicka övergångar och tempoväxlingar.
– Och man får inte hänga i handen, var lika kvick med handens hjälper som med de andra.
 
Börja i stallgången
Kvickheten ska genomsyra all hästhantering, menar Nina.  
– De flesta har sina hästar så sega! Även i stallgången. När man leder dem går de inte med, de flyttar sig inte i stallgången, och så vidare. Man kan vara mycket rappare med hästar än vad folk är. Man ska så klart inte bli djurplågare, men vara mycket tydligare.  
Nina citerar Kyra Kyrklund: ”En häst kan känna en fluga”.
– Då kan den känna en kvick hjälp. Vi har en förmåga att ställa in hästen på "Lugna favoriter" i stället för på "NRJ". Tänk att dina hjälper ska vara som en av- och påknapp. Den här ridningen när man ska inverka, understödja, det är inte så längre. Man tänker kvicka reaktioner, hela den holländska ridningen går ut på det.
Renodlade hjälper och kvickhet är alltså Ninas tips inför dagens övning.
– Och när du tycker att du är kvick – gör dig själv ännu kvickare.
  
Gör så här:
1. Rid i trav med öppna eller skänkelvikning på långsidan och gör övergångar i den rörelsen. Förböj inte hästen! Håll den lite rak så att den får lika mycket vikt på båda bakbenen. Två–tre övergångar kan vara lagom på en långsida. 
– Det här är både styrketräning och lösgörande i och med att du ökar svårighetsgraden och ställer större krav när hästen får gå i öppnan eller i skänkelvikningen, förklarar Nina.

2. Rid in och lägg en femkantig volt på kortsidan – ställ i nacken men hästen ska inte vara förböjd.
– Du ska rida volten för att hästen ska lära sig att svänga och bära på sina bakben – men volten ska vara kantig för att hästen inte ska bli förböjd och trilla ner på sina framben.
Hästen ska vara på yttertygeln, uppe, framför dig.
– Vik den inte i volten som så många gör, då kollapsar korthuset. I volten ska hästen hålla sin framdel uppe.
Tänk ”ta med ytterbogen”, känn att ytterbogen är med, vänd lite, känn, och så vidare.
 
3. Vänd snett igenom. Mellantrav framåt, sakta sedan av till skritt eller gör halt för att få fram kvickheten och reaktionen.
– Målet är skritt, men gör halt om hästen inte lyssnar.
Gör en till två övergångar på en diagonal. Gör övningen i andra varvet sedan.
– Det yttersta målet är mellantrav – halvhalt – mellantrav, förklarar Nina.

Syfte:
Styrketräning, samt att lära hästen att förlägga sin tyngdpunkt mer över bakbenen. Övningen lär ryttaren att inte ha hästen hängande i handen.

Svårighetsgrad:
Medel. En basövning – men det är inte så lätt att göra den, det är många bitar att hålla ordning på för att det ska fungera.

Tänk på det här:

Att inte förböja i volterna. Bli inte hängande i handen och gör det enkelt och tydligt för hästen.

 FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Nina Bengtsson
Utbildning (inom hästvärlden): B-tränare i dressyr, examinerad beridare.
Jobbar med: Utbildning av ryttare och hästar, försäljning av utbildade hästar.
Roligast med att vara tränare: Att inspirera både ryttare och häst att utmana sig själv. Att det går att göra så mycket med alla hästar. Att lära ryttare att utveckla sin känsla.
Läs mer på: www.dressagebynina.seRelaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista