Frågor och svar inom Hästens beteende

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästens beteende



Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?

Hej! Jag som amatör och endast förälder till ett ridande barn (även om jag mer än gärna är delaktig och hjälper till så mycket jag kan – och gärna lär mig så mycket som möjligt då jag tycker mycket om hästar) vet inte mycket om hästvärlden, utöver att jag har varit med släkt och vänner i stallet förr om åren. Så jag tar hjälp av kunniga omkring mig, böcker och videor.
  
Vad som då har slagit mig är att det tycks vara en stor skillnad på hur man skolar hästar världen över. I vår del av världen skulle jag vilja påstå att man försöker vara mer human och accepterande mot olika humör och dåliga beteenden, medan exempelvis amerikaner och australiensare är mycket mer fysiska och utgår från hästarnas egen flockmentalitet. Därmed är de mycket mer raka och hårda mot dåligt beteende.
  
Jag har exempelvis noterat att nästan alla videor om att korrigera aggressiva hästar är gjorda av australiensare eller amerikaner medan nordiska hästvideor mest handlar om ridning, rykt och allmänt trevliga saker. Därmed har jag också noterat att folk från andra delar av världen gärna kallar en och annan känd australiensisk hästtränare för djurplågare – fast personen inte slår hästarna, men driver dem hårt och korrigerar dem väldigt fysiskt utefter vad hen kallar flockpsykologi.
  
Först och främst undrar jag:
1. Stämmer denna uppfattning eller har jag fått en mycket skev bild av det generella förhållandet?
2. Vad finns det i stort för olika skolor för hästträning runt om i världen?
3. Finns det forskning om vad som är mer rätt/fel/effektivt och så vidare? Nästa gång en ridskolehäst är sur, hugger efter mig eller trycker bort mig med ändan etcetera skulle jag vilja ha mer på fötterna. Alltså mer än en allmän uppmaning att vara mer bestämd och "säga till" hästen.


Läs svaret

Kommentarer

Hjälp! En häst i flocken krubbiter på mitt sto

Hej!
Jag har ett sto med årsföl som går tillsammans med två andra ston och deras årsföl. De går ute i en stor sommarhage med gott om bete och har gjort så sedan slutet på maj. Det yngsta stoet (som är tio år) krubbiter och har gjort det sedan hon skildes från sin mamma. För ca 1,5 månader sen började det yngsta stoet att krubbita på mitt sto. Mitt sto samt föl fick då gå ensamma i två veckor för mitt sto fick sår samt blev gropig i musklerna på rumpan. Sen cirka en vecka går de tillsammans med de andra igen och jag sprejar mitt sto och föl med en blandning av vatten och ättika för att de yngsta stoet inte ska krubbita på dem. Dock verkar det inte fungera så bra. Vad kan man göra för att bryta detta beteende? Det yngsta stoet krubbiter även på sitt föl samt det tredje fölet, det tredje stoet gör hon det inte på för den har sagt ifrån. Mitt sto har tyvärr blivit för "snäll" sen hon fick föl och säger inte ifrån.


Läs svaret

Kommentarer

Hästarnas beteenden ha flera bakomliggande orsaker

Hej! Mitt sto på 13 år gick tidigare bland andra med en treårig valack. Sen flyttade han och ett år senare flyttade vi till samma ställe. Nu har hon gått sen förra hösten i en stoflock bredvid hans flock. Nu har hans hagkompis stått i sjukhage i många veckor så för att han ska få i alla fall lite utlopp för sitt behov av att umgås med andra fick mitt sto gå in till honom en stund i dag. De är jättefina med varann och det är ingen dramatik alls, de känner ju varann. Nu till min fråga, vid ett tillfälle la han försiktigt hela sitt huvud på hennes rygg, hon stod kvar en stund till men gick sen därifrån. Jag har sett ston göra så med varann också. Vad står det för? Hur ska man tolka det? 


Läs svaret

Kommentarer
73 träffar Sida: 1 2 3 4 5 ... 25 nästa » sista » 

Tidigare experter

Sök expertsvar

Du kan fritextsöka:

Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna




Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.