Trekombinationen kan användas i flera syften

Hoppning

Publicerad: 2020-07-16

Svårighetsgrad: Bas

Trekombinationen kan användas i flera syften

Hoppövningar behöver inte vara avancerade för att fylla viktiga syften. B-tränaren Gabrielle Young Shing tipsar om en enkel övning, som samtidigt ger väldigt mycket och kan anpassas till alla nivåer.

Tipstack till: Gabrielle Young Shing Pettersson
Text: Jennie Börs
Illustration: Linda Eriksson

Övningen är uppbyggd av tre räcken i följd med 10,5 till 11 meter emellan. Du kan själv välja om du placerar övningen längs med en långsida, på medellinjen eller en diagonal.
– Tanken är att du ska börja med lite lägre hinder med tre galoppsprång emellan, eventuellt rent av bommar på marken för den mindre rutinerade. Beroende på rutin kan du sedan höja upp vartefter och då blir det som en trekombination som rids på två galoppsprång mellan varje hinder, säger Gabrielle ”Gaby” Young Shing Pettersson och fortsätter:
– Det går ju även att sätta in en oxer som något hinder, men då får man se till att anpassa avståndet något så det blir rätt.

Bra styrkeövning
I övningen ligger stor fokus på rakriktningen hos hästen, där den ska vara rak genom hela övningen samt bibehålla samma galopp. Dessutom tränas timingen och styrkan.
– Jag tycker att övningen ger en väldigt bra effekt på hästar som springer iväg lite på räcken i kombinationen eller allmänt inte backar av. Den får verkligen hästen att vänta, så när man väl sätter upp hindren och rider på två galoppsprång så brukar hästarna både vänta och hoppa noggrant.
För den som vill arbeta lite extra med styrkan, rekommenderar Gaby att rida på tre galoppsprång även på de lite högre hinderhöjderna.
– Det är ett väldigt bra arbete om ryttaren eller hästen är lite mer rutinerad. Övningen är väldigt anpassningsbar och kan varieras så att den passar oavsett utbildningsståndpunkt.

Syfte:
I övningen tränas såväl styrkan, rakriktningen som timingen. Kan anpassas väldigt väl efter ryttarens eller hästens utbildningsnivå och passar därför de flesta.

Svårighetsgrad:
Bas.

Tänk på:
Att hålla hästen rak genom hela serien där den behåller rätt galopp.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Gabrielle ”Gaby” Young Shing Pettersson.
Bor: I Bollnäs.
Gör: Är utbildad B-tränare i hoppning och håller träningar för både ponny- och hästekipage på såväl lätt som svår nivå. Tar även emot hästar för tillridning, utbildning samt matchning mot unghästtester och årgångschampionat i mån av tid.
Hästbakgrund: Red under ponnytiden två EM samt tog två SM-guld i dressyr. Har även ridit lite fälttävlan men på senare år har framför allt hoppningen legat i fokus, där Gaby startat upp till 1,50-nivå.
Roligast med att vara tränare och ryttare: ”Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan hästar, att få arbeta med elever och unghästar är något jag verkligen brinner för. Jag tycker det är helt fantastiskt att få vara med och se utvecklingen.” 

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
421 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-07-30 | Bas
Markarbetsövning som förbättrar ryttarens precision

Förbättra din precision i ridningen med hjälp av B-tränaren Gabrielle Young Shings markarbetsövning. Dessutom kommer du att få en lösgjord häst på köpet.Markarbete | 2020-06-25 | Medel | Bas
Nyttig markarbetsövning med flera syften

Träna rakriktning och lösgjordhet över bommar. B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på en favoritövning som passar såväl hopp- som dressyrryttaren.
– Den är magiskt bra!, säger hon.Dressyr | 2020-05-28 | Bas
Träna övergångar med fiffig åttvoltsövning

På en åttvolt, med två nivåer av volter, tränas både lösgjordhet och övergångar i ett. Ridläraren och tränaren Ulrika Pernler tipsar om övningen som kan ridas i olika gångarter.Dressyr | 2020-05-14 | Bas
En bra galoppfattning ger galoppen kvalitet

”Galoppen blir som galoppfattningen”, det brukar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler säga till sina elever. Den här övningen syftar till att få till de där fina galoppfattningarna.Dressyr | 2020-04-30 | Bas
Jämna tempoväxlingar gynnar häst och ryttare

Åtta steg i arbetsgångart och sedan åtta steg tillbaka. Den här enkla, men ack så matnyttiga, övningen tipsar ridläraren och tränaren Ulrika Pernler oss om att testa i vardagsarbetet med hästen.Dressyr | 2020-04-16 | Bas
Motivera hästen med lösgörande WE-övning: "Ni måste samarbeta för att lösa uppgiften"

Främja och utveckla hästens lösgjordhet och liksidighet med hjälp av en matnyttig working equitation-utmaning. Dressyr- och WE-tränaren Ulrika Pernler tipsar om hur en övning med ”tunnor” kan gynna alla ekipage, oavsett disciplin.Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 43 nästa  sista