Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

Dressyr

Publicerad: 2020-05-28

Svårighetsgrad: Bas

Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

På en åttvolt, med två nivåer av volter, tränas både lösgjordhet och övergångar i ett. Ridläraren och tränaren Ulrika Pernler tipsar om övningen som kan ridas i olika gångarter.

Tipstack till: Ulrika Pernler
Text och porträttfoto: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson

Åttvoltsövningen med små volter är lösgörande för hästen, men Ulrika Pernler menar också att den är ett bra sätt att förbereda övergångar på.
– Den mindre volten bjuder hästen till att komma tillbaka, medan den större volten i stället bjuder in till att tänka mer framåt. Det gör att vi omväxlande får arbeta med att komma tillbaka och sedan rida fram, säger hon.
Ryttaren får å andra sidan träna på att hålla efter hästens ställning och böjning med bibehållen spårning, beroende på voltens storlek.

Så rids övningen
1. Börja i trav i valfritt varv på den stora volten vid X. När du har ridit ett varv och är tillbaka vid X, gör en övergång till skritt och lägg en tiometersvolt i "ditt" varv.

2. När du har genomfört den lilla volten åt exempelvis höger, lägg direkt en tiometersvolt åt vänster i skritt.

3. Efter den lilla volten åt vänster, gör en övergång till trav och följ den stora volten till vänster ett varv innan övningen upprepas på den stora volten åt höger.

Fotnot: Storleken på den mindre volten kan anpassas till 15 meter beroende på ekipagets utbildningsnivå.

Volterna bidrar till bra övergångar
Ulrika förklarar att hästen blir mer naturligt eftergiven när övergången läggs på böjt spår, vilket bidrar till en stadigare form. På samma sätt blir det lättare för ryttaren att hålla hästen mellan hjälperna med en lite böjd sida.
– Har du en ridlärare eller tränare på backen är det bra om den står vid B eller E. Då kan han eller hon kontrollera att ryttaren hinner med att rakrikta i omböjningen mellan de små volterna, samt stämma av att ryttaren sitter mitt över hästen.
Övningen kan även ridas med övergångar till galopp, något Ulrika menar är perfekt för den som vill träna på galoppfattningar. Den lilla volten rids då i skritt alternativt trav, med galoppfattning in på den stora volten.
– För det mer orutinerade ekipaget underlättar övningen att få hästen att fatta rätt galopp, samt för ryttaren att ha den eftergiven. I avbrottet från galopp får ryttaren också hjälp, eftersom hästen bromsar upp naturligt. Det ger ett avbrott i balans.

Syfte:
Att lösgöra hästen och samtidigt träna övergångar, med bibehållen eftergift i balans.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Rid noggranna vägar, Ulrika ber sina elever att dela in volten i "fyra tårtbitar". Genom att rida till tangeringspunkterna blir volten rund, samtidigt som häst och ryttare hittar balans. Ställ gärna ut koner som hjälper ryttaren att navigera.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Ulrika Pernler.
Bor: I Uppsala.
Gör: Arbetar som ridlärare på Uppsala ponnyklubb. Håller även träningar i dressyr och WE, samt är utbildad domare i båda disciplinerna.
Hästbakgrund: Ulrika arbetar sedan 1992 som ridlärare på Uppsala ponnyklubb och har genomfört ett flertal utbildningar, kopplat till både ridlärar- och tränaryrket. Hon tävlar dressyr med placeringar upp till Prix S:t Georges respektive svår klass i WE, hon har även tävlat upp till 1,10-hoppning med både häst och ponny.
Roligast med att vara ryttare och tränare: ”Känslan när det stämmer kan du få både som ryttare i sadeln och som tränare på marken. Jag ser utvecklingspotential i alla ekipage oavsett nivå. Utmaningen ligger i att hitta vägar som hjälper just det ekipaget framåt, att se en nöjd häst och ryttare i slutet av ridpasset är en oslagbar känsla.”
Läs mer på: www.ulrikapernler.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
419 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-06-25 | Medel | Bas
Nyttig markarbetsövning med flera syften

Träna rakriktning och lösgjordhet över bommar. B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på en favoritövning som passar såväl hopp- som dressyrryttaren.
– Den är magiskt bra!, säger hon.Dressyr | 2020-05-14 | Bas
En bra galoppfattning ger galoppen kvalitet

”Galoppen blir som galoppfattningen”, det brukar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler säga till sina elever. Den här övningen syftar till att få till de där fina galoppfattningarna.Dressyr | 2020-04-30 | Bas
Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Åtta steg i arbetsgångart och sedan åtta steg tillbaka. Den här enkla, men ack så matnyttiga, övningen tipsar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler oss om att testa i vardagsarbetet med hästen.Dressyr | 2020-04-16 | Bas
Motivera hästen med lösgörande WE-övning: "Ni måste samarbeta för att lösa uppgiften"

Främja och utveckla hästens lösgjordhet och liksidighet med hjälp av en matnyttig working equitation-utmaning. Dressyr- och WE-tränaren Ulrika Pernler tipsar om hur en övning med ”tunnor” kan gynna alla ekipage, oavsett disciplin.Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista