Samla och rygga i backe – för styrka och balans

Dressyr

Publicerad: 2017-09-07

Svårighetsgrad: Medel

Till höger författarna Lina Zacha (överst) och Barbro Lagergren (underst).

Samla och rygga i backe – för styrka och balans

Veckans båda ridövningar kommer från den nyutgivna boken ”Ett med hästen i naturen” och publiceras i samarbete med svenska Brightmare productions. Övningarna hjälper dig att träna samling på uteritten – med bibehållen framåtbjudning.

Illustration: Beatrice Bulteau
Foto: Ing-Britt Olsson och Bitte Sundin
  
Samla skritten i nedförslut
Vanliga nedförsbackar ger ett ypperligt tillfälle att börja träna samling. Många hästar rör sig med mer påskjut när det lutar nedför, vilket gör att de lägger mer vikt på frambenen. En del skrittar snabbare och snabbare ju längre nerför backen de kommer, som om de hade hjul. Använd den energin till samling i stället, genom att göra halvhalter.
Var gång hästen försöker öka på skritten fångar du upp energin med en halvhalt, så att skritten blir kort och så att bakbenen träder in under tyngdpunkten. Tänk på att halvhalten inte får vara enbart bromsande, du behöver lägga till en mjuk drivning fram till handen. Om hästen tappar balansen framåt och blir tung i handen är det bättre att göra halt och rygga ett steg, i stället för att fortsätta framåt med för mycket tygelkontakt.
Hästens stöd ska ligga i bakbenen, inte i tygeln. Var observant på din sits så att du förblir rörlig i sidled och lätt i sittbenen, för att underlätta hästens samling.
   
(Ur kapitlet ”Dressyr i naturen” i boken ”Ett med hästen i naturen”, från Brightmare productions.)


Rygga i backe
När din häst har uppnått en bra styrka i den vanliga klättringen kan du göra träningen mer avancerad genom att lägga till ryggning.
Börja med att bara göra halt då och då i nedförsbacken. Att stå still några sekunder i en brant nedförsbacke ger en statisk träning för hästens magmuskulatur liknande den vi människor får i övningen ”Plankan”.
Det är viktigt att hästen inte ”hänger” framåt i den här halten utan bär upp sig på böjda bakben och pressar sig lite bakåt för att hålla balansen i backen. Prova att be hästen om ett stegs ryggning så känner du skillnaden i när hästen står framtung och när han aktiverar bakbenen. Precis innan han kan börja rygga måste han nämligen fördela vikten bakåt.
Antingen står du kvar i halten efter den gungningen eller så ber du hästen att fullfölja ryggningen ett par steg, innan ni fortsätter klättringen nedåt.
    
Fotnot: Tänk på att hästen snabbt blir trött i den här övningen.
   
(Ur kapitlet ”Kondition & styrketräning” i boken ”Ett med hästen i naturen”, från Brightmare productions.) 

Om boken
Ett med hästen i naturen, som övningarna är hämtade från, har undertiteln ”Tips & idéer för den ultimata uteritten för alla ryttare och hästar”. Den är på 160 sidor och är skriven av Lina Zacha och Barbro Lagergren, som menar att de vill sprida kreativ ridning inom alla områden. Tidigare har böckerna Roligt med bommar och koner och Inspiration på ridbanan kommit ut i samma serie.
Läs mer här

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
394 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Men missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.

Kommentarer


Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.

Kommentarer


Dressyr | 2018-07-11 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.

Kommentarer


Markarbete | 2018-06-20 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.

Kommentarer


Hoppning | 2018-04-07 | Bas
Städa upp i din ridning – och identifiera dina träningsmål

De flesta av oss vill väldigt gärna bli bättre ryttare, men vet kanske inte riktigt hur det ska gå till. B-tränaren E-G Haking bjuder på måltänk och på konkreta tips.

Kommentarer


Dressyr | 2018-03-14 | Medel | Bas
Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.

Kommentarer


Hoppning | 2018-01-07 | Medel | Avancerat
Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.

Kommentarer


Dressyr | 2017-12-21 | Bas
Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Fantastisk helg!

Saras vardag

Måndag!

Therese

Gästblogg: "Många saker du kan göra för att förebygga kolik"

Gästbloggen

Till Husbloggarna