Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Dressyr

Publicerad: 2017-08-10

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.

Tipstack till: Caroline Darcourt
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag älskar att hålla på med förberedelser – om jag har alla beståndsdelar på plats är inte rörelsen svår. Tycker man att rörelsen är svår att göra får man inse att man inte har gjort rätt, säger Caroline Darcourt, som arbetar på och tävlar för Lövsta stuteri.
I dagens övning bjuder Caroline på stegen hon tar med hästen innan hon kommer fram till att rida piruett.
– Då har du en grund att stå på som hästen känner igen. Det ska finnas en plan.
Det fina med att ha etapper i sina övningar är att man kan backa ett eller flera steg om något går snett.
– Man kan alltid göra det lättare och hästen kommer att känna igen de steg ni har gjort innan.
  
Tappar galoppkvalitet
Ett vanligt fel när ryttare ska börja med piruetter är att hästen tappar galoppkvaliteten.
– Ryttaren blir så fokuserad på vändningen, kommer in fort och paniksamlar. Eller så rider man för länge i samlad galopp och det blir gunghästgalopp som inte är bärig.
Det viktigaste är att inte tappa galoppkvalitet på så sätt att rytmen blir tung och "hävig".
– Hästen får inte tappa bjudning. Om den gör det, avbryt och gör lite tempoväxlingar för att få tillbaka bjudningen. Bjuder den inte framåt ska du inte fortsätta.
  
Skänkeln är en signal
Caroline delar med sig av sitt sätt att tänka när det gäller sits och inverkan.
– Jag är så liten att jag inte kan rida på styrka. Sitter man bara bra i en naturlig sits gäller det att försöka ha skänkeln nära. Jag vill absolut inte bli klämmande, det är upp till mig att göra hästen snabb i reaktionen.
För att få hästen med sig använder hon mycket halvhalter och tempoväxlingar.
– Om inte en halvhalt går igenom måste man göra en övergång, det är inte så konstigt. Nu har jag förstått att hästen måste gå på mina signaler, jag kan inte vara en större och starkare person. Det kan ta tid att jobba med det här, men jag vinner på det i slutändan.

Gör så här:
Delövningarna är inte tänkta att ridas under samma pass, om hästen inte redan kan piruett. Det är mer ett långsiktigt arbete.
  
1. Rid längs med fyrkanten och lägg tiometersvolter.
– Rid rakt före och efter volten och spåra på varje volt, hästen ska inte luta inåt. Gör övningen i trav och i galopp, instruerar Caroline.
Variera tempot, rid fram och minska.
– Jag jobbar på detta under hela utbildningen.
  
2. Öka och minska volten. Utgå från en 20-metersvolt.
  
3. Rid på en 20-metersvolt, under några sträckor med tagen bakdel. Det här kräver att hästen är van vid att ta vikt på bakbenen. Caroline börjar normalt sett med den här övningen på sexåriga hästar.

4. Rid på ett litet fyrkantsspår vars sidor är cirka 20 meter.
– Gå rakt fram i lätt öppna, samla lite, vänd ett kvarts varv och gå ur vändningen i öppna. Den här övningen kan man växla med att gå på volten med tagen bakdel. Ibland kan man variera tagen bakdel med öppna, så att man leker med hästens kropp och balans.
  
5. När hästen är lite starkare och äldre, minska volten med tagen bakdel. Kanske kan du göra en trekant av fyrkanten, vända ett språng till.
Du ska hela tiden kunna rida fram ur samlingen så att hästen tänker framåt, det ska kännas naturligt och lätt för den.
  
6. Arbetspiruett – tagen bakdel på en liten volt.
– Äldre hästar kan också få problem i piruetterna, de galopperar kanske jämfota. Då är det väldigt bra att rida sluta på volt, det vi kallar arbetspiruett, det tvingar hästen att korsa benen. Det är lätt att växla mellan att vända lite, rida med tagen bakdel och att vända några steg till, säger Caroline.
  

Syfte:
Att steg för steg komma närmare piruett.
   
Svårighetsgrad:
Medel till avancerad.
    
Tänk på:
Om det går dåligt – backa ett steg.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Caroline Darcourt.
Bor: Sigtuna.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har arbetat hos Cia Tenggren och Ulf Lind i Tierp. Sedan gick jag ridledarkursen. Av en slump fick jag tips om att söka hos Tinne Vilhelmson Silfvén och ett år senare fanns det jobb hos henne. Jag hade mina hoppstövlar och ingen koll på läget... Jag provjobbade och blev kvar. Det har varit en utbildning att jobba med hästar. Nu har jag gått unghästdiplomeringen och går en C-tränarkurs." 
Jobbar som:
Beridare och personalansvarig på Lövsta stuteri.
Roligast med att vara tränare: "Att förmedla kunskap och att få höra om framstegen när eleven kommer tillbaka, man ser att de har jobbat hemma. Att se ryttare som verkligen tycker om sina hästar. Hästar är faktiskt extremt ambitiösa. Jag gillar att både träna elever och hästar, det spelar ingen roll på vilken nivå. Jag har själv varit på de där nivåerna, jag kan sätta ord på den där känslan man kan ha, att 'jag kommer aldrig att kunna det här'."
Om att få jobbet på Lövsta: "När jag kom till Tinne var jag inte säker på om jag skulle få rida. Men på Lövsta gör alla allting, det var en överraskning."
Läs mer på: Lövsta stuteri

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
400 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Brukar din häst klia sig på dig fast du inte vill? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som är specialiserad på horsemanship.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista