Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Dressyr

Publicerad: 2019-01-12

Svårighetsgrad: Medel | Avancerat

Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.

Tipstack till: Suvi Räsänen
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Att rida öppna på en diagonal är en lite klurig övning. Det känns inte helt naturligt, säger Suvi Räsänen som är hippolog, domare och dressyrtränare.
Men just därför är det en nyttig övning för att få koll både på sin egen hjärna, på sina hjälper och på hästens kroppsdelar, menar hon.
  
Hitta stödet på ytter
När du ska rida öppna är det viktigt att hästen rundar sig för innerskänkeln så att du får ett stöd på yttertygeln. Och att du inte flyttar hästen åt sidan som i en skänkelvikning.
– På linjer där du inte har stöd av väggen blir det extra tydligt, då blir det svårare att ”fuska”. Hästen ska inte korsa bakbenen och rumpan får inte falla ut från den tänkta linjen.
Att det är en helt ny väg, eller snarare kombination av rörelse och väg, är något som tilltalar Suvi.
– Jag tror att det kan vara bra för ryttare att rida på en linje de inte är vana vid, för att träna hjärnan lite.
  
Gör så här
Bygg upp övningen från grunden så att du vet att du har koll, förutsättningen är att du kan rida öppna på spåret. Generellt sett, börja i skritt och gå över till trav och galopp när det fungerar.
– Jag red öppna på diagonalen själv i dag och det är skitsvårt. I vanliga fall tappar man ofta bogen i öppna, men här tappar man lätt rumpan eller så tenderar det att bli en sluta i stället, säger Suvi.
Eftersom det är svårt att göra rätt är det enligt henne extra bra att ha någon som tittar.
 
Steg 1: Rid öppna på kvartslinjen för att få koll på hästens yttersida.
  
Steg 2: Rid öppna på medellinjen. Det går att göra i skritt, trav och galopp.
  
Steg 3: Rid öppna på en diagonal. Börja med hörnpassering, vänd in och tänk dig att den diagonala linjen är stödet i stället för att väggen är det. Rakrikta innan du når spåret så att du kan gå ut i det nya varvet.
(Om du rider i höger varv – gör en hörnpassering, börja på diagonalen och ställ samt böj höger. Raktrikta innan spåret så att du kan gå ut i vänster varv efter diagonalen.) 

Syfte:
Att skaka om ryttarens huvud lite grann och att vänja sig vid att rida på nytt sätt.
 
Svårighetsgrad:
Medel till avancerad. Men alla kan pröva övningen, den är inte farlig för hästen på något vis.
  
Tänk på:
Rama in båda sidorna, annars blir det jättetydligt – då kommer det att vingla.

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn:
Suvi Räsänen.
Bor: I Vallentuna.
Utbildning inom hästvärlden: Hippolog, ridlärare, C-tränare i dressyr. Msv B-domarkandidat. Har tävlat upp till Intermediaire på häst som hon har utbildat själv.
Jobbar som: Ridlärare och tränare på den egna anläggningen Wreta gård i Vallentuna, som är en exklusiv ridskola.
Roligast med att vara tränare: "När man kan ändra på ryttaren – och se resultat på hästen. Jag är inne på sitsen, många tittar på hästen först."
Läs mer på: www.ryttarutbildning.se

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista