Så lyckas du med skolorna på tävlingsbanan

Dressyr

Publicerad: 2020-08-27

Svårighetsgrad: Medel

Så lyckas du med skolorna på tävlingsbanan

Höj kvaliteten på dina skolor med C-tränaren Helena Björnhagers övning. Med en ökad medvetenhet hos ryttaren och bättre smidighet i hästens bålparti, kan du garanterat uppnå ett bättre resultat på dressyrbanan.

Tipstack till: Helena Björnhager
Text: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson

Något Helena Björnhager upplever när hon är ute och dömer dressyr på Medelsvår C-nivå, är att många ryttare har svårt för att rida korrekta skolor.
– Många hästar är ganska styva i sitt bålparti, vilket gör att skolorna ofta rids med en förböjd hals men utan böjning i hästens bål. Svårigheten i skolorna är just att få koll på hela hästens kropp med en böjd bål, för det är först då det blir en bärande rörelse, säger hon.

Hitta känslan och bli medveten
Helena har dock en bra övning som syftar till att ryttaren dels får jobba med att hitta smidigheten i hästens bål, dels får en känsla för vad en korrekt böjning är. Övningen inleds med att rida in i en öppna längs med långsidan.
– Anpassa alltid tvärningen i skolorna efter hur väl hästen är utbildad och gymnastiserad. Tänk hellre för lite än för mycket, så du får ett fint flyt och hästen hittar balansen, takten samt rytmen i rörelsen. Hästen ska kännas trygg och komfortabel i övningen, först då kan du successivt öka graden av tvärningen med bibehållen smidighet i bålen.
När ett fint flyt hittats i öppnan längs långsidan, ställ då om hästen och rid i stället in i en förvänd sluta. Helena förklarar att fotförflyttningen hos hästen förändras förhållandevis lite.
– Egentligen ändras inte hästens kropp så mycket i och med omställningen, utan hästens framdel är fortsatt kvar innanför spåret och bakdelen på spåret. Även i den förvända slutan är målet att hitta ett fint flyt, utan att hästen tappar böjningen i bålen, sin balans eller att takt och tempo ökas.

Minimal fotförflyttning
Helena förklarar att fotförflyttningen mellan öppnan och den förvända slutan är förhållandevis liten. Det som skiljer sig åt är själva ställningen och eftergiften i sidan, vilket medför en liten förflyttning i bålen. Hon utgår från en vänsteröppna till en högersluta (det vill säga den förvända slutan).
– I öppnan ska hästen vara eftergiven i sin vänstersida, medan hästen i den förvända slutan ska vara eftergiven till höger. Det som sker i omställningen är en ytterst liten förändring i bålpartiets placering för att få en korrekt placering i förhållande till det bärande bakbenet. När det uppnås blir hästen automatisk eftergiven i sin innersida.
Helena poängterar vidare att det är viktigt att hålla isär vilken skänkel respektive tygel som gör vad i skolorna och med vilket syfte. Att ha med sig i bakhuvudet är att inner- respektive ytterhjälperna blir tvärs om i övergången från öppnan till den förvänta slutan. Alltså: innerhjälperna i öppnan, blir ytterhjälper i förvända slutan och vise versa.

Utmana på annan linje
När övningen kan ridas med ett gott flyt längsmed långsidan, rekommenderar Helena att rida övningen på till exempel kvarts- eller medellinjen.
– Det blir svårare när det inte finns någon vägg som stöttar upp. Ju skickligare ryttaren blir på att rida övningen utan hjälpmedel, desto bättre blir rörelsen inne på dressyrbanan.

Syfte:
Öka ryttarens känsla och medvetenhet för var bålen är och var den ska vara i respektive skola. På köpet förbättras smidigheten i hästens bål.

Svårighetsgrad:
Medel.

Tänk på:
Kräv inte mer tvärning i skolorna än nödvändigt till en början, utan fokusera mer på att hitta flytet i övningen. Först när flytet och smidigheten i hästens sida finns kan tvärningen successivt ökas.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Björnhager.
Bor: I Söderbärke.
Gör: Helena utbildar, tränar och tävlar hästar samt håller träningar, dömer dressyr och föder upp hästar i mindre skala. Hemma på gården driver hon även sin egen frisörsalong.
Hästbakgrund: Dressyren har legat i fokus sedan 13-årsåldern och Helena är i dag utbildad unghästutbildare, C-tränare och Medelsvår C-domare. Sedan mer än 20 år tillbaka tränar hon för landslagsryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén. Helena har tävlat upp till Intermediare II och utbildat flera hästar till Grand Prix-nivå.
Roligast med att vara tränare och ryttare: ”För mig är den stora drivkraften att man som ryttare ständigt utvecklas och stöter på nya problem, helt färdig blir du aldrig. Jag tycker även det är fascinerande att ingen häst är den andra lik, men samtidigt finns det alltid en röd tråd i utbildningen.” 

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
423 ridövningar listade i datumordning
| 2020-08-13 | Bas
A och O att komma ihåg sina övergångar

Att regelbundet lägga in övergångar under ridpasset är väldigt nyttigt, men något som ibland glöms bort. C-tränaren Helena Björnhager lyfter och fördjupar sig i övergångarnas positiva effekter – som gynnar såväl hopp- som dressyrhästar.Markarbete | 2020-07-30 | Bas
Markarbetsövning som förbättrar ryttarens precision

Förbättra din precision i ridningen med hjälp av B-tränaren Gabrielle Young Shings markarbetsövning. Dessutom kommer du att få en lösgjord häst på köpet.Hoppning | 2020-07-16 | Bas
Trekombinationen kan användas i flera syften

Hoppövningar behöver inte vara avancerade för att fylla viktiga syften. B-tränaren Gabrielle Young Shing tipsar om en enkel övning, som samtidigt ger väldigt mycket och kan anpassas till alla nivåer.Markarbete | 2020-06-25 | Medel | Bas
Nyttig markarbetsövning med flera syften

Träna rakriktning och lösgjordhet över bommar. B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på en favoritövning som passar såväl hopp- som dressyrryttaren.
– Den är magiskt bra!, säger hon.Dressyr | 2020-05-28 | Bas
Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

På en åttvolt, med två nivåer av volter, tränas både lösgjordhet och övergångar i ett. Ridläraren och tränaren Ulrika Pernler tipsar om övningen som kan ridas i olika gångarter.Dressyr | 2020-05-14 | Bas
En bra galoppfattning ger galoppen kvalitet

”Galoppen blir som galoppfattningen”, det brukar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler säga till sina elever. Den här övningen syftar till att få till de där fina galoppfattningarna.Dressyr | 2020-04-30 | Bas
Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Åtta steg i arbetsgångart och sedan åtta steg tillbaka. Den här enkla, men ack så matnyttiga, övningen tipsar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler oss om att testa i vardagsarbetet med hästen.Dressyr | 2020-04-16 | Bas
Motivera hästen med lösgörande WE-övning: "Ni måste samarbeta för att lösa uppgiften"

Främja och utveckla hästens lösgjordhet och liksidighet med hjälp av en matnyttig working equitation-utmaning. Dressyr- och WE-tränaren Ulrika Pernler tipsar om hur en övning med ”tunnor” kan gynna alla ekipage, oavsett disciplin.Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 43 nästa  sista