Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Markarbete | Dressyr

Publicerad: 2018-12-30

Svårighetsgrad: Bas | Medel

Varva bommar i trav och galopp – för en vaknare häst

Vill du ha en piggare, mer alert häst? Prova då dressyrtränaren Anna Dufvas fiffiga bomövning.

Tipstack till: Anna Dufva
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
  
– Det här är en jättebra bomövning som kan användas även när ni är flera som rider samtidigt. Då lägger man bara in fler ”slussar” på mitten, säger dressyrtränaren och ridläraren Anna Dufva.
Uppmärksamhet, lösgjordhet och rakriktning är några av de resultat övningen leder till.
– Och liksidighet, för hästen kan inte hänga upp sig mot en vägg.
Anna vill dessutom göra oss uppmärksamma på vikten av att lägga in pauser i skritt.
– För det här är en väldigt jobbig övning.
  
Blir bättre och bättre
I och med övergångarna du lägger in på medellinjen får du en allt finare häst för varje gång.
– Hästarna jobbar på ett bättre och bättre sätt. De är förberedda på att något kommer att hända, men de vet inte vad, säger Anna.
Ett vanligt fel är att hästen drar sig utåt mot väggen.
– Det gäller att jobba med yttertygeln, ytterskänkeln och vikthjälperna. Och det är du som ryttare som väljer tempot, så att det blir balans.
När hästarna har hittat ett bra tempo brukar de känna sig bekväma, berättar Anna.
– Då slappnar de av, sänker sig och lyfter ryggen. De måste få gå några varv först, men när de vet vad som händer börjar de slappna av. Då blir övningen oerhört lösgörande och du får bra variation på jobbet.
  
Bygg så här
Lägg bommarna på den del av volten som är mot väggen. Det ska vara travavstånd på ena kortsidan och galoppavstånd på den andra.
– För att göra det lättare, minska antalet bommar. Det är bättre att börja enkelt och att senare bygga på, säger Anna.
Bommarna läggs i en halvcirkel och det "rätta" avståndet ska vara vid mitten av bommarna.
  
Gör så här
Rid ”banan” som en åtta. Kom i galopp på ena volten och trav på den andra. Vid ”slussen” på medellinjen lägger du olika övergångar – galopp till trav, övergång till skritt, halt och så vidare.
– Hästarna lär sig att något kommer att hända i slussen och då blir de uppmärksamma. Kanske ska du inte alltid göra en övergång utan ibland bara lägga en volt och fortsätta i galopp, säger Anna.
Eftersom det hela tiden blir samma varv i galoppen och traven gäller det att byta då och då. Plus att lägga in skrittpauser.

Syfte:
Att förbättra hästens bjudning, lösgjordhet och liksidighet.
  
Svårighetsgrad:
Medel.
  
Tänk på:
Ha en bra yttersida så att hästen inte förböjer sig inåt, bog och hals ska i det närmaste vara raka och framför varandra. Detta så att inte hästen springer som en banan.


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Anna Dufva.
Bor: Strax utanför Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: Ridlärarutbildning level 3, auktoriserad och diplomerad ridlärare, C-tränare, egna meriter och placeringar till och med FEI Grand Prix. Tränar för Helen Langehanenberg, Mattias Jansson, Jeanna Högberg och Tinne Vilhelmson Silfvén.
Jobbar som:
Tränare.
Roligast med att vara tränare: ”När hästar och ryttare börjar samarbeta och förstå varandra. De blir ett team där ryttaren, med små hjälper, kan få en avspänd och lyhörd häst att göra vad som önskas av den.”
Läs mer på: Tränarportalen och Facebook.

Avståndstabell

Här hittar du Hippsons populära avståndstabell för hoppträning.

Lathund för hoppträning
Fler ridövningar

Här visas alla ridövningar
414 ridövningar listade i datumordning
Dressyr | 2020-04-02 | Bas
Stärk och lösgör hästen med den klassiska "fyrkanten"

Den klassiska fyrkanten är en nyttig övning och inslag av den kan användas dagligen, menar C-tränaren och ridläraren Emma Byström. Här förklarar hon vilka syften övningen fyller – i olika steg.Dressyr | 2020-03-20 | Bas
Bygg lösgjordhet och styrka med serpentinbågar

Serpentinbågar med volter och övergångar är en övning som passar från unghäst till Grand Prix. Allt du behöver göra är att anpassa svårighetsgraden, C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en övning hon använder dagligen.Markarbete | 2020-02-21 | Bas
Bygg styrka med lekfull markarbetsövning – oavsett ekipagets inriktning

Lek fram din hästs styrka med den här markarbetsövningen på serpentinbågar. C-tränaren och ridläraren Emma Byströms matnyttiga övning passar såväl hopp- som dressyrhästen.Dressyr | 2020-02-06 | Bas
Bra basövning för liksidighet och lösgjordhet – som kan anpassas upp till Grand Prix

C-tränaren och ridläraren Emma Byström tipsar om en bra basövning, som kan anpassas efter hästens och ryttarens utbildningsnivå. Hörnpasseringar, diagonaler och en volt ger en lösgjord och liksidig häst.Dressyr | 2020-01-11 | Medel
Få kontroll på skritten med nyttig övning

Hitta balans, takt och bjudning hos hästen med hjälp av Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés skrittövning. Genom att rida på en volt får du kontroll på hästens yttersida och hittar ramen.Dressyr | 2019-12-26 | Medel
Galoppövning med övergångar – nyttig oavsett disciplin

Bli mer rakriktad som ryttare i sadeln, samtidigt som hästens självbärighet och balans förbättras. Grand Prix-ryttaren Malin Rinné bjuder på en nyttig övning som passar alla ekipage oavsett gren.Dressyr | 2019-12-19 | Medel
Få hästen mellan hjälperna med en fiffig trappövning

Kom till bättre ridning med din innerskänkel till yttertygeln, genom att rida öppnor och diagonalslutor som i en trappa. Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés ridövning ger dessutom såväl en lydig som välgymnastiserad och elastisk häst.Dressyr | 2019-12-13 | Medel
Längre bomserie får (dressyr-)hästen på bakbenen

Med Grand Prix-ryttaren Malin Rinnés bomövning formas hästarna till att självmant ta mer vikt på sina bakben. Detta utan att du som ryttare behöver lägga dig i.
– Bommarna gör att det kommer av sig själv, säger hon.Dressyr | 2019-11-26 | Medel
Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”

När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland var hon ibland tvungen att slänga in bommar i övningen, för att fånga deras fokus. En sådan övning delar Nina med sig av här – perfekt även för dressyrryttare eftersom det handlar om hörnpasseringar.Markarbete | Dressyr | 2019-11-15 | Medel
Fixa bättre kadens i traven med bommar

För att lära yngre (men även äldre) hästar att vänta på signaler kan du använda bommar. Hur det går till delar Grand Prix-ryttaren Nina Hofmann Küppers med sig av.


Sida: 1 2 3 4 5 ... 42 nästa  sista