Variera och planera voltarbetet

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2005-11-16

Svårighetsgrad: Bas

Variera och planera voltarbetet

Ridning på volterna är något av det vanligaste vi ryttare gör under ett ridpass. Men det är lätt att bli bekväm och rida varv på varv utan att det egentligen händer något.
 
Därför kan det vara bra att i förväg bestämma vad och hur man ska rida på volterna. Om du bara rider på måfå blir det svårt att bedöma om det du just gjort har gått bra eller inte. Passa på att sätta ett mål när du skrittar fram inför ridpasset, och utvärdera hur det har gått när du skrittar av din häst.

Dela in banan i tre volter
I exemplet på skissen till höger är målet med ridpasset att hästen ska bli lösgjord och lyhörd för hjälperna. Värm upp som vanligt och dela sedan upp ridbanan i tre volter. Har du en 20x60-bana får det plats tre volter utan att voltspåren korsar varandra, och du kan byta om volt till och från samtliga voltspår.
På en 20x40-bana (se bilden) kommer mittenvolten att korsa både den nedre och den övre volten. Där får du vara lite mer uppfinningsrik när du ska gå från den ena volten till den andra. Antingen kan du bara följa fyrkantsspåret tills du kommer till nästa volt, eller så kan du hitta på någon annan lämplig väg. Glöm bara inte att du ska rida lika mycket i båda varven!

Rid gärna övergångar
På ena volten rider du övergångar mellan skritt och trav, på nästa volt ökar och minskar du volten i trav och på den tredje volten rider du övergångar mellan skritt och galopp. Med övergångar menas inte att du bara gör en avsaktning eller en fattning per varv, utan att du gör upprepade övergångar.
Det är vanligt att man blir lite lat och travar runt varv efter varv för att det känns lättast och smidigast så. Men det är genom att det hela tiden händer något som hästen blir uppmärksam. Byt volt och varv ofta och försök att stanna ungefär lika länge på varje volt.
Hur du vill öka och minska volten väljer du utefter din och hästens utbildningsnivå. Har du en väldigt ”grön” häst kan du nöja dig med att utan tvärning successivt göra volten större och mindre. Är hästen lite mer välutbildad kan du rida skänkelvikning eller sluta. Rid gärna några meter i mellantrav när du kommit ut på den stora volten. Detta för att kontrollera att hästen svarar framåt innan du minskar volten igen.

Går att variera i all oändlighet
Den här typen av övning går att variera i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter gränser. Du kan välja att rida en av volterna med hörn så att den bildar ett litet fyrkantsspår. Eller varför inte rida korta tempoväxlingar eller förvänd galopp på någon volt?
Den stora behållningen med övningen är framför allt att du ger dig själv och din häst en uppgift. Medan ni löser uppgiften, till exempel att rida övergångar mellan skritt och galopp, är det inte omöjligt att era problem löser sig ”av sig självt”. Du rider hästen liksidig eller uppmärksam genom den övning du har lagt upp och planerat, istället för att du stirrar dig blind på problemet och försöker att lossa det under varv på varv på en och samma volt.

Lämplig för unghästar?
Bra övning för unghästen.

Tips!
Bra att tränaren skriver om arbetspassets planering och utvärdering i fram- och avskrittningen. Också att fokusera på uppgiften här och nu, problemet kanske löser sig. Bra med variationer för ekipagets utbildningsnivå. Bra för hopphästens lydnad.

 

Ann Kristin Yngve

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista