Skruva ner ”radion” – och få en glad häst

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2017-01-04

Svårighetsgrad: Bas

Punkterna i skissen visar var du ska göra halt eller övergång.

Skruva ner ”radion” – och få en glad häst

Många ryttare förmedlar onödig information till sina hästar. Det menar Maria Sundin, hopptränare och mental coach, som delger sina tankar i ämnet – och bjuder på en ridövning som funkar varje dag.

Tipstack till: Maria Sundin
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag har gått tillbaka till att jobba med kontakten mellan häst och ryttare. Att säkerställa den, så att inte ryttaren gör en massa saker utan att vara noga med vilken respons han eller hon får, säger Maria Sundin som är hopptränare och mental coach.
Ett exempel kan vara halvhalter inför ett avbrott. Hästen har fattat redan vid första halvhalten, men ryttaren gör tre på raken ändå.
– Toppryttare funderar inte på om de ska ta en halvhalt, det är automatiserat hos dem. Ryttare i mellanskiktet har automatiserat att rida lätt. Men det sista, att ta en extra halvhalt för att man inte litar på att den första funkar. Det blir bara ett brus.
  
Eftergift när hästen svarar
När hästen gjort vad du har bett den om, var noga med eftergift.
– Så snart hästen har svarat slappnar du av. Men jag är petig med att man inte ska sträcka fram händerna. Det ska inte bli glapp på tygeln, utan slappna av i axlar och armar för att kommunicera att allt är bra, säger hon.
Maria vill att ryttaren ska vara den där hästen som stoppar ner huvudet och betar efter att hästarna har stått med halsarna höjda och har kollat på något ”farligt”.
– I stället för att reagera med spänning, reagera med avspänning. Du måste vara den häst som börjar beta först. För varje gång ryttaren spänner sig förstärks hästens övertygelse om att "det här måste vi vara på vår vakt för". Detta behöver vi öva bort i vardagen.
  
Kroppskontroll är viktigt
Maria menar att vi ska undvika att skrämma våra hästar, genom att få bättre kroppskontroll.
– Ta en så enkel sak som att svänga. Du behöver ge en signal om vart du vill, det gör du genom att vända blicken dit. Därefter, slappna av! Många spänner sig och drar i tygeln. Då blir hästen spänd och hamnar ur balans, det tycker inte hästar om. Det är viktigt att träna in ”titta", "slappna av", "sväng”.
Att kunna vara avslappnad är avgörande i alla lägen, som till exempel i en galoppfattning. Ge hjälpen och slappna av.
– Det låter löjligt enkelt, men det ger en enorm skillnad när vi börjar prata med hästen med ett kroppsspråk den förstår. Gud vad enkelt det är.


Gör så här
När du har skrittat fram, ta tyglarna.
– Ryttarna i mina grupper ska jobba med den tygellängd de har tänkt sig att ha när de hoppar, inte börja med för långa tyglar och sedan korta dem. Tygeln är inget vapen, det är den signalledning vi har med hästens mun eller huvud. Många rider på ett sådant sätt att de växlar grepp hela tiden, varje gång du byter grepp har du förlorat kontakt, säger Maria.
Rid på en liten fyrkant, som ett ruter ess (se skiss). Vänd hela tiden in på diagonalerna utan vägg. Varje sida ska vara cirka tio meter. Lägg in halten eller övergången före vändningen, efter cirka sex meter. Sätt i gång igen. När du ska vända, vänd för ytterhjälperna. Hästen ska vara rak, inte ställd eller böjd genom hörnen.
Markera gärna med koner eller liknande så att du har ett vändningsmärke.
  
A. Växla mellan skritt och halt (hela tiden på den lilla "fyrkanten" från och med nu, gäller även bokstäverna nedan).
– Stäng handen om tygeln och tänk halt, dra inte i hästen. När hästen har stannat är det noga att man slappnar av, instruerar Maria.
 
B. Växla mellan trav och skritt. Skritta bara så länge det krävs för att du ska kunna känna att hästen är i balans.
– Det behövs ofta bara en förhållning, men vi tar tre. Då undrar hästen vad vi håller på med.
  
C. Nu är det trav och galopp som gäller.
– Många tycker att det är obehagligt att växla från galopp till trav. Men när du har byggt upp med övergångar mellan andra gångarter är det lättare. Slut handen om tygeln, spänn magmusklerna, men dra inte i tyglarna när du ska bryta av.
  

Syfte:
Att kunna kommunicera gas och broms med hästen, utan spänning. Både du och din häst ska vara avslappnade. Det handlar om att ryttaren ska lära sig känna när hästen är i balans. Kvicka bakben leder till en stark häst.
 
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Gör inte bara några få övergångar – håll på ett tag!

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Maria Sundin.
Bor: Utanför Helsingborg.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning, utbildad ridinstruktör och utbildad mental coach.
Jobbar som: Tränare och mental coach.
Roligast med att vara tränare: "Utveckling. Hos hästar och ryttare, oavsett nivå. Det är det absolut roligaste. För mig spelar det ingen roll om det är vuxna som är återvändare eller barn. Jag känner mer och mer att det är det som är viktigt, att jag känner att ryttaren är intresserad av att ta ansvar för sin egen utveckling. Reflektion, vilket ansvar har jag i det som händer? Vad behöver jag göra för att förbättras?”
Läs mer på: www.equevent.se

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
376 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2017-06-20 | Medel | Avancerat
Rolig bomövning som ger precision och styrka

En kul utmaning för både häst och ryttare får vi denna vecka från tränaren E-G Haking. Klarar du 90-graderssvängen mellan bommarna?

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-06-04 | Medel
Få koll på vägarna med nyttig bomövning – i galopp

Svänger hästen där du vill eller där den själv vill? Få koll på vägarna med den här smarta övningen, som passar både hopp- och dressyrekipage.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-05-20 | Medel
Toppenövning för ryttarens finmotorik – som ger en eftergiven häst

En kvarts bakdelsvändning samlar hästen och finslipar din finmotorik. E-G Haking bjuder på en övning som funkar både för dressyr- och för hoppekipage.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-05-04 | Bas
Testa E-G Hakings 14-dagarskur: Tränaren garanterar bättre kommunikation och bakbensaktivitet

B-tränaren E-G Haking garanterar att den som följer hans 14-dagarskur kommer att märka skillnad på sin häst, som blir mer kommunicerbar och på bakbenen. Kuren funkar fint både för hopp- och för dressyrhästar.

Kommentarer


Dressyr | 2017-04-20 | Bas
Övergångar 2.0 – med hjälp av "fartvinden"

Övergångar, tjatar alla. Men hur då? Och när? Och varför? Karin Öljemark tar oss med på en resa i övergångarnas och fartvindarnas land.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | Dressyr | 2017-04-07 | Bas
Så får du hästen känslig och kvick för skänkeln

Tydlighet och konsekvens är A och O när det gäller hjälpgivning. Men ryttaren får inte bli tjatig, säger hopptränaren Maria Sundin. Hur ska man tänka? Missa inte veckans ridövning – som är lika bra för hopp- som för dressyrryttare.

Kommentarer


Dressyr | 2017-03-15 | Bas
Rid den moderna hästen på rätt sätt – lär känna din "gångartskropp"

Grand Prix-ryttaren och beridaren Karin Öljemark bjuder på en ridövning som lär dig att rida dagens hästar – som ofta står högt i blod – på ett bättre sätt.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2017-02-09 | Bas
Maria Sundin: Övergångar i balans är A och O

Visst har du koll på vikten av övergångar? Gör du några stycken då och då? Oops, då har du inte koll alls enligt Maria Sundin, som guidar oss i sitt tänkande kring övergångar. Belöningen blir en häst som är lättare och roligare att rida.

Kommentarer


Dressyr | 2017-01-26 | Medel | Avancerat
Vägen mot piruetter – med Ulla Håkanson

Dressyrikonen Ulla Håkanson ger oss en trestegsraket, med övningar som så småningom leder fram till piruettarbete. Själva piruetterna blir enligt henne både enklare och bättre om man börjar så här.

Kommentarer


Markarbete | Hoppning | 2017-01-12 | 
Hoppa "hus" – med fokus på galoppen och vägarna

Många tänker att teknikträning är att hoppa studs. Men för Maria Sundin handlar det om tekniker som hur du rider ur en sväng – samt att du håller rätt galopp.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 38 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Det vi vill vinna är hästens förtroende och lust att samarbeta”

Gästbloggen

Midsommar!

Therese

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

Till Husbloggarna