Slipp dragkampen – med enkla övningar för språng i balans

Hoppning

Publicerad: 2016-02-28

Svårighetsgrad: Medel

Slipp dragkampen – med enkla övningar för språng i balans

Hoppryttaren och tränaren Niclas Haking är noga med att alla språng ska se likadana ut. Den här övningen ger just detta – avslappnade språng i balans, varje gång.

Text: Ida Röök 
  
Niclas Haking har utbildat mängder med hästar upp till 1,50-nivå och håller mycket träningar för motiverade elever.
– Det finns ingen quick-fix, det gäller att vara lyhörd för hur hästen fungerar och arbeta utifrån det, säger han.
I övningarna, som han här tipsar om, handlar det om att hästen ska vara avspänd och om att få samma språngkurva hela tiden.
– Det blir väldigt svårt att rida en hel bana om hästen och ryttaren hamnar i dragkamp eller i olika lägen på hindren hela tiden. Den här övningen syftar till att hitta ett jämnt tempo hela vägen fram till hindren och att bjuda in hästen att själv tänka hur den tar sig över dem.
  
Mellan skänkeln och hindret
Niclas brukar säga att man ska ha hästen mellan hand och skänkel fram till ungefär tre-fyra språng framför hindren. Där vill du ha hästen mellan skänkeln och hindret. Handen ska bara vila och du ska kunna hålla din skänkel om, för att ta dig fram till språnget.
– Jag använder ofta utfyllnadsmaterial som jag vet att hästen kan vara tittig för. Då blir det ingen stor grej kring exempelvis en vattenmatta på tävling. Just i den här övningen använder jag också mattan för att få rundare språng. Hästarna backar ofta av på vattenmatta och då blir sprången bättre, säger han.
  
Börja med travbommar
Hela banan består av fem hinder och två kavalettibommar. Innan Niclas börjar hoppa lägger han ner oxern på diagonalen så att det blir fyra travbommar på marken.
– Börja med att trava över dem avslappnat. Kom sedan på den ena kavalettibommen i galopp, bryt av till trav och hitta takten i traven, förklarar han.
Här är det viktigt att det inte blir någon dragkamp för att du ska hinna få ner hästen i trav.
– Du ska bara kunna sjunka ner i sadeln för att hästen ska bryta av. Gör sedan omvänt – trava över bommarna, fatta galopp och rid över kavalettibommen, säger Niclas.
  
Hitta ett avvägt tempo
På en båge på ena långsidan har Niclas satt kavalettibommar med tolv meter fram till ett rättuppstående hinder med en vattenmatta under, tolv meter efter det rättuppstående hindret kommer ännu en kavaletti.
– Den här delen av banan är verkligen bra för att checka av hur hästen lyssnar. Det ska vara tre lugna och stadiga galoppsprång mellan bommarna och hindret. Hitta ett tempo där du som ryttare inte behöver ligga på eller korta upp hästen, säger Niclas.
  
Låt hästen jobba utan hand
Övningen med kavalettibommarna är också bra för att kolla av om hästen landar i rätt galopp eller inte.
– Landar den i fel galopp efter den sista bommen kan en lösning vara att vända den utåt, mot sargen. Efter ett par gånger landar den rätt eftersom det är enklare, säger Niclas.
När du så har rullat över bågen på ena långsidan i båda varven är det dags att komma på den enkla banan. Förutom bågen finns två hinder på diagonalerna och en kombination med sju meter mellan hindren.
– Se till att du håller samma tempo och galopp hela tiden. Bågen hjälper dig att checka av detta. Ta inte i hästen med handen utan låt den jobba runt banan på ett sätt som får den att tänka själv.
  
Glöm inte att "jogga av"
Niclas är alltid noga med att varva ner ordentligt.
– Alltför ofta ser man elever på träning som efter sista rundan på banan sitter av direkt och bara leder runt hästen. Jag försöker alltid avsluta med 15 till 20 minuters jogg, där jag ser till att hästen varvar ner, pustar ut och är avspänd, säger han.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
406 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista