Skruva ner ”radion” – och få en glad häst

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2017-01-04

Svårighetsgrad: Bas

Punkterna i skissen visar var du ska göra halt eller övergång.

Skruva ner ”radion” – och få en glad häst

Många ryttare förmedlar onödig information till sina hästar. Det menar Maria Sundin, hopptränare och mental coach, som delger sina tankar i ämnet – och bjuder på en ridövning som funkar varje dag.

Tipstack till: Maria Sundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag har gått tillbaka till att jobba med kontakten mellan häst och ryttare. Att säkerställa den, så att inte ryttaren gör en massa saker utan att vara noga med vilken respons han eller hon får, säger Maria Sundin som är hopptränare och mental coach.
Ett exempel kan vara halvhalter inför ett avbrott. Hästen har fattat redan vid första halvhalten, men ryttaren gör tre på raken ändå.
– Toppryttare funderar inte på om de ska ta en halvhalt, det är automatiserat hos dem. Ryttare i mellanskiktet har automatiserat att rida lätt. Men det sista, att ta en extra halvhalt för att man inte litar på att den första funkar. Det blir bara ett brus.
  
Eftergift när hästen svarar
När hästen gjort vad du har bett den om, var noga med eftergift.
– Så snart hästen har svarat slappnar du av. Men jag är petig med att man inte ska sträcka fram händerna. Det ska inte bli glapp på tygeln, utan slappna av i axlar och armar för att kommunicera att allt är bra, säger hon.
Maria vill att ryttaren ska vara den där hästen som stoppar ner huvudet och betar efter att hästarna har stått med halsarna höjda och har kollat på något ”farligt”.
– I stället för att reagera med spänning, reagera med avspänning. Du måste vara den häst som börjar beta först. För varje gång ryttaren spänner sig förstärks hästens övertygelse om att "det här måste vi vara på vår vakt för". Detta behöver vi öva bort i vardagen.
  
Kroppskontroll är viktigt
Maria menar att vi ska undvika att skrämma våra hästar, genom att få bättre kroppskontroll.
– Ta en så enkel sak som att svänga. Du behöver ge en signal om vart du vill, det gör du genom att vända blicken dit. Därefter, slappna av! Många spänner sig och drar i tygeln. Då blir hästen spänd och hamnar ur balans, det tycker inte hästar om. Det är viktigt att träna in ”titta", "slappna av", "sväng”.
Att kunna vara avslappnad är avgörande i alla lägen, som till exempel i en galoppfattning. Ge hjälpen och slappna av.
– Det låter löjligt enkelt, men det ger en enorm skillnad när vi börjar prata med hästen med ett kroppsspråk den förstår. Gud vad enkelt det är.


Gör så här
När du har skrittat fram, ta tyglarna.
– Ryttarna i mina grupper ska jobba med den tygellängd de har tänkt sig att ha när de hoppar, inte börja med för långa tyglar och sedan korta dem. Tygeln är inget vapen, det är den signalledning vi har med hästens mun eller huvud. Många rider på ett sådant sätt att de växlar grepp hela tiden, varje gång du byter grepp har du förlorat kontakt, säger Maria.
Rid på en liten fyrkant, som ett ruter ess (se skiss). Vänd hela tiden in på diagonalerna utan vägg. Varje sida ska vara cirka tio meter. Lägg in halten eller övergången före vändningen, efter cirka sex meter. Sätt i gång igen. När du ska vända, vänd för ytterhjälperna. Hästen ska vara rak, inte ställd eller böjd genom hörnen.
Markera gärna med koner eller liknande så att du har ett vändningsmärke.
  
A. Växla mellan skritt och halt (hela tiden på den lilla "fyrkanten" från och med nu, gäller även bokstäverna nedan).
– Stäng handen om tygeln och tänk halt, dra inte i hästen. När hästen har stannat är det noga att man slappnar av, instruerar Maria.
 
B. Växla mellan trav och skritt. Skritta bara så länge det krävs för att du ska kunna känna att hästen är i balans.
– Det behövs ofta bara en förhållning, men vi tar tre. Då undrar hästen vad vi håller på med.
  
C. Nu är det trav och galopp som gäller.
– Många tycker att det är obehagligt att växla från galopp till trav. Men när du har byggt upp med övergångar mellan andra gångarter är det lättare. Slut handen om tygeln, spänn magmusklerna, men dra inte i tyglarna när du ska bryta av.
  

Syfte:
Att kunna kommunicera gas och broms med hästen, utan spänning. Både du och din häst ska vara avslappnade. Det handlar om att ryttaren ska lära sig känna när hästen är i balans. Kvicka bakben leder till en stark häst.
 
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Gör inte bara några få övergångar – håll på ett tag!

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maria Sundin.
Bor: Utanför Helsingborg.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning, utbildad ridinstruktör och utbildad mental coach.
Jobbar som: Tränare och mental coach.
Roligast med att vara tränare: "Utveckling. Hos hästar och ryttare, oavsett nivå. Det är det absolut roligaste. För mig spelar det ingen roll om det är vuxna som är återvändare eller barn. Jag känner mer och mer att det är det som är viktigt, att jag känner att ryttaren är intresserad av att ta ansvar för sin egen utveckling. Reflektion, vilket ansvar har jag i det som händer? Vad behöver jag göra för att förbättras?”
Läs mer på: www.equevent.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
407 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista