GHS-Kollen - Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg

Gothenburg Horse Show 2015

Här samlar vi all bevakning från årets hästfest i Scandinavium – Gothenburg Horse Show 2015


FEB
23
2015

Nya hästen tog Evelina Tovek till Göteborg


FOTO: Lexi Mudifaj

Unga hopptalangen Evelina Tovek är övertygad – om man letar efter en viss häst, då finner man den inte. Hon letade inte efter Oz de Breve, men blev förälskad vid första mötet. Nu är ekipaget redo för Gothenburg Horse Show som de kvalat till via Lövsta Future Challenge Jumping U25.
  
När vi når Evelina på telefon har hon precis ridit klart hästarna hemma på gården i Ätran, drygt 15 minuter från Ullared. Hon är full av energi och redo att fortsätta eftermiddagen med administrativt jobb. När hästarna är omhändertagna för dagen har hon nämligen deltidstjänsten på familjeföretaget Toveks Bil att ta itu med.
– Jag är garantihandläggare, ser till att alla garantiärenden sköts smidigt och att bilägarna får hjälp. Det är ett flexibelt jobb, så det händer att jag åker in en lördagskväll för att hinna med, säger Evelina.

Lillasyster rider dressyr
Hästintresset är stort i familjen, lillasyster Isabella Tovek har satsat på dressyren – vilket gör att systrarna inte kivas om hästarna där hemma. Det är med ödmjukhet Evelina berättar hur hon och Isabella tar hänsyn till varandra på anläggningen.
En hel bana står sällan uppbyggd mer än en dag i ridhuset, även om det har hänt att Evelina lyckats ha hinder framme i nästan en vecka. På senaste tiden har syskonen insett vilken fördel de har, i med att de faktiskt kan ta hjälp av varandra.
– Isabella har hoppat upp på någon av mina hästar när jag inte får till det i markarbetet, och jag har hoppat några av hennes för omväxlings skull. Men hon tycker inte att mina hästar duger som dressyrhästar, skrattar Evelina.

Blev förälskad i fuxen
Storhoppande Oz de Breve, som hon kommer att rida i Scandinavium, är en rutinerad 13-årig valack som tidigare haft framgångar med Laura Renwick i bland annat Global Champions Tour. Även om Evelina letade efter ny häst, så var det ändå slumpen som avgjorde att hon provred den charmiga fuxen och blev förälskad.
– Jag stod på tröskeln och visste att antingen skulle jag ha en äldre, rutinerad häst, eller så skulle jag börja om med unghästar. Det lutade åt unghästar när vi var på tävling i tyska Hagen och fick veta att han stod uppstallad i närheten, förklarar Evelina.

Delta, se och lära
Målet för säsongen var att rida kvalen till Lövsta Future Challenge U25, och se hur långt det räckte. När det stod klart att hon kvalat visste Evelina att det finns mycket rutin att hämta på plats i Göteborg.
– Jag har inga förhoppningar om att vinna, utan kommer att tillbringa mycket tid – som jag tidigare gjort – med att delta, se och lära. Bara att få stå och titta på framhoppningen är otroligt lockande, säger hon.
Evelina pratar varmt om att få se världsryttarna inne på arenan, och att få spana in utrustningsnyheterna och montrarna på mässan. Hon har fullt förtroende för hästen, hennes roll under GHS är att rida precis som vanligt.
– Det är som vilken vanlig tävling som helst för honom, det är jag som måste kontrollera mina känslor.

Kräktes efter varje start
Att stänga av omvärlden är något Evelina har fått jobba på sedan hon var ung och red ponny. Avundsjukan inom ridsporten är något som påverkat henne och som ofta har fått henne att fokusera på vad andra tycker, i stället för på sin egen prestation och sina uppsatta mål.
Som stöd har hon den mentala coachen Andy Swärd, som hjälper henne att fokusera och andas.
– När jag red ponny gick jag alltid ut och kräktes efter varje ritt. Jag glömde bort att andas och satte press på mig själv. Nu är det jag, hästen, underlaget och språnget som gäller – inget annat.
Hur kommer du att förbereda dig på själva tävlingsdagen?
– Jag gillar att pyssla i stallet och att vara mig själv. Så jag kommer att gå undan till boxen och fokusera på ritten och andningen, säger hon.
Tävlingarna i Göteborg är bara ett delmål för Evelina, hon vill gärna rida i Nations Cup-laget för Sverige under året, för att fortsätta skaffa sig rutin. Teamkänslan lockar, även om hon tycker att vi i Sverige behöver lära oss att bli ännu mer samspelta lagryttare.
  
Text: Annelie Lundkvist 
   


Läst 28124 ggr

Fler inlägg

FEB
27
2011

En stjärna är född!



Angelica Augustsson, 23 år gammal, kunde inte sluta gråta på prisutdelningen efter Rolex FEI World Cup i Scandinavium. Och varför skulle hon det, hon hade ju vunnit sitt livs första världscupklass, dessutom på hemmaplan i Göteborg! 

- Det var en väldigt, väldigt speciell dag i dag. En fantastisk dag för hoppsporten och för hela idrottsvärlden - som behöver nya och unga stjärnor, var Ludger Beerbaums kommentar till hennes historiska seger. 
 
Han själv kom trea i den maxade femstjärniga 1,60-klassen, efter Angelica och tvåan Edwina Alexander. Dagen innan, när Angelica var tvåa i Göteborg Trophy, berömde Ludger henne och sa att det inte skulle dröja länge tills det var hon som vann.
- Men ska jag vara riktigt ärlig trodde jag inte att det skulle bli SÅ snart, skrattar den superrutinerade tysken.

På prisutdelningen fick Angelica själv frågan om hon någonsin hade kunnat drömma om att vinna världscupen i Göteborg. Svaret kom snabbt:
- Visst har jag vågat drömma om det här. Men jag trodde att det skulle bli om tio år!
 
Angelica Augustsson hyllar givetvis sitt fantastiska sto Midtown du Tillard, som hon bara har ridit mot klockan en enda gång tidigare. Hästen är nämligen så het och känslig att hon har undvikit att stressa upp henne, för att stoet ska få bygga upp sig långsamt och verkligen gilla att komma in på banan.

- För mig är det här den bästa hästen i världen. Jag älskar henne!
De har gjort det tillsammans, de båda tjejerna Angelica och Midtown. Stoet har bara hoppat två eller tre rundor på den här höjden tidigare. 

- All erfarenhet hon har är tillsammans med mig. Och jag har ju inte heller så mycket erfarenhet! Hon kan vara lite svår i munnen och gillar inte om jag rider för mycket med händerna. Så i dag försökte jag bara att följa med henne i svängarna.
På frågan hur hon ska fira svarar den rödgråtna Angelica:
- Jag vet inte, jag har aldrig vunnit en världscup förut...

Men fira måste hon. Hon får ju, förutom äran och berömmelsen, med sig 400 000 kronor och en Rolex-klocka hem till arbetsgivaren och hästägaren i Tyskland - där hon bor och arbetar sedan ett par år tillbaka. Och då räknar vi inte in prispengarna från lördagens Göteborg Trophy....
 
Angelicas Scandinavium-historia är faktiskt en riktig saga. Karriären började med att hon fick jobba extra på ridskolan för att finansiera ridlektioner. Första gången hon tävlade under Göteborg Horse Show var i GP-Ponnyn. Men hennes ponny kunde inte byta galopp, så hon fick bryta av i alla svängar och kom näst sist. Ett par år senare vann hon juniortävlingen "Morgondagens vinnare". Och nu fick hon alltså komma hem till Göteborg och vinna världscupen - i sin och hästens första WC-start!
 
På presskonferensen efter klassen passar Ludger Beerbaum på att berömma Göteborg Horse Show som den kanske bästa tävlingen i världen. Och då menar han inte bara den fantastiska publiken och att det har bjudits på så spännande sport.

- Allt är outstanding, från uppstallningen till stewards och hur hästarna tas om hand. När hästskötarna kör in med lastbilen kommer de sju personer springande för att hjälpa dem att packa ur. Och det här är inget jag säger varje söndag, det lovar jag!
Ludger är ganska säker på att han inte hade kunnat slå Angelica i dag, hur han än hade ridit sin Gotha.
- Jag såg hennes ritt när jag stod vid ingången och insåg att det nog skulle bli omöjligt för mig att slå tiden. Hennes runda var perfekt, och hästen är snabb.
Edwina Alexander är mycket nöjd med sin häst Ciske van Overis, speciellt som hon haft en riktigt dålig tävlingshelg hittills.

- Äntligen fick jag till det här i dag! Och jag tror att Sverige gillar mig bättre som tvåa än om jag hade kommit först...
 
Douglas Lindelöw på Talina stod också för en jätteprestation och blev åtta i klassen - efter fyra fel i omhoppningen.

- Det här var vår andra start i världscupen, första gången i Mechelen hade vi tolv fel. Så jag är väldigt glad över att jag var felfri i grunden, även om jag inte var riktigt lika nöjd med min omhoppning, säger han.
Även Peder Fredricson på H&M Arctic Aurora Borealis var felfri i grundomgången. Men han vurpade så illa att han ramlade av i omhoppningen, och fick utgå. Därmed blev det ingen rosett till Peder denna gång.
 
Text & foto: Anki Yngve
  

Angelica var grymt snabb i omhoppningen.

 


Precis efter ritten trodde hon att det kanske skulle kunna räcka till topp-tre.

 

Det var visserligen Walter och inte vinnarhästen som fick vara med på prisutdelningen. Men han fick en kram ändå!

 


Ludger såg Angelicas ritt och tyckte att den var perfekt. I stort sett omöjlig att slå!

 

Tvåa i klassen blev Edwina Alexander. Startfältet var verkligen på topp, med sju av tio på Topp 10-rankingen på plats.

 

Peder var nolla i grunden men vurpade rejält i omhoppningen och fick leda Arctic ut.


Läst 77787 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Hej då Tamina…


Under eftermiddagen avtackades Malin Baryard Johnssons fantastiska speedhäst H&M Tamina. Trots att hon aldrig har gått de allra största klasserna har hon dragit in 1,6 miljoner kronor i prispengar under sin karriär. Tamina och Malin har gjort hela 250 starter tillsammans.
- Hon har skänkt mig så otroligt mycket glädje genom åren. Jag har aldrig haft en häst som har tyckt så mycket om att tävla som Tamina. Hon älskar det! säger en klart rörd Malin - med tårar i ögonen.
Nu väntar avelsboxen för stoet, och pappa blir så klart Malins topphäst Tornesch.
 

 


Läst 75544 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
27
2011

Ständigt denne Rolf


 
Nummer 13 är uppenbarligen inte något otursnummer för Rolf-Göran Bengtsson. Genom andraplatsen i speedfinalen säkrade han sin ledning bland meetingets bästa fartryttare och vann Volvon - sin 13:e vinnarbil i ordningen.
 
Men det höll på att gå illa när han skulle köra ärevarv, bilen gick inte igång.
- Jag fick ju en nyckel, men när jag väl satte mig i bilen fanns det redan något som såg ut som en nyckel i. Och när jag vred på den hände ingenting, fnissar Rolf-Göran.
Till sist gick bilen igång och han körde stora delar av ärevarvet med backen i, alltså baklänges, till publikens jubel. 
 
Om Casall La Silla säger "Roffe":
- Han är en kul häst, han älskar verkligen att gå in på prisutdelning. McKinley var faktiskt likadan. Casall vill liksom kasta sig in på prisutdelningen och väl inne står han helt stilla. Helst längst fram.
Just nu är hingsten eftertraktad på många sätt, både som en av världens bästa hopphästar och som avelshingst.
- Han är efterfrågad eftersom han både gör bra resultat själv och får fina avkommor, säger Rolf-Göran.
Och visst är det en fantastisk häst, på 13 rundor från 1,50-höjd och uppåt räknade ryttaren nyligen ut att Casall hade nollat elva...
 
Text & foto: Anki Yngve
 


Läst 73620 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.