En liten ryttarförening i Finland, Operant Riders, vill skapa stor förändring. Baserat på fakta och vetenskap har de skrivit en motion till det finska ridsportförbundets stämma. De vill att regelverket kring utrustningen i dressyr ändras.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
Det är sex punkter som föreningen tar upp: Det ska vara frivilligt med nosgrimma i alla dressyrklasser, det ska regleras hur hårt nosgrimman får spännas, det ska vara tillåtet att rida bettlöst i alla dressyrklasser, det ska vara tillåtet att rida med tränsbett även i de högsta klasserna, gramantyglar ska förbjudas vid framridning och det ska vara frivilligt att använda sporrar.
– Tanken är inte att förbjuda utan att erbjuda valmöjligheter, säger Minna Tallberg, som är en av dem som står bakom motionen.
Bygger på forskning och fakta
I motionen lutar man sig mot vetenskapliga fakta som visar att bett och nosgrimma kan ge skador i hästens mun. Det är en veterinär som har forskat i ämnet, Mirjami Miettinen, som har hjälpt till att skriva det omfattande och långa dokumentet.
– Mycket av det vi gör inom ridsporten bygger på traditioner. Men det här är en stabil proposition med argument baserade på forskning. Jag förstår om den inte går igenom i sin helhet genast, men så småningom. Det ligger i tiden att ska man tävla så ska man göra det på ett hållbart sätt, säger Minna Tallberg.
Vill ta motionen vidare till det internationella förbundet
Ambitionen slutar inte hos det egna förbundet, i förlängningen vill man även att propositionen ska läggas fram hos det internationella ridsportförbundet FEI.
– Vi siktar högt. Det är intressant att se hur det går. Men det är framför allt viktigt att diskussionen förs. Vi har en kultur som har nedärvts, men nu finns det så mycket forskning som visar på att en förändring är nödvändig.
Fotnot: Det finländska ridsportförbundet har sin stämma den 24 april.
Inbrottstjuvar tömde, natten till torsdag, sadelkammaren i ett stall utanför Smålandsstenar. Bara Cindy Sävströms ridhjälm lämnade de kvar.
Till Värnamo nyheter: "Jag är så förbannad, nästan allt är borta"
I maj är det premiär för ett nytt hästevent i Karlskoga. En mässa med mängder av utställare, genomförd tack vare ett stort ideellt engagemang.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Expressen-TV intervjuar Peder Fredricson efter att han har fått ta emot medalj av kungen. Men hur var det, var Peder sen för att han åkte till fel slott?
Söndag bjöd SWB Mälardalen in till en löshoppningsclinic hos Stockholm seminstation. Detta med Avelsvärderingsnämndens Mikael Nolin.
”Vi ska löshoppa med hästens självförtroende och utbildning i fokus”
Visst kan snö vara alldeles underbart härligt, även om vi är många som längtar efter vår. Som i det här klippet på skidor efter en dragvillig liten ponny.
Peder Fredricson fick på onsdagen ta emot en hedersmedalj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf. Detta vid en ceremoni på Stockholms slott.
Behöver hästar en viloperiod under vintern? Hur lång ska den vara? Ska hästen vila helt eller skrittas? Och när den sätts i gång, hur varsamt ska man gå fram?
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Nikki Birkehorn är "född att älska djur", som hon själv uttrycker det. Hon har nyligen spelat in fyra klipp där hon berättar hur man ryktar en häst.
Se de söta klippen: "De vita prickarna blir mindre för varje minut"
Peder Fredricson och Hansson WL toppar FEI:s rankning av de bästa ekipagen i hoppning 2018. Det är två SWB-hästar i toppen, vilket gör listan historisk.
Trubbel var en storfavorit bland eleverna på Halmstads FRK. Efter att han blivit sjuk och somnat in valde ungdomssektionen att hålla en minnesstund.
Oron är stor bland hästägare efter att flera hästar har drabbats av EHV-1. Gittan Gröndahl och Ann Borglund gästade TV4 Nyhetsmorgon på onsdagen.
För tio år sedan fick Lotta Westman upp ögonen för dalesponnyn. Nu har hon två stycken och vill slå ett slag för den vackra och allsidiga rasen.
"Veckans gård" har fin bostad, 13 boxar, ridhus och stor utebana. Den är väl centrerad och de vackra stallängorna av sten bidrar med charm.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Sedan 2006 har över 5 000 ponnyekipage deltagit i Sveland Cup. I år blir det kvaltävlingar i fem zoner och final på Sundbyholm i september.
En häst som kom in till klinik för att opereras fick avlivas. Detta efter att den i flera timmar, hysteriskt, försökt resa sig när narkosen misslyckades.
Veterinären agerade inte utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Det oisolerade ridhuset på Ramsele fältrittklubb gör att verksamheten inte kan bedrivas fullt ut. Ridskolechef Monia Häggkvist berättar om det ohållbara läget.
Gästblogg: Vill se satsning på flickidrott och prioritering av ridklubben
Under clinicen på Strömsholm i november visade Peder Fredricson bland annat hur han arbetar nya hästar från marken – och förklarade vikten av det.
Se mer av arbetet och inspireras av Peders tips i Hippson-TV
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.