Värm upp med hästens bakben i fokus

Markarbete

Publicerad: 2015-10-27

Svårighetsgrad: Medel

Värm upp med hästens bakben i fokus

Hopptränaren Helena Schiller tipsar om en övning som får igång hästens bakdel. Lite kantiga svängar blandat med mjuka bågar gör susen – och du får bakbensaktivitet utan att tänka så mycket på var hästen har huvudet.

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Helena Schiller, C-tränare i hoppning och före detta landslagsryttare, säger att de kantiga svängarna i den här övningen ska få hästen ordentligt på bakdelen. Andra nyttiga moment är växlingen mellan att ställa hästen utåt på det raka spåret och att rida den runt innerskänkeln på båge.
– Se till att hästen är framför dig, ofta tappar den bjudning i skarpa svängar. Om inte hästen är igång kommer all energi att gå åt till svängen, så att du inte har någon energi kvar efteråt. Då är det fiffigt att det står ett hinder där, för då är man tvungen att ha framåtbjudning, säger Helena.
Vanliga fallgropar är att hästen tappar galopp i svängen innan hindret eller att ryttaren rider för mycket med innerhanden så att den yttre bogen åker ut. Det gäller både i båge och i sväng.
  
Bygg så här: 
Bygg två små sockerbitshinder eller små, små räcken. Du behöver inte stega eller måtta, men det ska vara ungefär 25 till 30 meter mellan hindren. 
  
Gör så här:
Värm upp först. Välj varv att börja i.
På långsidan, rid innanför spåret och ha hästen utåtställd så att du får upp den på yttertygeln. Var lätt i innerhanden. Ställ om i tid före "hörnet".
  
Förbered den kantiga svängen genom att räta upp dig. Sväng för ytterskänkeln och ledande innerhand, så att du får hästens bakben aktiva. Se till att ha gott om energi i hästen.
När du rider bågen, börja med att rida på helt vanliga galoppsprång med hästen runt innerskänkeln.
– Säg att det blir tio språng. Varvet efter, rid på elva till tolv språng, du har det böjda spåret att spela med. Fånga upp hästen på yttertygeln och rid den runt innerskänkeln. Varvet efter rider du på åtta till nio språng. Fortsätt att ha hästen runt innerskänkeln så att det blir runda, lite större galoppsprång i stället för att hästen blir flack och tränger in med bogen, säger Helena.
  
Om din häst är svår att få runt innerskänkeln kan du lägga en volt mellan hindren, runt bommen som ligger där. Byt sedan varv och gör övningen åt det nya hållet.
  

Syfte
Att få igång bakbenen, utan att rida hästen med för mycket hand och för lite ben.
  
Svårighetsgrad
Medel.
  
Tänk på 
Kräv inte allt från början, ta det lite varsamt med både ställning och med att korta och länga galoppen. Tänk på att det är en uppvärmningsövning för att få igång bakbenen.

   
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Schiller.
Bor: Djursholm, norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning. Har ridit i hopplandslaget från tonåren och haft stall i Frankrike där hon tävlade upp till nationell och internationell 1,50. Utbildad mental rådgivare (idrottspsykologi).
Jobbar som: Är doktorand, jobbar med forskning inom psykologi på Stressforskningsinstitutet. Forskar kring prestation, motivation, sömn och stress. Jobbar som tränare i hoppning 30 procent av arbetstiden. ”Det är den bästa kombinationen!”
Roligast med att vara tränare
"Jag tänker på trisslottsreklamen, 'plötsligt händer det'. När ryttaren plötsligt inser något eller hästen plötsligt blir lösgjord. När man över tid kan se att hästen förbättrar sin språngkurva och teknik.
Jag menar att alla ryttare kan utveckla sina hästar även om de är på en lägre nivå. Mindre erfarna ryttare ska få hjälp att rida loss sin häst minst en gång i veckan. Och så ska de få sitta upp efteråt för att få känna hur det ska kännas, annars blir det som att famla i mörkret.
Jag vill att ryttaren ska hitta känslan. Vad är ett galoppsprång med bra kvalitet? Hur känns en bra galopp? Jag använder mycket schysta avstånd och hjälpbommar, för att bygga muskler och förtroende. Då håller hästen längre också. Glada hästar och glada ryttare – då är jag glad."

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
403 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.Markarbete | 2019-07-18 | Bas
Få en uppmärksam häst – med övning från marken

Behöver du få en mer fokuserad häst på tävlingsplatsen? Eller vill du helt enkelt att hästen är mer uppmärksam på just dig i den vardagliga hanteringen? Prova då den här avsuttna övningen från Sophie Linde.Markarbete | 2019-06-30 | Bas
Imponera med ett "trick" inför uppsittningen

Hur jobbigt (och farligt!) är det inte med hästar som inte har fått lära sig att stå stilla när man ska sitta upp? Och hur coolt vore det inte att kunna få hästen att göra skänkelvikning in mot uppsittningspallen – utan att behöva ta i tygeln? Missa inte veckans övning från hästtränaren Sophie Linde. Markarbete | 2019-06-14 | Bas
Få hästen att förstå och acceptera din "bubbla"

Har du en häst som gärna hoppar upp i knäet på dig när den blir rädd? Är den ouppmärksam på ditt kroppsspråk? Det kan du komma till rätta med i den här övningen från Sophie Linde, som driver eget företag som hästtränare.Dressyr | 2019-05-17 | Medel
Samla hästen – med galopp ur bakdelsvändning

Galopp ur bakdelsvändning hjälper till med samlingen och kan göras på olika sätt. Denna vecka delar tränaren Suvi Räsänen med sig av några roliga varianter.Dressyr | 2019-04-03 | Medel
Träna Grand Prix-dressyr fast i "slowmotion"

När tränaren Suvi Räsänen skulle rida Intermediaire upptäckte hon att det var svårt att hitta linjerna. Därför tycker hon att vi kan börja rida piruetter i skritt, för att öva inför framtiden.Dressyr | 2019-01-12 | Medel | Avancerat
Utmana dig själv – rid öppna på kvartslinjen och diagonalen

Det kan ge en hel del att rida gamla invanda rörelser på nya spår. Det menar hippologen Suvi Räsänen, som tipsar om öppna längs med diagonalen.Markarbete | Dressyr | 2018-12-30 | Bas | Medel
Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.Markarbete | Dressyr | 2018-11-14 | Bas
Bommar i hörnen med övergångar – en riktig fullträff

Styrketräning i form av övergångar har vi tipsats om förut. Men Susanne Widner tar konceptet till nya höjder, i och med att hon jobbar med intervaller i styrketräningen.Markarbete | Hoppning | 2018-08-18 | Bas
Tre bra "komma i gång"-övningar efter sommaren – med bommar och småhinder

Hopptränaren E-G Haking bjuder på tre hoppövningar som passar bra i början av höstsäsongen, till exempel när det är dags att komma i gång igen efter sommarbete och semestrar. Allt för att öka precision, takt och lydnad.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 41 nästa  sista