Så får du till den perfekta uppvärmingen

Publicerad: 2015-05-26

Svårighetsgrad:

Så får du till den perfekta uppvärmingen

Vad ska man egentligen tänka på när man värmer upp en häst, vi frågar dressyrtränaren Siv Birgersson. Svaret är att det inte finns någon universallösning – men hon ger många bra tips för hästar med olika typer av personlighet.

Tipstack till: Siv Birgersson
Text: Hege Hellström
    
– Hur man ska värma upp är individuellt, du måste inte börja med trav och lättridning. Om en häst galopperar bra är det bara att börja med galoppen. Efter att ha skrittat fram så klart, säger Siv Birgersson, B-tränare i dressyr.
Men även om du börjar med galopp ska hästen gå i låg, rund form.
– Det gäller i alla gångarter. Det man är ute efter är att hästen blir avspänd, lösgjord och varm i kroppen.
  
Lägg in övergångar
Vilka gångarter man ska börja med kan alltså skilja sig åt från häst till häst. Även hästens lynne kan påverka uppvärmningen.
– Om din häst är tittig, fortsätt att vara lugn själv. Du kan inte bli irriterad när den hoppar till. Hitta på saker så att hästen fokuserar på dig. Volter, övergångar, serpentiner, vara påhittig. Det kan ta olika lång tid olika dagar, säger Siv.
Om hästen är väldigt ”på” är det bra att göra övergångar till skritt eller att göra halt, för att få den att lyssna.
– Det är mycket bättre än att den far runt och lägger sig på i handen, menar hon.
En pigg häst är ofta lite spänd, och då är det extra viktigt att få den att sänka hals och nacke.
– När de tar ner hals och huvud slappnar de av, och när man får upp dem i formen blir de lite hetare och kommer in i handen. Men det vill man ha sedan, inte nu under uppvärmningen.
  
Rid framåt
En häst med ett ”bekvämare” humör skulle Siv välja att galoppera i lätt sits under uppvärmningen.
– Och så skulle jag verkligen rida på den framåt så att hästen kommer framför skänkeln. Jag skulle inte sitta tungt men kräva att hästen banne mig ska galoppera, så att den börjar ta i.
Ett annat tips som kan få igång bekvämare hästar är att göra kvicka övningar. Halt-galopp, skritt-galopp, flytta hästen och vända.
– Så att din häst märker att det händer något nytt. Du kan inte bara rida runt runt på volten. 
  
Kan ta tid
Det är viktigt att inte ha bråttom med uppvärmningen, säger Siv. Målet är att få en avspänd, uppmärksam häst.
– Om hästen är orastad eller pigg får man räkna med att det tar lite längre tid. Det kan ta en kvart-tjugo minuter efter det att skritten är klar.
Vissa dagar går det snabbare och hur lång tid det tar beror på hästen och dagsformen. 
  
Serpentiner
Siv gillar serpentiner. De är bra för att göra övergångar, säger hon.
– Man kan rida serpentiner även under uppvärmningen. Rid trav, skritt vid medellinjen, trav igen. Även i galopp, med travövergång eller enkla byten.
Serpentiner fungerar också för tempoväxlingar.
– Se till att det händer något, i uppvärmningen och över lag. Rid inte varv på varv i samma tempo. Man fastnar lätt länge i samma tempo och varv, plus samma form.
  
Tanke och känsla
Ett extra tips från dressyrtränaren är att analysera framridningen, hästen och ridningen.
– Men en del gör det för mycket och tappar känslan. Det är viktigt att gå på sin känsla när man rider. Man ska inte analysera ihjäl sig men ändå tänka ”varför blev det så här, vad kan jag förändra för att det ska bli bättre?”.


Gör så här:
Skritta först fram. Analysera sedan hästen och dess dagsform. Behövs det mer lugn eller mer energi? Ska du börja i galopp eller i trav? Variera efter hästens behov (se texten ovan).
Börja därefter jobba med övergångar. Variera vägarna, jobba gärna med serpentiner med övergångar vid medellinjen. Undvik att fastna varv efter varv på volt.
Efter uppvärmingen, ta en skrittpaus och börja sedan det egentliga arbetspasset.

Syfte:
Att värma upp hästen på det sätt som är bäst för den. Och att tänka till, så att man inte alltid börjar med trav och lättridning på volt.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på det här:
Se till att det händer saker under uppvärmningen så att det inte blir segt för hästen. 


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Siv Birgersson.
Bor: På Lejondals gård i Bro.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr. 
Jobbar som: Driver inackorderingsstall, plus utbildar ryttare och hästar.
Roligast med att vara tränare: "Det är att träffa så mycket olika människor. Jag blir glad, och det spelar ingen roll på vilken nivå ryttarna är, bara de tycker om sina djur och jobbar med vad de har. I grunden tycker vi alla om hästar och det tycker jag är roligt. I stallet kan man vara ung eller gammal, alla känns mer jämnåriga och alla är kompisar, det är härligt. Alla vill ha roligt med sin häst oavsett om man är tävlingsryttare eller hobbyryttare."
Läs mer på: www.sivbirgersson.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista