Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Markarbete | Hoppning

Publicerad: 2018-08-18

Svårighetsgrad: Bas

Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.

Tipstack till: E-G Haking
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Har du och hästen tagit det lite sommarlugnt? I början av tävlingssäsongen gäller det att hitta enkla övningar som får i gång både häst och ryttare. Men passa också på att analysera, säger hopptränaren E-G Haking.
– Om inte ridningen går framåt som du vill måste du hitta på sätt att förändra. Det är ofta ryttaren som måste göra saker för att ge hästen bättre förutsättningar. Dagens hästar är så moderna och fina, de har väldigt mycket hoppning i sig jämfört med när jag var ung. Ryttarens balans, koordination och förmåga måste matcha hästen, säger E-G.
  
Kolla Peder Fredricsons tyglar
Haking menar att många hobbyryttare ligger väldigt långt efter proffsen när det gäller sits och balans.
– Ta det gamla klassiska felet som de flesta har fått höra om: korta tyglarna. Titta på klipp på Peder Fredricson när han red EM i Göteborg, finns det någon som rider med kortare tyglar? Det är fantastiskt. Han har korta tyglar och är varken före eller efter hästen, utan med sin häst. Det är som att köra en rallybil med kort växelspak, han behöver inte göra några yviga gester utan hans direktverkan är så himla fin.
Avsutten träning av ryttarens balans och koordination är en del av lösningen, förklarar E-G.
  
Renodla till perfektion
De enkla övningarna nedan tål att göras många gånger, under flera pass. Det går att kombinera dem till en bana, men Haking säger att de flesta ekipage mår bäst av att ha studs för sig och travhoppning för sig.
– De som tävlar på medelsvår nivå och över kan koppla ihop det – trav in, 5,5:a och studs efter. Men om ryttare och hästar inte är redo för detta blir det ofta spring och halvt hysteriskt. Allt måste utgå från balans.
– Det blir mindre skador om vi inte kopplar ihop för många saker. Renodla och gör det med bättre kvalitet, säger E-G.
  
Gör så här 
A. Ligg på rulle och rid på en stor volt med ett hinder. Du ska precis hålla voltspåret, så att inte bogen glider ut efter skuttet. Hästen ska inte heller gena före hindret. Börja på 30 centimeter och höj 10 centimeter åt gången. Rid tills det går lika bra i båda varven.
  
B. Travhoppning på rakt spår. Sätt upp en sax (det många kallar kryss) med en travbom två meter framför. Lägg bommarna så att de inte ligger mot varandra, ha en decimeter emellan så att inte den ena låser den andra. Hästen ska trava ända in till hindret.
– Det här är en period där vi kan travhoppa för att stärka upp hästarna. Genom travhoppning får hästen också lära sig att vänta, säger E-G.
Anledningen till att bygga saxar är att de får hästen att centrera sig.
– Det ramar in och hjälper din häst med tekniken, så att den inte viker sig. Det hjälper även ryttaren lite grann.
  
C. Studs. Bygg en liten lätt studsserie, den ska vara låg och snäll för att hjälpa i gång hästen. Ha tre meter mellan hindren och bygg fyra till fem stycken, tre blir för kort. Ha första och sista hindret som saxar, och ha rak bom på tvåan och trean (och på fyran om du har fem hinder). Tänk på att du ska vara centrerad både in i och ut ur serien.
– Det är upp till ryttaren att se till att rida emot studsen i det tempo man vill ha inne i och efter serien. Tempot ska inte förändras.
Det brukar bli så att många har för dåligt tempo in, säger E-G.
– Man måttar mot första hindret och så accelererar hästarna ut. Plus att ryttarna gungar med överlivet. Ryttaren ska vara absolut still med sitt överliv från första hindret till sista. Det går inte att vara för yvig på hästarna, det blir som en ryggsäck som är för löst spänd och far omkring åt alla kanter. Den som kan sitta still och inte har behov av yviga gester med överliv, skänkel och händer kommer att ha en fördel gentemot andra.
 

Syfte:
Att hoppa i gång hästen efter en tids vila. Travhoppningen lär den att vänta, studsen är bra för att öva sitsen och att att hoppa på volt ger tajming och precision.
  
Svårighetsgrad:
Bas.
  
Tänk på:
Be gärna någon att filma dig och titta i slow motion. Hur ser sitsen ut i studsen? Och om du höjer hindret, vad händer med din sits då?


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: E-G Haking (Foto här till höger: Mikael Sjöberg).
Bor: Utanför Stockholm, i skärgården.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i hoppning. Även utbildad på elittränarprogrammet på Bosön.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: "Att se utvecklingen, man får tydlig feedback. Och att hjälpa ryttare att ta sig över 'de svarta hålen', det är roligt! Ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att verbalt förklara att svackor är en del av processen. Det är också roligt att jag nu är inne på generationen 'barnbarn till gamla ryttare'. Jag brinner även för att utveckla ridningen med nya tekniska och mentala hjälpmedel, att vara innovativ inom ridsporten."
Läs mer på: www.haking.se
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
395 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-10 | Bas
Fyrkanten av bommar – som ett gym för hästar

Rakriktning, böjda spår och koordination – denna övning kan ridas på många sätt. Framför allt tränar du styrka, men också balans och koordination, säger ridläraren Susanne Widner som har specialiserat sig på att ”bygga” hästar.

Kommentarer


Markarbete | Dressyr | 2018-08-02 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Men missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.

Kommentarer


Markarbete | 2018-07-31 | Medel
Färre skador med bättre uppvärmning – gärna över bommar

Hopptränaren E-G Haking menar att vi ryttare ofta är för dåliga på att värma upp. Här bjuds du på hans tankar och på ett fungerande upplägg.

Kommentarer


Dressyr | 2018-07-11 | Bas
Ridövning: Skänkelvikning och bättre galoppfattningar – för både unga och äldre hästar

Dressyrtränaren Maggan Magnusson Osmund har med sig den här övningen från sin egen tränare Tinne Vilhelmson Silfvén – som ofta använder den för unghästar. Men även på "gamla rävar" kan du få till bättre skänkelvikning och bättre galoppfattningar med det här knepet.

Kommentarer


Markarbete | 2018-06-20 | Medel
Bättre hoppning – med hjälp av förvänd galopp

Framhoppning som bara sker i ett varv har blivit vanligare. Enligt E-G Haking, B-tränare i hoppning, innebär det att vi måste behärska den förvända galoppen. Här bjuds du både på en nyttig övning och på tips inför tävlingar.

Kommentarer


Hoppning | 2018-04-07 | Bas
Städa upp i din ridning – och identifiera dina träningsmål

De flesta av oss vill väldigt gärna bli bättre ryttare, men vet kanske inte riktigt hur det ska gå till. B-tränaren E-G Haking bjuder på måltänk och på konkreta tips.

Kommentarer


Dressyr | 2018-03-14 | Medel | Bas
Koll på rakriktningen med hjälp av serpentin och volter

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund med nya elever, för att se hur liksidiga deras hästar är. Den fungerar även bra att köra hemmavid, för att få koll på både dina och hästens sidor.

Kommentarer


Hoppning | 2018-01-07 | Medel | Avancerat
Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som SM-vinnaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar hon med sig av sin favorit.

Kommentarer


Dressyr | 2017-12-21 | Bas
Carl Hedins ögonöppnande ridövning: ”Håll din egen clinic”

Dressyrryttaren Carl Hedin bjuder på en övning i att fokusera – genom att du ska hålla din egen clinic och föreläsa för dig själv.

Kommentarer

Sida: 1 2 3 4 5 ... 40 nästa  sista  

Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Sista tävlingen & Första träningen

Saras vardag

Alvin retades – vill inspirera andra killar att börja rida

Gästbloggen

Mitt åttonde Golega

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna