Skritt och vändningar – för lösgjordhet och samling

Dressyr

Publicerad: 2015-12-29

Svårighetsgrad: Medel

Skritt och vändningar – för lösgjordhet och samling

Få hästen gymnastiserad, lösgjord och samlad med veckans övning. Dessutom bjuder B-tränare Peter Härnstam på en bra beskrivning av hur du ska tänka i både sluta och vändningar.

Tipstack till: Peter Härnstam
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

    
– Det här är en väldigt, väldigt bra övning som man kan använda när man värmer upp och skrittar fram, säger dressyrtränaren Peter Härnstam.
Han brukar själv skritta på lång tygel och sedan gymnastisera hästen med sidvärtsrörelser och vändningar i skritt.
– Det tror jag är jättebra. Men man ska inte rida så samlat i skolorna i början, utan öka kraven successivt när hästen blir varmare.
  
Samlingsgraden styr valet av vändning
Vilken samlingsgrad du kräver i vändningarna beror på om du rider skrittpiruett, som rids i samlad skritt, eller bakdelsvändning som rids i en mindre samlad skritt. Skrittpiruetterna kommer in från medelsvår klass och uppåt.
– Vilket du ska välja beror alltså på hästens utbildningsståndpunkt, säger Peter.
En bakdelsvändning brukar ridas som ett halvt varv, eller 180 grader, men i den här övningen kan du välja att göra ett halvt eller ett helt 360-gradersvarv.
  
Måste vara framme för skänkeln
Viktigt är att hästen är eftergiven i innersidan och framme för säte och båda skänklarna.
– Känner du att hästen vill falla inåt är den inte framme för innerskänkeln. Du kan korrigera genom att rida lite öppna, parallellt med långsidan, säger Peter.
Det är först när hästen är framme för innerskänkeln som du kan vända den genom att trampa ner i inre stigbygeln, och få hästen att följa den inre ledande tygeln och vikten.
  
Gör så här
Rid diagonal sluta, snett igenom. Välj en lång diagonal om du rider på en 20x60-bana. Ur slutan gör du en skrittpiruett eller bakdelsvändning, beroende på utbildningsståndpunkt. Skisserna visas hur du rider beroende på om du vänder 180 grader eller 360 grader.
– Hästen ska vara eftergiven i innersidan och den ska vara aktiv för ytterskänkeln i slutan, säger Peter och fortsätter:
– När du ska vända behöver du egentligen bara lägga vikten på det inre sittbenet och leda med den inre tygeln. Trampa ner i inre stigbygeln, som du kan trampa nästan lite framåt.
Fortsätt hålla hästen aktiv i vändningen och centrera piruetten för ytterskänkeln.
– Tänk hela tiden att du håller fram hästen för höften. Driv inte för innerskänkeln utan med höften. Håll skritten aktiv för ytter skänkel. Ytter hand ska gå med i rörelsen, den ska följa med hästen.
Gå därefter direkt in i sluta igen. 

Syfte:
Gymnastiserande och bra för att lösgöra och samla.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Se till att hästen är eftergiven och framme för innerskänkeln, annars blir det inte bra vändningar. Driv inte med innerskänkeln, använd höften i stället. Vill hästen inte bibehålla böjningen i vändningen kan man korrigera med att rida öppna några steg, och sedan sluta på nytt innan man vänder igen.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Peter Härnstam.
Bor: Mölndal nära Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level III, utbildad på Ridskolan Strömsholm. Har gått RIK 1 och långa kursen, därefter som andra- och tredjeårselev. Även utbildad till B-tränare i dressyr.
’’Jag har dessutom gått en ledarskapsutbildning på distans under fem år med en personlig coach, detta har jag haft stor nytta av i mitt yrke som tränare.”
Jobbar som: Tränare och beridare. Förmedlar en del hästar och har en del konsultuppdrag inom hästnäringen med fokus på organisation och ekonomi. Peter har sin bas för verksamheten på Widebäck Hästcenter, där har han både hästar och ekipage i träning. Är sedan fem år tillbaka tävlingsledare för Lövsta Future Challenge Dressage.
Roligast med att vara tränare: ”Det är väldigt roligt att jobba med människor och hästar och att få ett ekipage att utvecklas, oavsett vilken nivå man börjar på och vilka förutsättningar de har. Jag är väldigt fokuserad och målmedveten i min egen och mina hästars utveckling. Även med de ekipage jag har i träning arbetar vi målmedvetet, med en klar och tydlig plan om vart vi är på väg. Att sätta mål och ha en plan, det hjälper mig – men framför allt hjälper det ekipagen att hålla rätt kurs och fokus. Det är en lyx att få arbeta med något jag brinner för och jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag.”
Läs mer på: peterharnstam.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.