Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Dressyr

Publicerad: 2017-08-10

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.

Tipstack till: Caroline Darcourt
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag älskar att hålla på med förberedelser – om jag har alla beståndsdelar på plats är inte rörelsen svår. Tycker man att rörelsen är svår att göra får man inse att man inte har gjort rätt, säger Caroline Darcourt, som arbetar på och tävlar för Lövsta stuteri.
I dagens övning bjuder Caroline på stegen hon tar med hästen innan hon kommer fram till att rida piruett.
– Då har du en grund att stå på som hästen känner igen. Det ska finnas en plan.
Det fina med att ha etapper i sina övningar är att man kan backa ett eller flera steg om något går snett.
– Man kan alltid göra det lättare och hästen kommer att känna igen de steg ni har gjort innan.
  
Tappar galoppkvalitet
Ett vanligt fel när ryttare ska börja med piruetter är att hästen tappar galoppkvaliteten.
– Ryttaren blir så fokuserad på vändningen, kommer in fort och paniksamlar. Eller så rider man för länge i samlad galopp och det blir gunghästgalopp som inte är bärig.
Det viktigaste är att inte tappa galoppkvalitet på så sätt att rytmen blir tung och "hävig".
– Hästen får inte tappa bjudning. Om den gör det, avbryt och gör lite tempoväxlingar för att få tillbaka bjudningen. Bjuder den inte framåt ska du inte fortsätta.
  
Skänkeln är en signal
Caroline delar med sig av sitt sätt att tänka när det gäller sits och inverkan.
– Jag är så liten att jag inte kan rida på styrka. Sitter man bara bra i en naturlig sits gäller det att försöka ha skänkeln nära. Jag vill absolut inte bli klämmande, det är upp till mig att göra hästen snabb i reaktionen.
För att få hästen med sig använder hon mycket halvhalter och tempoväxlingar.
– Om inte en halvhalt går igenom måste man göra en övergång, det är inte så konstigt. Nu har jag förstått att hästen måste gå på mina signaler, jag kan inte vara en större och starkare person. Det kan ta tid att jobba med det här, men jag vinner på det i slutändan.

Gör så här:
Delövningarna är inte tänkta att ridas under samma pass, om hästen inte redan kan piruett. Det är mer ett långsiktigt arbete.
  
1. Rid längs med fyrkanten och lägg tiometersvolter.
– Rid rakt före och efter volten och spåra på varje volt, hästen ska inte luta inåt. Gör övningen i trav och i galopp, instruerar Caroline.
Variera tempot, rid fram och minska.
– Jag jobbar på detta under hela utbildningen.
  
2. Öka och minska volten. Utgå från en 20-metersvolt.
  
3. Rid på en 20-metersvolt, under några sträckor med tagen bakdel. Det här kräver att hästen är van vid att ta vikt på bakbenen. Caroline börjar normalt sett med den här övningen på sexåriga hästar.

4. Rid på ett litet fyrkantsspår vars sidor är cirka 20 meter.
– Gå rakt fram i lätt öppna, samla lite, vänd ett kvarts varv och gå ur vändningen i öppna. Den här övningen kan man växla med att gå på volten med tagen bakdel. Ibland kan man variera tagen bakdel med öppna, så att man leker med hästens kropp och balans.
  
5. När hästen är lite starkare och äldre, minska volten med tagen bakdel. Kanske kan du göra en trekant av fyrkanten, vända ett språng till.
Du ska hela tiden kunna rida fram ur samlingen så att hästen tänker framåt, det ska kännas naturligt och lätt för den.
  
6. Arbetspiruett – tagen bakdel på en liten volt.
– Äldre hästar kan också få problem i piruetterna, de galopperar kanske jämfota. Då är det väldigt bra att rida sluta på volt, det vi kallar arbetspiruett, det tvingar hästen att korsa benen. Det är lätt att växla mellan att vända lite, rida med tagen bakdel och att vända några steg till, säger Caroline.
  

Syfte:
Att steg för steg komma närmare piruett.
   
Svårighetsgrad:
Medel till avancerad.
    
Tänk på:
Om det går dåligt – backa ett steg.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Caroline Darcourt.
Bor: Sigtuna.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har arbetat hos Cia Tenggren och Ulf Lind i Tierp. Sedan gick jag ridledarkursen. Av en slump fick jag tips om att söka hos Tinne Vilhelmson Silfvén och ett år senare fanns det jobb hos henne. Jag hade mina hoppstövlar och ingen koll på läget... Jag provjobbade och blev kvar. Det har varit en utbildning att jobba med hästar. Nu har jag gått unghästdiplomeringen och går en C-tränarkurs." 
Jobbar som:
Beridare och personalansvarig på Lövsta stuteri.
Roligast med att vara tränare: "Att förmedla kunskap och att få höra om framstegen när eleven kommer tillbaka, man ser att de har jobbat hemma. Att se ryttare som verkligen tycker om sina hästar. Hästar är faktiskt extremt ambitiösa. Jag gillar att både träna elever och hästar, det spelar ingen roll på vilken nivå. Jag har själv varit på de där nivåerna, jag kan sätta ord på den där känslan man kan ha, att 'jag kommer aldrig att kunna det här'."
Om att få jobbet på Lövsta: "När jag kom till Tinne var jag inte säker på om jag skulle få rida. Men på Lövsta gör alla allting, det var en överraskning."
Läs mer på: Lövsta stuteri

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista  

Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet