På rundtur hos Bratt-Fredricsons på Grevlundagården

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-11-28

På rundtur hemma hos Bratt-Fredricsons

För ett tag sedan intervjuade vi Lisen Bratt-Fredricson och Peder Fredricson hemma på deras Grevlundagården, Österlen. I samma veva passade vi på att ta bilder på den vackra 1800-talsanläggningen. Titta och njut!

Text & foto: Maria Sällberg


De båda hoppryttarna letade gård i två år. Lisen ville ha havsutsikt och Peder ville att det skulle vara kuperad terräng runt omkring. Det är önskemål som inte var helt enkla att kombinera - tills de hittade Grevlundagården.
 

Gården är byggd på 1800-talet och stod under 1900-talets senare hälft i princip öde. År 2001 köpte paret Bratt-Fredricson gården och ett år senare flyttade de in.
- Många tänker nog mer praktiskt, att det ska vara platt, sand och lättdränerat. Vi ville helst att det inte skulle finnas stall. Vi ville bygga upp nytt och göra det precis som vi ville ha det, säger Peder.
En tid efter att paret flyttat in föddes sonen Carsten. Utanför dörren står hans trehjuling - ett bra fordon i väntan på att bli gammal nog för att rida!
 

- Vi var på väg att köpa en annan gård först men det kändes rätt direkt när vi kom upp här, berättar Lisen.
De gamla gråstensbyggnaderna på gården har anpassats till häststall och paret har också uppfört en ny byggnad som fungerar som stall. Ett fristående litet hus sammankopplades med den nya byggnaden och rymmer i dag bland annat sadelkammare och tävlingsgarderober. Till höger syns utsikten från en av hästarnas boxfönster.
  

Det finns plats för 22 hästar på själva Grevlunda.
- Sedan köpte vi en mindre gård med fem boxar för att ha lite extra plats. Men det går inte att ha tomma boxar så nu har vi totalt 27 hästar, säger Peder.
Hästarna som kommer till Grevlundagården är allt från lovande treårshingstar till lite mer meriterade hästar. På bilderna ses detaljer från det vackra stallet. Boxarna är gallerlösa framtill, så hästarna kan sticka ut huvudet och "prata" med varandra. Mellan boxarna finns gallerförsedda fönster (se bilden till höger).
 

Vackra detaljer från stallområdet. Vi blev inte minst förtjusta i de roliga uppbindningsringarna med elefantmotiv (mitten)!
 

På anläggningen finns bland annat ridbana, ridhus och skrittmaskin. I bilden på skrittmaskinen (höger) skymtar Carstens gunga. Han är ofta med mamma och pappa på jobbet!
 

Detaljer från sadelkammare och stall. All utrustning är prydligt upphängd.
 

"Säker hästverksamhet" innebär bland annat att stallägaren gått en kortare säkerhetskurs, samt att det finns brandsläckningsutrustning och jordfelsbrytare i alla byggnader. Säkerheten är A och O i den verksamhet Lisen och Peder bedriver.
 

Med 27 hästar, varav många tävlas, gäller det att ha struktur. På planeringstavlan till vänster skriver Lisen och Peder upp vad hästarna ska göra och kryssar i vem som gör vad. I mitten en bild på hästsolariet.
 

Peder kommer ursprungligen från Flyinge. Lisen är uppvuxen i Stockholm. Det var naturligt för paret att bosätta sig i Skåne.
- Det var mycket för klimatets skull, man kan rida större delen av året utomhus här, förklarar Peder.
 

Den obligatoriska stallkatten finns självklart även på Grevlunda. Till höger syns stallets skötselplatser och spolspiltor.
 

Främst arbetar paret med att utbilda och tävla hästar, bilden till vänster är från tävlingsgarderoben. Vid sidan om hästverksamheten arbetar Peder bland annat med grafisk design. Lisen är också engagerad i olika projekt, till exempel arbetar hon just nu med Ryttargalan som går av stapeln i januari.
 

En av fördelarna med egen gård är att man kan hänga upp utrustningen så att den syns och blir lätt att hitta. Inga trånga och fullpackade skåp här inte!

Elitryttarens tips för en stabil skänkel

Nyheter

Många ryttare kämpar med att hålla skänkeln stilla. Men Marcel Modolo Zanotelli har hittat ett knep för att få bukt med problemet.

Det enda som behövs är ett elastiskt band

Hon gör kometkarriär inom paradressyr

Reportage

I bagaget finns en internationell karriär i tre ridsportdiscipliner. Efter ett längre uppehåll är Lotta Wallin tillbaka i landslaget med sikte på Paris.

"Jag vill rida bra tävlingar, älskar sporten och vill vara med i toppen"

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Förfina hjälperna med hästens ABC

Ridövning

Få hästen att lyssna för små signaler och förbered samtidigt för samling. Den matnyttiga övningen kan enkelt anpassas och passar oavsett nivå.

C-tränare Åsa Enqvist tipsar om en favoritövning

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

[VIDEO] Massera din häst som hästmassören

Att kunna massera sin häst är bra för det dagliga välmåendet. Här visar hästmassören Eva Andersson olika tekniker och vart vilken teknik ska användas.

"När man masserar ska man tänka på att använda hela handen"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Se upp för giftiga växter i hagen

Foder

Våren är här och med den kommer även grönskan. Men vilka växter kan vara farliga för våra fyrbenta vänner när vi släpper dem på gräs?

Läsarfavorit: Läs hela listan över växter att se upp för

Unga talanger ska tävla i LGCT Stockholm

Nyheter

I sommar är det dags för LGCT Stockholm. Lövsta Future Challenge arrangerar internationella klasser för U25-ryttare och sjuåriga hopphästar.

De högst rankade U25-ryttarna i världen bjuds in

Lady räddad efter tio timmar i bäcken

Nyheter

Lady fastnade i en bäck under natten till torsdag. Med hjälp från grannar och räddningstjänsten kom hon tillslut upp efter tio i bäcken.

"Det är skönt att hon äntligen är uppe och verkar må bra"

Häst räddad efter tio timmar i lerig bäck

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Sigrid åt Tysklönn - dog på en timme

Nyheter

Ettåriga Sigrid dog efter att ha ätit Tysklönn. Trots snabb vård gick Sigrids liv inte att rädda. Nu vill Johanna varna andra för den dödliga växten.

"Det var en otroligt otäck upplevelse"

Eamon Hickey: ”Om jag gör rätt, gör de rätt”

Reportage

Den tredje hästen till Eamons clinic var en utmaning. Det var en femårig hingst som lätt tappade fokus vilket krävde ett starkare kroppsspråk.

Fick träna mycket på att stanna, backa och flytta bakdelen

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

[VIDEO] Bomövning för lösgjordhet

Upphöjda bommar är bra för rakriktning och för att få hästen lösgjord. Här visar Sophie Lindström hur hon använder en enkel bomserie på flera olika sätt.

Att rida över kavaletti får igång hästens ryggverksamhet

Ridövning: Hitta samspelet med slingan

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Skjutbar tränsförvaring underlättar

Hippson Lifestyle

Platsbrist kan lätt bli ett problem i sadelkammaren. Matilda Trawén hittade en smart kroklösning för att optimera förvaringen på en hylla.

"Tränsen hänger prydligt och lättåtkomligt"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Bildspel: Eamon Hickey visar sitt system

Missade du clinicen med Eamon Hickey och Maria Gretzer på Flyinge? Hippson var på plats och dokumenterade hela kvällen. Följ med i ett stort bildspel.

Se det stora bildspelet från Hippsons fotograf

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Presenteras i betalt samarbete med: Distriktsveterinärerna

20% av hästarna bär på 80% av parasiterna

I hästhälsans tjänst

Alla hästar har mer eller mindre mag- och tarmparasiter. När dessa nivåer stiger över ett gränsvärde behöver vi avmaska.

Om träckprov, effektkontroll och när en ny häst kommer till gården

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

OS-kanditad avstängd från tävling

Dressyr

Den franska OS-dressyrkandidaten Morgan Barbançon har blivit avstängd från tävling. Anledningen är att hon missat dopingkontroller.

Omfattas i FEI:s antidopingregler

Hästarna återhämtar sig efter operation

Nyheter

Två militärhästar som opererades efter att ha sprungit lösa i London förra veckan har gjort framsteg i läkningen. Det bekräftar en talesperson.

Ska få den bästa vården

"Ynnest att få behålla två ponnyer så länge"

Reportage

Dimmans Elmia och Dimmans Eros har båda framgångsrika meritlistor i bagaget. Men det är inte det enda mamma och avkomma delar.

Uppfödaren om födelsedagsfirande och ponnyernas karriärer

Ida kämpar för rättvisa efter bristande vård

Nyheter

Trots tydliga signaler och flertalet försök att få hjälp fick Nässlan livshotande komplikationer efter en operation. Ida anmälde kliniken till ARN.

"Jag frågade flera gånger om jag verkligen kunde åka hem med henne"

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.