Slipp dragkampen – med enkla övningar för språng i balans

Hoppning

Publicerad: 2016-02-28

Svårighetsgrad: Medel

Slipp dragkampen – med enkla övningar för språng i balans

Hoppryttaren och tränaren Niclas Haking är noga med att alla språng ska se likadana ut. Den här övningen ger just detta – avslappnade språng i balans, varje gång.

Text: Ida Röök 
  
Niclas Haking har utbildat mängder med hästar upp till 1,50-nivå och håller mycket träningar för motiverade elever.
– Det finns ingen quick-fix, det gäller att vara lyhörd för hur hästen fungerar och arbeta utifrån det, säger han.
I övningarna, som han här tipsar om, handlar det om att hästen ska vara avspänd och om att få samma språngkurva hela tiden.
– Det blir väldigt svårt att rida en hel bana om hästen och ryttaren hamnar i dragkamp eller i olika lägen på hindren hela tiden. Den här övningen syftar till att hitta ett jämnt tempo hela vägen fram till hindren och att bjuda in hästen att själv tänka hur den tar sig över dem.
  
Mellan skänkeln och hindret
Niclas brukar säga att man ska ha hästen mellan hand och skänkel fram till ungefär tre-fyra språng framför hindren. Där vill du ha hästen mellan skänkeln och hindret. Handen ska bara vila och du ska kunna hålla din skänkel om, för att ta dig fram till språnget.
– Jag använder ofta utfyllnadsmaterial som jag vet att hästen kan vara tittig för. Då blir det ingen stor grej kring exempelvis en vattenmatta på tävling. Just i den här övningen använder jag också mattan för att få rundare språng. Hästarna backar ofta av på vattenmatta och då blir sprången bättre, säger han.
  
Börja med travbommar
Hela banan består av fem hinder och två kavalettibommar. Innan Niclas börjar hoppa lägger han ner oxern på diagonalen så att det blir fyra travbommar på marken.
– Börja med att trava över dem avslappnat. Kom sedan på den ena kavalettibommen i galopp, bryt av till trav och hitta takten i traven, förklarar han.
Här är det viktigt att det inte blir någon dragkamp för att du ska hinna få ner hästen i trav.
– Du ska bara kunna sjunka ner i sadeln för att hästen ska bryta av. Gör sedan omvänt – trava över bommarna, fatta galopp och rid över kavalettibommen, säger Niclas.
  
Hitta ett avvägt tempo
På en båge på ena långsidan har Niclas satt kavalettibommar med tolv meter fram till ett rättuppstående hinder med en vattenmatta under, tolv meter efter det rättuppstående hindret kommer ännu en kavaletti.
– Den här delen av banan är verkligen bra för att checka av hur hästen lyssnar. Det ska vara tre lugna och stadiga galoppsprång mellan bommarna och hindret. Hitta ett tempo där du som ryttare inte behöver ligga på eller korta upp hästen, säger Niclas.
  
Låt hästen jobba utan hand
Övningen med kavalettibommarna är också bra för att kolla av om hästen landar i rätt galopp eller inte.
– Landar den i fel galopp efter den sista bommen kan en lösning vara att vända den utåt, mot sargen. Efter ett par gånger landar den rätt eftersom det är enklare, säger Niclas.
När du så har rullat över bågen på ena långsidan i båda varven är det dags att komma på den enkla banan. Förutom bågen finns två hinder på diagonalerna och en kombination med sju meter mellan hindren.
– Se till att du håller samma tempo och galopp hela tiden. Bågen hjälper dig att checka av detta. Ta inte i hästen med handen utan låt den jobba runt banan på ett sätt som får den att tänka själv.
  
Glöm inte att "jogga av"
Niclas är alltid noga med att varva ner ordentligt.
– Alltför ofta ser man elever på träning som efter sista rundan på banan sitter av direkt och bara leder runt hästen. Jag försöker alltid avsluta med 15 till 20 minuters jogg, där jag ser till att hästen varvar ner, pustar ut och är avspänd, säger han.

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.