Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Dressyr

Publicerad: 2017-08-10

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Steg för steg mot piruetter – med Caroline Darcourt

Tävlingsryttaren Caroline Darcourt gillar att bygga på rörelser steg för steg. Dels för att hästen blir starkare, dels för att det då är möjligt att backa om något går fel.

Tipstack till: Caroline Darcourt
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Jag älskar att hålla på med förberedelser – om jag har alla beståndsdelar på plats är inte rörelsen svår. Tycker man att rörelsen är svår att göra får man inse att man inte har gjort rätt, säger Caroline Darcourt, som arbetar på och tävlar för Lövsta stuteri.
I dagens övning bjuder Caroline på stegen hon tar med hästen innan hon kommer fram till att rida piruett.
– Då har du en grund att stå på som hästen känner igen. Det ska finnas en plan.
Det fina med att ha etapper i sina övningar är att man kan backa ett eller flera steg om något går snett.
– Man kan alltid göra det lättare och hästen kommer att känna igen de steg ni har gjort innan.
  
Tappar galoppkvalitet
Ett vanligt fel när ryttare ska börja med piruetter är att hästen tappar galoppkvaliteten.
– Ryttaren blir så fokuserad på vändningen, kommer in fort och paniksamlar. Eller så rider man för länge i samlad galopp och det blir gunghästgalopp som inte är bärig.
Det viktigaste är att inte tappa galoppkvalitet på så sätt att rytmen blir tung och "hävig".
– Hästen får inte tappa bjudning. Om den gör det, avbryt och gör lite tempoväxlingar för att få tillbaka bjudningen. Bjuder den inte framåt ska du inte fortsätta.
  
Skänkeln är en signal
Caroline delar med sig av sitt sätt att tänka när det gäller sits och inverkan.
– Jag är så liten att jag inte kan rida på styrka. Sitter man bara bra i en naturlig sits gäller det att försöka ha skänkeln nära. Jag vill absolut inte bli klämmande, det är upp till mig att göra hästen snabb i reaktionen.
För att få hästen med sig använder hon mycket halvhalter och tempoväxlingar.
– Om inte en halvhalt går igenom måste man göra en övergång, det är inte så konstigt. Nu har jag förstått att hästen måste gå på mina signaler, jag kan inte vara en större och starkare person. Det kan ta tid att jobba med det här, men jag vinner på det i slutändan.

Gör så här:
Delövningarna är inte tänkta att ridas under samma pass, om hästen inte redan kan piruett. Det är mer ett långsiktigt arbete.
  
1. Rid längs med fyrkanten och lägg tiometersvolter.
– Rid rakt före och efter volten och spåra på varje volt, hästen ska inte luta inåt. Gör övningen i trav och i galopp, instruerar Caroline.
Variera tempot, rid fram och minska.
– Jag jobbar på detta under hela utbildningen.
  
2. Öka och minska volten. Utgå från en 20-metersvolt.
  
3. Rid på en 20-metersvolt, under några sträckor med tagen bakdel. Det här kräver att hästen är van vid att ta vikt på bakbenen. Caroline börjar normalt sett med den här övningen på sexåriga hästar.

4. Rid på ett litet fyrkantsspår vars sidor är cirka 20 meter.
– Gå rakt fram i lätt öppna, samla lite, vänd ett kvarts varv och gå ur vändningen i öppna. Den här övningen kan man växla med att gå på volten med tagen bakdel. Ibland kan man variera tagen bakdel med öppna, så att man leker med hästens kropp och balans.
  
5. När hästen är lite starkare och äldre, minska volten med tagen bakdel. Kanske kan du göra en trekant av fyrkanten, vända ett språng till.
Du ska hela tiden kunna rida fram ur samlingen så att hästen tänker framåt, det ska kännas naturligt och lätt för den.
  
6. Arbetspiruett – tagen bakdel på en liten volt.
– Äldre hästar kan också få problem i piruetterna, de galopperar kanske jämfota. Då är det väldigt bra att rida sluta på volt, det vi kallar arbetspiruett, det tvingar hästen att korsa benen. Det är lätt att växla mellan att vända lite, rida med tagen bakdel och att vända några steg till, säger Caroline.
  

Syfte:
Att steg för steg komma närmare piruett.
   
Svårighetsgrad:
Medel till avancerad.
    
Tänk på:
Om det går dåligt – backa ett steg.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Caroline Darcourt.
Bor: Sigtuna.
Utbildning inom hästvärlden: "Jag har arbetat hos Cia Tenggren och Ulf Lind i Tierp. Sedan gick jag ridledarkursen. Av en slump fick jag tips om att söka hos Tinne Vilhelmson Silfvén och ett år senare fanns det jobb hos henne. Jag hade mina hoppstövlar och ingen koll på läget... Jag provjobbade och blev kvar. Det har varit en utbildning att jobba med hästar. Nu har jag gått unghästdiplomeringen och går en C-tränarkurs." 
Jobbar som:
Beridare och personalansvarig på Lövsta stuteri.
Roligast med att vara tränare: "Att förmedla kunskap och att få höra om framstegen när eleven kommer tillbaka, man ser att de har jobbat hemma. Att se ryttare som verkligen tycker om sina hästar. Hästar är faktiskt extremt ambitiösa. Jag gillar att både träna elever och hästar, det spelar ingen roll på vilken nivå. Jag har själv varit på de där nivåerna, jag kan sätta ord på den där känslan man kan ha, att 'jag kommer aldrig att kunna det här'."
Om att få jobbet på Lövsta: "När jag kom till Tinne var jag inte säker på om jag skulle få rida. Men på Lövsta gör alla allting, det var en överraskning."
Läs mer på: Lövsta stuteri

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
406 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista