Dressyr
Publicerad: 2017-07-17
Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
Andrew McLean är en av världens mest kända forskare inom "equitation science" och, som han själv beskriver det, dedikerad att alltid sätta hästens välfärd först när det gäller träningen.
– Det är inte bara bättre för hästen, säger han, det är säkrare för oss också. Ju mer vi kan om hästars inlärning, desto säkrare och bättre resultat får vi av vår träning.
Text: Anna Nordin
Foto: Nicole Cleary Photography och Adobe Stock
Andrew McLean arbetar för Equitation Science International och är regelbundet i Sverige för att dela med sig av det hästforskningen runt om i världen kommer fram till. Just nu är han aktuell med att vilja att FEI gör om sitt bedömningssystem för dressyrtävlingar, så att det utgår från hästens välfärd och det man vet om hästars inlärning.
– Gymnastik, konståkning och simhopp är också bedömningsgrenar. Det de har gemensamt och som skiljer dem från dressyren är att bedömningssystemet har utvecklats. Endast dressyren sitter med samma förlegade kriterier, säger han och fortsätter:
– Som om inte det vore nog är vi också ensamma om att inte ens själva följa de kriterier vi har satt upp. Tyvärr gör det att spända hästar med ”sprättiga” framben och osynliga bakben kan få högre betyg än de som jobbar korrekt. Vilket i sin tur gör det svårt att ”våga” fortsätta träna på rätt sätt. Det är hög tid för förändring.
Vill premiera lätta hjälper
Förslaget som har lämnats till FEI är ett bedömningsunderlag som grundar sig i hur hästar lär sig och som enligt Andrew sätter hästarnas välfärd i första rummet.
I dag bedöms varje rörelse efter åtta kriterier. Dels de sex delarna i utbildningsskalan – takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling. Dels precision och eftergivenhet (på engelska ”submissiveness”).
– Den här bedömningsgrunden missar det grundläggande, hur väl hästen förstår och svarar på den signal den får, säger Andrew.
Han menar att det betyder att hästar som inte alls visar särskilt bra gensvar på hjälpgivningen, där ryttaren till exempel driver i varje steg, kan få högre betyg än en häst som svarar på den första signal som ges och sedan bibehåller rörelsen tills ryttaren ber om något annat.
– Förutom att det premierar dålig inträning av hjälpgivningsresponsen hos hästen handlar det också om hästvälfärd. Vi måste premiera lätta hjälper om vi värnar hästarna.
Alternativ utbildningsskala
När hästen ska lära sig en ny rörelse använder hästforskarna vid Equitation Science International sig av en skala för att beskriva kvaliteten på hästens gensvar, där första steget är ”grundläggande försök” (basic attempt). Det betyder att hästen på det stora hela svarar på det sätt som önskats. Om ryttaren till exempel ber om längre steg så kan man se att hästen, på ryttarens hjälp, ökar sitt övertramp.
Nästa steg är ”lydnad” – att hästen svarar direkt och redan på lätta hjälper. Tredje steget är ”rytm” (svenskans ”takt”), vilket innebär att hästen är självbärig på så vis att den kan fortsätta med ökad steglängd i flera steg från en enda hjälp. Detta med bibehållet tempo och steglängd/steghöjd. Nästa steg är att hästen, förutom takten, även kan behålla den linje ryttaren har valt och kan vara rakriktad.
Det sista steget är omfattande och har kontakt som bas. Kontakt beskrivs då som mellan ryttarens hand och hästens mun, mellan ryttarens ben och hästens kropp samt mellan ryttarens säte och hästens rygg. Utifrån denna kontakt kan rörelsen sedan utvecklas vidare genom att hästen kan bibehålla schvung, aktivitet, lösgjordhet och samling genom rörelsen. Kvaliteten i kontakten visar sig också genom att hästens form överensstämmer med utbildningsnivån.
Klicka på bilden på Andrews utbildningstrappa för att se den större.
Takten i större fokus
För att förbättra bedömningsskalan vill Andrew och hans kollegor att ”grundläggande försök” och ”lydnad/lätta hjälper” ska fogas in före kriteriet takt. De vill också att rakriktning ska flyttas till efter takt, då de anser att takten är mer grundläggande. Dessutom vill de att takten ska få en mer betydande roll i bedömningen, då bibehållen takt är en referenspunkt för hur väl hästen behärskar rörelsen.
Ytterligare ett förslag är att självbärigheten ska kontrolleras flera gånger under programmet genom att ryttaren ska ge efter i tygeln utan att det påverkar hästens utförande av rörelsen (överstrykning). Övergripande för bedömningen är att lätthet ska värderas högt, då det är en avgörande faktor när det kommer till hästarnas välfärd.
Som avslutning påpekar Andrew att det borde återinföras en hästvälfärdskommitté inom FEI.
– Den avskaffades för sju–åtta år sedan och det har inte varit positivt för hästarna. En sådan kommitté borde alltid finnas i sammanhang där djur används, säger han och fortsätter:
– Att ändra en del av vokabulären som används skulle också gynna synen på hästarnas välfärd i sporten. Att prata om ”submission” (rakt översatt till svenska ”underkastelse”, men i ridtermer används ”eftergift”, reds anm.) ger helt fel signaler. Vi tränar en partner.
Klicka på bilden på alternativa bedömningsskalan för att se den större.
Fotnot: Texten ovan, om förslaget på nya bedömningskriterier för dressyr, bygger på Andrew McLeans föreläsning på Sparreholms hästcenter i början av juli. I nästa del av vårt referat, som publiceras inom kort, beskrivs forskarens inlärningsteorier lite mer ingående. Hur kan man använda dem i sin egen träning?
Läs mer om Andrew och om eventet här
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Lika effektivt att träna hästen var tredje som varje dag
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Så tränar du med hästens inlärning och välfärd i fokus: "Effektivare och säkrare"
- Så tränar du din hjälpgivining – med vetenskaplig tydlighet och konsekvens
- Nyårskrönika: Vi behöver fler och bättre samtal om hästvälfärd
- Guide till hästvälfärd: "Räcker inte att följa lagen – den anger miniminivån"
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!