Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2018-08-18

Svårighetsgrad: Bas

Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Har du och hästen tagit det lite sommarlugnt? I början av tävlingssäsongen gäller det att hitta enkla övningar som får i gång både häst och ryttare. Men passa också på att analysera, säger hopptränaren E-G Haking.
– Om inte ridningen går framåt som du vill måste du hitta på sätt att förändra. Det är ofta ryttaren som måste göra saker för att ge hästen bättre förutsättningar. Dagens hästar är så moderna och fina, de har väldigt mycket hoppning i sig jämfört med när jag var ung. Ryttarens balans, koordination och förmåga måste matcha hästen, säger E-G.
  
Kolla Peder Fredricsons tyglar
Haking menar att många hobbyryttare ligger väldigt långt efter proffsen när det gäller sits och balans.
– Ta det gamla klassiska felet som de flesta har fått höra om: korta tyglarna. Titta på klipp på Peder Fredricson när han red EM i Göteborg, finns det någon som rider med kortare tyglar? Det är fantastiskt. Han har korta tyglar och är varken före eller efter hästen, utan med sin häst. Det är som att köra en rallybil med kort växelspak, han behöver inte göra några yviga gester utan hans direktverkan är så himla fin.
Avsutten träning av ryttarens balans och koordination är en del av lösningen, förklarar E-G.
  
Renodla till perfektion
De enkla övningarna nedan tål att göras många gånger, under flera pass. Det går att kombinera dem till en bana, men Haking säger att de flesta ekipage mår bäst av att ha studs för sig och travhoppning för sig.
– De som tävlar på medelsvår nivå och över kan koppla ihop det – trav in, 5,5:a och studs efter. Men om ryttare och hästar inte är redo för detta blir det ofta spring och halvt hysteriskt. Allt måste utgå från balans.
– Det blir mindre skador om vi inte kopplar ihop för många saker. Renodla och gör det med bättre kvalitet, säger E-G.
  
Gör så här 
A. Ligg på rulle och rid på en stor volt med ett hinder. Du ska precis hålla voltspåret, så att inte bogen glider ut efter skuttet. Hästen ska inte heller gena före hindret. Börja på 30 centimeter och höj 10 centimeter åt gången. Rid tills det går lika bra i båda varven.
  
B. Travhoppning på rakt spår. Sätt upp en sax (det många kallar kryss) med en travbom två meter framför. Lägg bommarna så att de inte ligger mot varandra, ha en decimeter emellan så att inte den ena låser den andra. Hästen ska trava ända in till hindret.
– Det här är en period där vi kan travhoppa för att stärka upp hästarna. Genom travhoppning får hästen också lära sig att vänta, säger E-G.
Anledningen till att bygga saxar är att de får hästen att centrera sig.
– Det ramar in och hjälper din häst med tekniken, så att den inte viker sig. Det hjälper även ryttaren lite grann.
  
C. Studs. Bygg en liten lätt studsserie, den ska vara låg och snäll för att hjälpa i gång hästen. Ha tre meter mellan hindren och bygg fyra till fem stycken, tre blir för kort. Ha första och sista hindret som saxar, och ha rak bom på tvåan och trean (och på fyran om du har fem hinder). Tänk på att du ska vara centrerad både in i och ut ur serien.
– Det är upp till ryttaren att se till att rida emot studsen i det tempo man vill ha inne i och efter serien. Tempot ska inte förändras.
Det brukar bli så att många har för dåligt tempo in, säger E-G.
– Man måttar mot första hindret och så accelererar hästarna ut. Plus att ryttarna gungar med överlivet. Ryttaren ska vara absolut still med sitt överliv från första hindret till sista. Det går inte att vara för yvig på hästarna, det blir som en ryggsäck som är för löst spänd och far omkring åt alla kanter. Den som kan sitta still och inte har behov av yviga gester med överliv, skänkel och händer kommer att ha en fördel gentemot andra.
 

Syfte:
Att hoppa i gång hästen efter en tids vila. Travhoppningen lär den att vänta, studsen är bra för att öva sitsen och att att hoppa på volt ger tajming och precision.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Be gärna någon att filma dig och titta i slow motion. Hur ser sitsen ut i studsen? Och om du höjer hindret, vad händer med din sits då?


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking (Foto här till höger: Mikael Sjöberg).
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista