Unghästar och avel
Publicerad: 2020-09-26
Cathrine Dufour om Vancouver: "Den här stora killen är absolut en Grand Prix-häst!"
Störst var bäst på lördagen. Valacken Vancouver, 183 centimeter i mankhöjd, vann fyraåringarnas final under Breeders Trophy. Cathrine Dufour debuterade som testryttare och var imponerad av både hästar och ryttare.
– Vi i Danmark får verkligen se upp framöver, säger hon.
Text och foto: Frida Bank
Under fyra år har OS-guldmedaljören Charlotte Dujardin testridit fyraåringar under Breeders Trophy. I år tog Cathrine Dufour över stafettpinnen. Den 28-åriga danska ryttaren har gjort en kometkarriär med valacken Atterupgaards Cassidy. Tillsammans har de gått från silver vid junior-EM 2010 till OS i Rio och individuellt EM-brons i Rotterdam.
– Det är en speciell säsong i år och jag har stora skor att fylla efter Charlotte, men nu är jag här. Det är tack vare Kyra som sa till mig att "jo, du vågar", sa Cathrine med ett leende innan hon satt upp på dagens första häst.
Topp tre var också favoriter
Det var första gången någonsin som Cathrine agerade testryttare och hon erkände att hon var lite nervös. Men de tio fyraåriga hästarna uppförde sig exemplariskt. Cathrine hittade några favoriter och det var hård konkurrens i toppen. De tre bäst placerade fick 9:or och 9,5:or i betyg av den danska ryttaren, för ridbarhet och utvecklingsbarhet. Valacken Vancouver (e. Blue Hors Veneziano – Zuidenwind, uppf. Gränsbo stuteri, äg. Asp i Simris AB) vann kvalet i veckan, och hade därmed med sig högst poäng till finalen. Med en liten marginal till tvåan tog han hem segern på 90,45 procent.
– Jag känner mig som en minion på honom! Det blir inte många steg på en långsida, sa Charlotte.
Hon gav honom en 9:a i ridbarhet.
– Det är en stor pojke och då tar det lite längre tid för honom att växa in i sin kropp, men han är kvick, alert och smart. Det är verkligen en framtida Grand Prix-häst.
Red för sin farfar
Vancouvers ryttare, Julia Persson, köpte honom tillsammans med sin familj och farfar.
– Jag hade aldrig suttit på en så fin häst tidigare. Min farfar gick bort i våras, så här har jag ridit för honom.
Julias plan är att fortsätta utvecklas med valacken.
– Det jag gillar mest med honom är hans kontraster. Han kommer in på banan och är helt magisk med så mycket kraft, sen när man kommer hem lägger han sig i min famn och är som en stor nalle.
Gammal själ i ung kropp
På andra plats med 90,35 procent kom Emma Jönssons valack Flow (e. Fürsten-Look – Friendship, uppf. BCap Dressage AB, äg. Särö Stable).
– Det kändes som att han är en gammal själ i en ung kropp. Han var så smart och avslappnad. Från början trodde jag att han inte var lika skarp som jag önskar, men han fattade direkt vad jag bad honom om. Det är så kul att se hur hästarna anpassade sig till min ridning, det är imponerande, säger Cathrine.
Alfred SV (e. Ampere – De Niro, uppf. och äg. Britta Hermanson) blev trea på 87,75 procent med ryttaren Jeanna Högberg.
– Han har väldigt fin balans, bra form, bra kontakt och den energin som jag önskar hos en häst, säger Cathrine.
Flow.
Berömmer utbildningen av hästarna
Under testridningen ville Cathrine först känna att hästen slappnade av och bekantade sig med henne som ryttare. Sedan stod övergångar och tempoväxlingar på schemat – okomplicerad ridning, som ryttaren förklarade det. När Cathrine bedömde att hästen var redo för det bad hon om mer kraft för att känna på hästens kapacitet. På samma sätt lät hon hästarna samla sig efter förmåga och stretcha ut halsen i skritten med lätt kontakt med ryttarens hand.
– Jag ville göra ungefär samma sak med alla hästar för att det ska vara rättvist. Jag är så glad att jag kom hit och jag hade verkligen inget att vara rädd för. Det har varit superhästar och superbra ridning. Några hästar var lite mer spända än andra och några hade lite svårare än andra med kontakten. Men jag är väldigt imponerad. Jag gillar att man inte pressat fram för mycket och för tidigt i utbildningen av dem.
– Hästarna vi såg i dag hade antingen jättemycket kvalitet, eller bara lite mindre. Sen i framtiden handlar det också om vilken typ av häst man föredrar som ryttare, säger Cathrine.
Resultatlista testridningen
Resultat fyraårsfinalen totalt
Mer från Breeders Trophy Dressyr:
Hingsten Shizeido GJ är bästa sjuåring
Springbank II VH fortsätter sitt segertåg
Emma och Tinne vann LFC-kvalen
Flexible BN dyraste dressyrfölet
Cathrine Dufour debuterade som testryttare – Vancouver vann
Barletta – årets rikssto och bästa treåring
Hitta din nästa dressyrstjärna på Hippson Market!
Ovan visas de sex senaste annonserna inom kategorin:
"Dressyr | Alla".
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Dressyrhästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Mr Grey VH vann femårsfinalen – Västra Hoby fick dagens andra seger: "Otroligt kul"
- Tog emot KG Svenssons minnesstipendium: "Att få något i hans namn känns väldigt stort"
- For Rose ts vann fyraårsfinalen: "Verkligen en häst med framtiden för sig"
- Bergsjöholms Barletta – årets rikssto och bästa treåring: "Har ett fantastiskt psyke"
- Springbank II VH fortsätter sitt segertåg – 96,6 procent i sexårsfinalen
- Cathrine Dufour till Breeders som testryttare
- Färdigtävlat på Breeders för hästar med utländskt blod!
- Breeders Trophy blir SWB Equestrian Weeks: "Det har jag sett fram emot länge"
- Snart har halva praktikperioden gått
- Tack för denna gång!

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!