Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2018-08-18

Svårighetsgrad: Bas

Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Har du och hästen tagit det lite sommarlugnt? I början av tävlingssäsongen gäller det att hitta enkla övningar som får i gång både häst och ryttare. Men passa också på att analysera, säger hopptränaren E-G Haking.
– Om inte ridningen går framåt som du vill måste du hitta på sätt att förändra. Det är ofta ryttaren som måste göra saker för att ge hästen bättre förutsättningar. Dagens hästar är så moderna och fina, de har väldigt mycket hoppning i sig jämfört med när jag var ung. Ryttarens balans, koordination och förmåga måste matcha hästen, säger E-G.
  
Kolla Peder Fredricsons tyglar
Haking menar att många hobbyryttare ligger väldigt långt efter proffsen när det gäller sits och balans.
– Ta det gamla klassiska felet som de flesta har fått höra om: korta tyglarna. Titta på klipp på Peder Fredricson när han red EM i Göteborg, finns det någon som rider med kortare tyglar? Det är fantastiskt. Han har korta tyglar och är varken före eller efter hästen, utan med sin häst. Det är som att köra en rallybil med kort växelspak, han behöver inte göra några yviga gester utan hans direktverkan är så himla fin.
Avsutten träning av ryttarens balans och koordination är en del av lösningen, förklarar E-G.
  
Renodla till perfektion
De enkla övningarna nedan tål att göras många gånger, under flera pass. Det går att kombinera dem till en bana, men Haking säger att de flesta ekipage mår bäst av att ha studs för sig och travhoppning för sig.
– De som tävlar på medelsvår nivå och över kan koppla ihop det – trav in, 5,5:a och studs efter. Men om ryttare och hästar inte är redo för detta blir det ofta spring och halvt hysteriskt. Allt måste utgå från balans.
– Det blir mindre skador om vi inte kopplar ihop för många saker. Renodla och gör det med bättre kvalitet, säger E-G.
  
Gör så här 
A. Ligg på rulle och rid på en stor volt med ett hinder. Du ska precis hålla voltspåret, så att inte bogen glider ut efter skuttet. Hästen ska inte heller gena före hindret. Börja på 30 centimeter och höj 10 centimeter åt gången. Rid tills det går lika bra i båda varven.
  
B. Travhoppning på rakt spår. Sätt upp en sax (det många kallar kryss) med en travbom två meter framför. Lägg bommarna så att de inte ligger mot varandra, ha en decimeter emellan så att inte den ena låser den andra. Hästen ska trava ända in till hindret.
– Det här är en period där vi kan travhoppa för att stärka upp hästarna. Genom travhoppning får hästen också lära sig att vänta, säger E-G.
Anledningen till att bygga saxar är att de får hästen att centrera sig.
– Det ramar in och hjälper din häst med tekniken, så att den inte viker sig. Det hjälper även ryttaren lite grann.
  
C. Studs. Bygg en liten lätt studsserie, den ska vara låg och snäll för att hjälpa i gång hästen. Ha tre meter mellan hindren och bygg fyra till fem stycken, tre blir för kort. Ha första och sista hindret som saxar, och ha rak bom på tvåan och trean (och på fyran om du har fem hinder). Tänk på att du ska vara centrerad både in i och ut ur serien.
– Det är upp till ryttaren att se till att rida emot studsen i det tempo man vill ha inne i och efter serien. Tempot ska inte förändras.
Det brukar bli så att många har för dåligt tempo in, säger E-G.
– Man måttar mot första hindret och så accelererar hästarna ut. Plus att ryttarna gungar med överlivet. Ryttaren ska vara absolut still med sitt överliv från första hindret till sista. Det går inte att vara för yvig på hästarna, det blir som en ryggsäck som är för löst spänd och far omkring åt alla kanter. Den som kan sitta still och inte har behov av yviga gester med överliv, skänkel och händer kommer att ha en fördel gentemot andra.
 

Syfte:
Att hoppa i gång hästen efter en tids vila. Travhoppningen lär den att vänta, studsen är bra för att öva sitsen och att att hoppa på volt ger tajming och precision.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Be gärna någon att filma dig och titta i slow motion. Hur ser sitsen ut i studsen? Och om du höjer hindret, vad händer med din sits då?


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking (Foto här till höger: Mikael Sjöberg).
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
405 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista