Stretchning ger vila oavsett gångart

Dressyr

Publicerad: 2022-06-20

Svårighetsgrad: Bas

Stretchning ger vila oavsett gångart

Betyder vila samma sak som skritt? Inte om man frågar dressyrtränaren Siv Birgersson. Trav och galopp i låg, rund form ger också arbete med lägre intensitet – och kan användas mitt i passet.

Text: Hege Hellström
Arkivfoto: Anki Yngve
  
Att ändra hästens form kan vara ett sätt att ge den vila, menar Siv Birgersson, B-tränare i dressyr.
– I både trav och galopp ska du kunna få hästen att sänka halsen. Den ska gå kvar, inte accelerera, bara sänka hals och nacke. ”Nu är det stretching-time”, och hästen ska även kunna göra det i trav och galopp. Det är som att en människa kan jogga eller springa med höga knän. Slutar vi dra upp knäna men ändå joggar vidare blir det mindre jobbigt.
  
5 frågor om stretchning

Hur gör man?
– Låt tygeln successivt glida ur handen, hästen ska gå kvar och bära sig själv. Den ska länga ut halsen. Man måste inte rida lätt, det ska fungera med nedsittning också. I LA:3 ska hästen kunna länga halsen under nedsittning.
    
Skulle vi inte alltid kunna ha lite längre tyglar, borde inte hästen gå kvar?
– Ska den göra svåra saker kan den inte gå i låg form, då måste den ha stoppat in sina bakben. Och om du hade så långa tyglar skulle du nog få händerna vid öronen om du gjorde en halvhalt.
  
Vad är viktigt för ryttaren att tänka på?
– Bålstabilitet, så att man inte håller balansen i tygeln och faller fram. Hästen kanske drar dig framåt, då gäller det att du är stark i magen.
  
Vad gör man om det är svårt?

– Att stretcha hästen är lättare på böjda spår, så om det är svårt är det bra att börja på volter. Fast om det bara fungerar på volt vet man att man har något att jobba på – eftersom hästen då inte är till hundra procent avspänd, lösgjord och självbärig.
  
Vad är det vanligaste felet?
– Att hästen inte bär sig och därför inte klarar av att gå kvar, utan bryter av eller ökar tempot. Då är det ofta ryttarens och grundridningens fel. Hästen undrar ”varför klämmer inte ryttaren på mig, varför är det ingen som håller mig i munnen”. Den blir osäker.
  
Gör så här 
Du kan rida i skritt, trav eller galopp. Låt tygeln successivt glida ur handen. Hästen ska gå kvar och bära sig själv. Takt och tempo ska förbli desamma som med kortare tygel.
Rid olika vägar, gärna serpentiner. Att gå på böjda spår kan vara lättare, men sträva efter att hästen ska kunna ”stretcha” även när den går på rakt spår.

Syfte:
Att hitta fler sätt att ge hästen vila. Dessutom kontrollerar du att hästen verkligen sänker sig till en rund och låg form när du släpper på tyglarna – det är ett kvitto på självbärighet och lösgjordhet.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Så klart ska hästen även få skrittpauser på lång tygel!


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Siv Birgersson.
Bor: På Lejondals gård i Bro.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr. 
Jobbar som: Driver inackorderingsstall, plus utbildar ryttare och hästar.
Roligast med att vara tränare: "Det är att träffa så mycket olika människor. Jag blir glad, och det spelar ingen roll vilken nivå ryttaren är på, bara han eller hon tycker om sina djur och jobbar med vad hästen har. I grunden tycker vi alla om hästar och det tycker jag är roligt. I stallet kan man vara ung eller gammal, alla känns mer jämnåriga och alla är kompisar, det är härligt. Alla vill ha roligt med sin häst oavsett om man är tävlingsryttare eller hobbyryttare."
Läs mer på: www.sivbirgersson.se

relaterade artiklar

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträningFler ridövningar

Här visas alla ridövningar
461 ridövningar listade i datumordning
Hoppning | 2022-06-17 | Bas
Bra basserie som går att bygga på

Denna serie går att bygga på med fler hinder, allt efter ekipagets utbildningsnivå. Då ryttaren travar in finslipas hjälperna, takten och balansen. Tränaren Pia Levin förklarar.Markarbete | Dressyr | 2022-06-13 | Bas
Få med hästens yttersida

Denna övning syftar till att stärka upp hästens yttre bakben så den enklare får med sig sin yttersida. Anne Persson, B-tränaren i dressyr och A-tränare i fälttävlan, förklarar mer.Dressyr | 2022-06-08 | Medel
Träna övergångar med treklövern

Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.Markarbete | Hoppning | 2022-06-03 | Bas
Träna upp din ryttarkänsla

Även om bommarna i övningen ligger på ett relaterat avstånd är inte antalet galoppsprång det viktiga. För B-tränaren Pia Levin är det viktigare att ryttaren tränar upp sin känsla än att fokusera på att räkna antalet galoppsprång. Här förklarar hon mer.Markarbete | 2022-05-30 | Bas
Kavalettiövning som tränar tajming och balans

Du får bättre koll på hur du jobbar med inner- och ytterhjälperna med denna veckas övning. Hästen tränar koncentration och styrka.Markarbete | Hoppning | 2022-05-29 | Bas
En variant på den klassiska "klockan"

Övningen ”klockan” består vanligtvis av fyra kavalettiblock eller bommar på en volt med 14,5 meter mellan. I b-tränaren Pia Levins variant har hon, på den öppna delen av volten, tagit bort en bom vilket ger ryttaren mer tid på sig att rätta till galoppen.Dressyr | 2022-05-23 | Medel | Bas
Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson

En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Beridaren och dressyrryttaren Marina Mattsson guidar till den perfekta skrittpiruetten.Markarbete | 2022-05-20 | Bas
Koncentration och lösgjordhet med markarbetsövning

Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. Ridläraren och C-tränaren Emma Byström har satt samman en övning som ger god effekt på såväl häst som ryttare.Hoppning | 2022-05-16 | Avancerat | Medel | Bas
En mångsidig
bana för alla

Veckans hoppbana är en av tränaren Ann Hellströms favoriter. "Du kan använda den på allt från unghästar till dem som går svår hoppning", säger hon.


Dressyr | 2022-05-09 | Medel
Växla form med Nina Bengtsson

"Rid hästen i låg form". Vi har hört instruktionen massor av gånger, men hur ska man egentligen göra? Grand Prix-ryttaren Nina Bengtsson tipsar om den runda, låga formen.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 47 nästa » sista » 

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning

– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.