Andrew McLean är en av världens mest kända forskare inom "equitation science" och, som han själv beskriver det, dedikerad att alltid sätta hästens välfärd först när det gäller träningen.
– Det är inte bara bättre för hästen, säger han, det är säkrare för oss också. Ju mer vi kan om hästars inlärning, desto säkrare och bättre resultat får vi av vår träning.
Text: Anna Nordin
Foto: Nicole Cleary Photography och Adobe Stock
Andrew McLean arbetar för Equitation Science International och är regelbundet i Sverige för att dela med sig av det hästforskningen runt om i världen kommer fram till. Just nu är han aktuell med att vilja att FEI gör om sitt bedömningssystem för dressyrtävlingar, så att det utgår från hästens välfärd och det man vet om hästars inlärning.
– Gymnastik, konståkning och simhopp är också bedömningsgrenar. Det de har gemensamt och som skiljer dem från dressyren är att bedömningssystemet har utvecklats. Endast dressyren sitter med samma förlegade kriterier, säger han och fortsätter:
– Som om inte det vore nog är vi också ensamma om att inte ens själva följa de kriterier vi har satt upp. Tyvärr gör det att spända hästar med ”sprättiga” framben och osynliga bakben kan få högre betyg än de som jobbar korrekt. Vilket i sin tur gör det svårt att ”våga” fortsätta träna på rätt sätt. Det är hög tid för förändring.
Vill premiera lätta hjälper
Förslaget som har lämnats till FEI är ett bedömningsunderlag som grundar sig i hur hästar lär sig och som enligt Andrew sätter hästarnas välfärd i första rummet.
I dag bedöms varje rörelse efter åtta kriterier. Dels de sex delarna i utbildningsskalan – takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning och samling. Dels precision och eftergivenhet (på engelska ”submissiveness”).
– Den här bedömningsgrunden missar det grundläggande, hur väl hästen förstår och svarar på den signal den får, säger Andrew.
Han menar att det betyder att hästar som inte alls visar särskilt bra gensvar på hjälpgivningen, där ryttaren till exempel driver i varje steg, kan få högre betyg än en häst som svarar på den första signal som ges och sedan bibehåller rörelsen tills ryttaren ber om något annat.
– Förutom att det premierar dålig inträning av hjälpgivningsresponsen hos hästen handlar det också om hästvälfärd. Vi måste premiera lätta hjälper om vi värnar hästarna.
Alternativ utbildningsskala
När hästen ska lära sig en ny rörelse använder hästforskarna vid Equitation Science International sig av en skala för att beskriva kvaliteten på hästens gensvar, där första steget är ”grundläggande försök” (basic attempt). Det betyder att hästen på det stora hela svarar på det sätt som önskats. Om ryttaren till exempel ber om längre steg så kan man se att hästen, på ryttarens hjälp, ökar sitt övertramp.
Nästa steg är ”lydnad” – att hästen svarar direkt och redan på lätta hjälper. Tredje steget är ”rytm” (svenskans ”takt”), vilket innebär att hästen är självbärig på så vis att den kan fortsätta med ökad steglängd i flera steg från en enda hjälp. Detta med bibehållet tempo och steglängd/steghöjd. Nästa steg är att hästen, förutom takten, även kan behålla den linje ryttaren har valt och kan vara rakriktad.
Det sista steget är omfattande och har kontakt som bas. Kontakt beskrivs då som mellan ryttarens hand och hästens mun, mellan ryttarens ben och hästens kropp samt mellan ryttarens säte och hästens rygg. Utifrån denna kontakt kan rörelsen sedan utvecklas vidare genom att hästen kan bibehålla schvung, aktivitet, lösgjordhet och samling genom rörelsen. Kvaliteten i kontakten visar sig också genom att hästens form överensstämmer med utbildningsnivån.
Klicka på bilden på Andrews utbildningstrappa för att se den större.
Takten i större fokus
För att förbättra bedömningsskalan vill Andrew och hans kollegor att ”grundläggande försök” och ”lydnad/lätta hjälper” ska fogas in före kriteriet takt. De vill också att rakriktning ska flyttas till efter takt, då de anser att takten är mer grundläggande. Dessutom vill de att takten ska få en mer betydande roll i bedömningen, då bibehållen takt är en referenspunkt för hur väl hästen behärskar rörelsen.
Ytterligare ett förslag är att självbärigheten ska kontrolleras flera gånger under programmet genom att ryttaren ska ge efter i tygeln utan att det påverkar hästens utförande av rörelsen (överstrykning). Övergripande för bedömningen är att lätthet ska värderas högt, då det är en avgörande faktor när det kommer till hästarnas välfärd.
Som avslutning påpekar Andrew att det borde återinföras en hästvälfärdskommitté inom FEI.
– Den avskaffades för sju–åtta år sedan och det har inte varit positivt för hästarna. En sådan kommitté borde alltid finnas i sammanhang där djur används, säger han och fortsätter:
– Att ändra en del av vokabulären som används skulle också gynna synen på hästarnas välfärd i sporten. Att prata om ”submission” (rakt översatt till svenska ”underkastelse”, men i ridtermer används ”eftergift”, reds anm.) ger helt fel signaler. Vi tränar en partner.
Klicka på bilden på alternativa bedömningsskalan för att se den större.
Fotnot: Texten ovan, om förslaget på nya bedömningskriterier för dressyr, bygger på Andrew McLeans föreläsning på Sparreholms hästcenter i början av juli. I nästa del av vårt referat, som publiceras inom kort, beskrivs forskarens inlärningsteorier lite mer ingående. Hur kan man använda dem i sin egen träning?
Läs mer om Andrew och om eventet här
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!