Värm upp med hästens bakben i fokus

Markarbete

Publicerad: 2015-10-27

Svårighetsgrad: Medel

Värm upp med hästens bakben i fokus

Hopptränaren Helena Schiller tipsar om en övning som får igång hästens bakdel. Lite kantiga svängar blandat med mjuka bågar gör susen – och du får bakbensaktivitet utan att tänka så mycket på var hästen har huvudet.

Tipstack till: Helena Schiller
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
Helena Schiller, C-tränare i hoppning och före detta landslagsryttare, säger att de kantiga svängarna i den här övningen ska få hästen ordentligt på bakdelen. Andra nyttiga moment är växlingen mellan att ställa hästen utåt på det raka spåret och att rida den runt innerskänkeln på båge.
– Se till att hästen är framför dig, ofta tappar den bjudning i skarpa svängar. Om inte hästen är igång kommer all energi att gå åt till svängen, så att du inte har någon energi kvar efteråt. Då är det fiffigt att det står ett hinder där, för då är man tvungen att ha framåtbjudning, säger Helena.
Vanliga fallgropar är att hästen tappar galopp i svängen innan hindret eller att ryttaren rider för mycket med innerhanden så att den yttre bogen åker ut. Det gäller både i båge och i sväng.
  
Bygg så här: 
Bygg två små sockerbitshinder eller små, små räcken. Du behöver inte stega eller måtta, men det ska vara ungefär 25 till 30 meter mellan hindren. 
  
Gör så här:
Värm upp först. Välj varv att börja i.
På långsidan, rid innanför spåret och ha hästen utåtställd så att du får upp den på yttertygeln. Var lätt i innerhanden. Ställ om i tid före "hörnet".
  
Förbered den kantiga svängen genom att räta upp dig. Sväng för ytterskänkeln och ledande innerhand, så att du får hästens bakben aktiva. Se till att ha gott om energi i hästen.
När du rider bågen, börja med att rida på helt vanliga galoppsprång med hästen runt innerskänkeln.
– Säg att det blir tio språng. Varvet efter, rid på elva till tolv språng, du har det böjda spåret att spela med. Fånga upp hästen på yttertygeln och rid den runt innerskänkeln. Varvet efter rider du på åtta till nio språng. Fortsätt att ha hästen runt innerskänkeln så att det blir runda, lite större galoppsprång i stället för att hästen blir flack och tränger in med bogen, säger Helena.
  
Om din häst är svår att få runt innerskänkeln kan du lägga en volt mellan hindren, runt bommen som ligger där. Byt sedan varv och gör övningen åt det nya hållet.
  

Syfte
Att få igång bakbenen, utan att rida hästen med för mycket hand och för lite ben.
  
Svårighetsgrad
Medel.
  
Tänk på 
Kräv inte allt från början, ta det lite varsamt med både ställning och med att korta och länga galoppen. Tänk på att det är en uppvärmningsövning för att få igång bakbenen.

   
FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Helena Schiller.
Bor: Djursholm, norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: C-tränare i hoppning. Har ridit i hopplandslaget från tonåren och haft stall i Frankrike där hon tävlade upp till nationell och internationell 1,50. Utbildad mental rådgivare (idrottspsykologi).
Jobbar som: Är doktorand, jobbar med forskning inom psykologi på Stressforskningsinstitutet. Forskar kring prestation, motivation, sömn och stress. Jobbar som tränare i hoppning 30 procent av arbetstiden. ”Det är den bästa kombinationen!”
Roligast med att vara tränare
"Jag tänker på trisslottsreklamen, 'plötsligt händer det'. När ryttaren plötsligt inser något eller hästen plötsligt blir lösgjord. När man över tid kan se att hästen förbättrar sin språngkurva och teknik.
Jag menar att alla ryttare kan utveckla sina hästar även om de är på en lägre nivå. Mindre erfarna ryttare ska få hjälp att rida loss sin häst minst en gång i veckan. Och så ska de få sitta upp efteråt för att få känna hur det ska kännas, annars blir det som att famla i mörkret.
Jag vill att ryttaren ska hitta känslan. Vad är ett galoppsprång med bra kvalitet? Hur känns en bra galopp? Jag använder mycket schysta avstånd och hjälpbommar, för att bygga muskler och förtroende. Då håller hästen längre också. Glada hästar och glada ryttare – då är jag glad."

Relaterat innehåll

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
412 ridövningar listade i datumordning
Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.Markarbete | Dressyr | 2019-10-23 | Medel | Bas | Avancerat
Rid bommar för lösgjordhet – från basnivå till utmaning

Grand Prix-ryttaren och tränaren Nina Hofmann Küppers tycker att det är bra att rida över bommar med sina hästar – hon gör det ofta och gärna. Här delar hon med sig av en övning som kan användas från bas- till avancerad nivå.Dressyr | 2019-08-09 | Bas
Ulla Håkansons bomtrick ger avslappnade (dressyr-)hästar

Måste en dressyrryttare verkligen rida kavaletti? Om du frågar legendaren Ulla Håkanson är svaret: Ja! Här delar Ulla med sig av hur hon jobbar med bommar.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista