Skritt och vändningar – för lösgjordhet och samling

Dressyr

Publicerad: 2015-12-29

Svårighetsgrad: Medel

Skritt och vändningar – för lösgjordhet och samling

Få hästen gymnastiserad, lösgjord och samlad med veckans övning. Dessutom bjuder B-tränare Peter Härnstam på en bra beskrivning av hur du ska tänka i både sluta och vändningar.

Tipstack till: Peter Härnstam
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

    
– Det här är en väldigt, väldigt bra övning som man kan använda när man värmer upp och skrittar fram, säger dressyrtränaren Peter Härnstam.
Han brukar själv skritta på lång tygel och sedan gymnastisera hästen med sidvärtsrörelser och vändningar i skritt.
– Det tror jag är jättebra. Men man ska inte rida så samlat i skolorna i början, utan öka kraven successivt när hästen blir varmare.
  
Samlingsgraden styr valet av vändning
Vilken samlingsgrad du kräver i vändningarna beror på om du rider skrittpiruett, som rids i samlad skritt, eller bakdelsvändning som rids i en mindre samlad skritt. Skrittpiruetterna kommer in från medelsvår klass och uppåt.
– Vilket du ska välja beror alltså på hästens utbildningsståndpunkt, säger Peter.
En bakdelsvändning brukar ridas som ett halvt varv, eller 180 grader, men i den här övningen kan du välja att göra ett halvt eller ett helt 360-gradersvarv.
  
Måste vara framme för skänkeln
Viktigt är att hästen är eftergiven i innersidan och framme för säte och båda skänklarna.
– Känner du att hästen vill falla inåt är den inte framme för innerskänkeln. Du kan korrigera genom att rida lite öppna, parallellt med långsidan, säger Peter.
Det är först när hästen är framme för innerskänkeln som du kan vända den genom att trampa ner i inre stigbygeln, och få hästen att följa den inre ledande tygeln och vikten.
  
Gör så här
Rid diagonal sluta, snett igenom. Välj en lång diagonal om du rider på en 20x60-bana. Ur slutan gör du en skrittpiruett eller bakdelsvändning, beroende på utbildningsståndpunkt. Skisserna visas hur du rider beroende på om du vänder 180 grader eller 360 grader.
– Hästen ska vara eftergiven i innersidan och den ska vara aktiv för ytterskänkeln i slutan, säger Peter och fortsätter:
– När du ska vända behöver du egentligen bara lägga vikten på det inre sittbenet och leda med den inre tygeln. Trampa ner i inre stigbygeln, som du kan trampa nästan lite framåt.
Fortsätt hålla hästen aktiv i vändningen och centrera piruetten för ytterskänkeln.
– Tänk hela tiden att du håller fram hästen för höften. Driv inte för innerskänkeln utan med höften. Håll skritten aktiv för ytter skänkel. Ytter hand ska gå med i rörelsen, den ska följa med hästen.
Gå därefter direkt in i sluta igen. 

Syfte:
Gymnastiserande och bra för att lösgöra och samla.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Se till att hästen är eftergiven och framme för innerskänkeln, annars blir det inte bra vändningar. Driv inte med innerskänkeln, använd höften i stället. Vill hästen inte bibehålla böjningen i vändningen kan man korrigera med att rida öppna några steg, och sedan sluta på nytt innan man vänder igen.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Peter Härnstam.
Bor: Mölndal nära Göteborg.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärare level III, utbildad på Ridskolan Strömsholm. Har gått RIK 1 och långa kursen, därefter som andra- och tredjeårselev. Även utbildad till B-tränare i dressyr.
’’Jag har dessutom gått en ledarskapsutbildning på distans under fem år med en personlig coach, detta har jag haft stor nytta av i mitt yrke som tränare.”
Jobbar som: Tränare och beridare. Förmedlar en del hästar och har en del konsultuppdrag inom hästnäringen med fokus på organisation och ekonomi. Peter har sin bas för verksamheten på Widebäck Hästcenter, där har han både hästar och ekipage i träning. Är sedan fem år tillbaka tävlingsledare för Lövsta Future Challenge Dressage.
Roligast med att vara tränare: ”Det är väldigt roligt att jobba med människor och hästar och att få ett ekipage att utvecklas, oavsett vilken nivå man börjar på och vilka förutsättningar de har. Jag är väldigt fokuserad och målmedveten i min egen och mina hästars utveckling. Även med de ekipage jag har i träning arbetar vi målmedvetet, med en klar och tydlig plan om vart vi är på väg. Att sätta mål och ha en plan, det hjälper mig – men framför allt hjälper det ekipagen att hålla rätt kurs och fokus. Det är en lyx att få arbeta med något jag brinner för och jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet varje dag.”
Läs mer på: peterharnstam.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista