Dressyr
Publicerad: 2017-07-17
Han vill se hästens välfärd som grund för dressyrbedömningen
Andrew McLean är en av världens mest kända forskare inom "equitation science" och, som han själv beskriver det, dedikerad att alltid sätta hästens välfärd först när det gäller träningen.
– Det är inte bara bättre för hästen, säger han, det är säkrare för oss också. Ju mer vi kan om hästars inlärning, desto säkrare och bättre resultat får vi av vår träning.
Text: Anna Nordin
Foto: Nicole Cleary Photography och Adobe Stock
Andrew McLean arbetar för Equitation Science International och är regelbundet i Sverige för att dela med sig av det hästforskningen runt om i världen kommer fram till. Just nu är han aktuell med att vilja att FEI gör om sitt bedömningssystem för dressyrtävlingar, så att det utgår från hästens välfärd och det man vet om hästars inlärning.
– Gymnastik, konståkning och simhopp är också bedömningsgrenar. Det de har gemensamt och som skiljer dem från dressyren är att bedömningssystemet har utvecklats. Endast dressyren sitter med samma förlegade kriterier, säger han och fortsätter:
– Som om inte det vore nog är vi också ensamma om att inte ens själva följa de kriterier vi har satt upp. Tyvärr gör det att spända hästar med ”sprättiga” framben och osynliga bakben kan få högre betyg än de som jobbar korrekt. Vilket i sin tur gör det svårt att ”våga” fortsätta träna på rätt sätt. Det är hög tid för förändring.
Vill premiera lätta hjälper
Förslaget som har lämnats till FEI är ett bedömningsunderlag som grundar sig i hur hästar lär sig och som enligt Andrew sätter hästarnas välfärd i första rummet.
I dag bedöms varje rörelse efter åtta kriterier. Dels de sex delarna i utbildningsskalan – takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling. Dels precision och eftergivenhet (på engelska ”submissiveness”).
– Den här bedömningsgrunden missar det grundläggande, hur väl hästen förstår och svarar på den signal den får, säger Andrew.
Han menar att det betyder att hästar som inte alls visar särskilt bra gensvar på hjälpgivningen, där ryttaren till exempel driver i varje steg, kan få högre betyg än en häst som svarar på den första signal som ges och sedan bibehåller rörelsen tills ryttaren ber om något annat.
– Förutom att det premierar dålig inträning av hjälpgivningsresponsen hos hästen handlar det också om hästvälfärd. Vi måste premiera lätta hjälper om vi värnar hästarna.
Alternativ utbildningsskala
När hästen ska lära sig en ny rörelse använder hästforskarna vid Equitation Science International sig av en skala för att beskriva kvaliteten på hästens gensvar, där första steget är ”grundläggande försök” (basic attempt). Det betyder att hästen på det stora hela svarar på det sätt som önskats. Om ryttaren till exempel ber om längre steg så kan man se att hästen, på ryttarens hjälp, ökar sitt övertramp.
Nästa steg är ”lydnad” – att hästen svarar direkt och redan på lätta hjälper. Tredje steget är ”rytm” (svenskans ”takt”), vilket innebär att hästen är självbärig på så vis att den kan fortsätta med ökad steglängd i flera steg från en enda hjälp. Detta med bibehållet tempo och steglängd/steghöjd. Nästa steg är att hästen, förutom takten, även kan behålla den linje ryttaren har valt och kan vara rakriktad.
Det sista steget är omfattande och har kontakt som bas. Kontakt beskrivs då som mellan ryttarens hand och hästens mun, mellan ryttarens ben och hästens kropp samt mellan ryttarens säte och hästens rygg. Utifrån denna kontakt kan rörelsen sedan utvecklas vidare genom att hästen kan bibehålla schvung, aktivitet, lösgjordhet och samling genom rörelsen. Kvaliteten i kontakten visar sig också genom att hästens form överensstämmer med utbildningsnivån.
Klicka på bilden på Andrews utbildningstrappa för att se den större.
Takten i större fokus
För att förbättra bedömningsskalan vill Andrew och hans kollegor att ”grundläggande försök” och ”lydnad/lätta hjälper” ska fogas in före kriteriet takt. De vill också att rakriktning ska flyttas till efter takt, då de anser att takten är mer grundläggande. Dessutom vill de att takten ska få en mer betydande roll i bedömningen, då bibehållen takt är en referenspunkt för hur väl hästen behärskar rörelsen.
Ytterligare ett förslag är att självbärigheten ska kontrolleras flera gånger under programmet genom att ryttaren ska ge efter i tygeln utan att det påverkar hästens utförande av rörelsen (överstrykning). Övergripande för bedömningen är att lätthet ska värderas högt, då det är en avgörande faktor när det kommer till hästarnas välfärd.
Som avslutning påpekar Andrew att det borde återinföras en hästvälfärdskommitté inom FEI.
– Den avskaffades för sju–åtta år sedan och det har inte varit positivt för hästarna. En sådan kommitté borde alltid finnas i sammanhang där djur används, säger han och fortsätter:
– Att ändra en del av vokabulären som används skulle också gynna synen på hästarnas välfärd i sporten. Att prata om ”submission” (rakt översatt till svenska ”underkastelse”, men i ridtermer används ”eftergift”, reds anm.) ger helt fel signaler. Vi tränar en partner.
Klicka på bilden på alternativa bedömningsskalan för att se den större.
Fotnot: Texten ovan, om förslaget på nya bedömningskriterier för dressyr, bygger på Andrew McLeans föreläsning på Sparreholms hästcenter i början av juli. I nästa del av vårt referat, som publiceras inom kort, beskrivs forskarens inlärningsteorier lite mer ingående. Hur kan man använda dem i sin egen träning?
Läs mer om Andrew och om eventet här
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Lika effektivt att träna hästen var tredje som varje dag
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Så tränar du med hästens inlärning och välfärd i fokus: "Effektivare och säkrare"
- Så tränar du din hjälpgivining – med vetenskaplig tydlighet och konsekvens
- Nyårskrönika: Vi behöver fler och bättre samtal om hästvälfärd
- Guide till hästvälfärd: "Räcker inte att följa lagen – den anger miniminivån"
- Ögonblicksbilden, del 3: ”Vill visa att hårt åtdragna nosgrimmor normaliseras”
- Ögonblicksbilden, del 2: ”Man tror inte att man själv ska drabbas”
- Hjälptyglarnas vara eller icke vara
- Hästens önskelista för 2020 – fem punkter som ger ökad välfärd
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!