Variera och planera voltarbetet

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2024-04-22

Svårighetsgrad: Bas

Variera och planera voltarbetet

Ridning på volterna är något av det vanligaste vi ryttare gör under ett ridpass. Men det är lätt att bli bekväm och rida varv på varv utan att det egentligen händer något.
 
Därför kan det vara bra att i förväg bestämma vad och hur man ska rida på volterna. Om du bara rider på måfå blir det svårt att bedöma om det du just gjort har gått bra eller inte. Passa på att sätta ett mål när du skrittar fram inför ridpasset, och utvärdera hur det har gått när du skrittar av din häst.

Dela in banan i tre volter
I exemplet på skissen till höger är målet med ridpasset att hästen ska bli lösgjord och lyhörd för hjälperna. Värm upp som vanligt och dela sedan upp ridbanan i tre volter. Har du en 20x60-bana får det plats tre volter utan att voltspåren korsar varandra, och du kan byta om volt till och från samtliga voltspår.
På en 20x40-bana (se bilden) kommer mittenvolten att korsa både den nedre och den övre volten. Där får du vara lite mer uppfinningsrik när du ska gå från den ena volten till den andra. Antingen kan du bara följa fyrkantsspåret tills du kommer till nästa volt, eller så kan du hitta på någon annan lämplig väg. Glöm bara inte att du ska rida lika mycket i båda varven!

Rid gärna övergångar
På ena volten rider du övergångar mellan skritt och trav, på nästa volt ökar och minskar du volten i trav och på den tredje volten rider du övergångar mellan skritt och galopp. Med övergångar menas inte att du bara gör en avsaktning eller en fattning per varv, utan att du gör upprepade övergångar.
Det är vanligt att man blir lite lat och travar runt varv efter varv för att det känns lättast och smidigast så. Men det är genom att det hela tiden händer något som hästen blir uppmärksam. Byt volt och varv ofta och försök att stanna ungefär lika länge på varje volt.
Hur du vill öka och minska volten väljer du utefter din och hästens utbildningsnivå. Har du en väldigt ”grön” häst kan du nöja dig med att utan tvärning successivt göra volten större och mindre. Är hästen lite mer välutbildad kan du rida skänkelvikning eller sluta. Rid gärna några meter i mellantrav när du kommit ut på den stora volten. Detta för att kontrollera att hästen svarar framåt innan du minskar volten igen.

Går att variera i all oändlighet
Den här typen av övning går att variera i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter gränser. Du kan välja att rida en av volterna med hörn så att den bildar ett litet fyrkantsspår. Eller varför inte rida korta tempoväxlingar eller förvänd galopp på någon volt?
Den stora behållningen med övningen är framför allt att du ger dig själv och din häst en uppgift. Medan ni löser uppgiften, till exempel att rida övergångar mellan skritt och galopp, är det inte omöjligt att era problem löser sig ”av sig självt”. Du rider hästen liksidig eller uppmärksam genom den övning du har lagt upp och planerat, istället för att du stirrar dig blind på problemet och försöker att lossa det under varv på varv på en och samma volt.

Lämplig för unghästar?
Bra övning för unghästen.

Tips!
Bra att tränaren skriver om arbetspassets planering och utvärdering i fram- och avskrittningen. Också att fokusera på uppgiften här och nu, problemet kanske löser sig. Bra med variationer för ekipagets utbildningsnivå. Bra för hopphästens lydnad.

 

Ann Kristin Yngve

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning



Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
503 ridövningar listade i datumordning
Hoppning | 2024-04-19 | Bas
Träna på flytet och rytmen i kombinationer

Två upphöjda bommar på böjt spår kan vara en bra uppvärmning för att hoppa kombinationer. A-tränaren Tobias Grönberg menar att övningen bygger en rytm och det man ska tänka på är att hästen ska driva mellan hindren.



Markarbete | 2024-04-15 | Medel
Markarbete som lossar kroppen

"Du får enormt lösgjorda hästar med den här övningen, säger A-tränaren i hoppning Niclas Haking." Han bjuder på en övning i två delar som får hästen runt innerskänkeln.



Dressyr | 2024-04-08 | Avancerat
Enkla byten på en liten fyrkant
Galopp och enkla byten är ämnet för dagen. Fyrkanten på 20x20 meter börjar bli bekant, och den börjar kanske även ge resultat i träningen?


Markarbete | 2024-04-05 | Bas
”Bommar är bra för alla åldrar”

Även toppryttarna rider de allra enklaste övningar. Här berättar Erica Swartz Ryan att travbommar är en återkommande ridövning för hennes hästar, och varför det är bra. Kolla in klippet där hon förklarar och visar:



Markarbete | Dressyr | 2024-04-01 | Bas
Blomman eller Klockan – fyra bommar som gör hästen lösgjord, balanserad och lyhörd

Blomman eller Klockan, kärt barn har många namn, kanske känner du igen övningen? Missa inte Susanne Widners tips om hur du ska rida den – och vad du bör tänka på.



Markarbete | 2024-03-25 | Medel
Bli en fena
på övergångar

Övergångar är avslöjande, plus att de ger både balans- och styrketräning för hästen. Det säger hopptränaren Lena Berggren Wenderyd.


Dressyr | 2024-03-22 | Medel
Sidvärtes över bommar med Paulo Bastos

Testa på en av övningarna i working equitation med Paulo Bastos. Här berättar han hur du lyckas med momentet att rida sidvärts över bommar på ett riktigt snyggt sätt.



Dressyr | 2024-03-18 | Bas
Träna din ryttarkänsla med serpentinövning

Hitta känslan, timingen och lydigheten i övergångarna mellan galopp och trav. I C-tränare Helena Rejes ridövning händer mycket, men det ger också ett bra slutresultat.



Markarbete | Dressyr | 2024-03-11 | Medel | Bas
Rid övningen ”Swedish castle” med Stephanie Holmén

Böjning och rakriktning i samma övning gör att Stephanie Holmén gillar övningen ”Swedish castle”. Här delar hon med sig av hur hon rider den.



Dressyr | 2024-03-08 | Medel
Fållan kräver en häst med god grundstyrka

Hindret fållan i working equitation består av en mindre rund inhägnad med en större inhägnad utanpå den. I den inre ligger det föremål som kan vara lite av varje – utifrån principen ”man tager vad man haver”. Fållan ska ridas åt båda håll och i valbar gångart men det är alltid okej att skritta genom den. 


Sida: 1 2 3 4 5 ... 51 nästa » sista » 

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.