Dressyr
Publicerad: 2016-04-12
Vill att sporten utgår från hästens välfärd
En liten ryttarförening i Finland, Operant Riders, vill skapa stor förändring. Baserat på fakta och vetenskap har de skrivit en motion till det finska ridsportförbundets stämma. De vill att regelverket kring utrustningen i dressyr ändras.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
Det är sex punkter som föreningen tar upp: Det ska vara frivilligt med nosgrimma i alla dressyrklasser, det ska regleras hur hårt nosgrimman får spännas, det ska vara tillåtet att rida bettlöst i alla dressyrklasser, det ska vara tillåtet att rida med tränsbett även i de högsta klasserna, gramantyglar ska förbjudas vid framridning och det ska vara frivilligt att använda sporrar.
– Tanken är inte att förbjuda utan att erbjuda valmöjligheter, säger Minna Tallberg, som är en av dem som står bakom motionen.
Bygger på forskning och fakta
I motionen lutar man sig mot vetenskapliga fakta som visar att bett och nosgrimma kan ge skador i hästens mun. Det är en veterinär som har forskat i ämnet, Mirjami Miettinen, som har hjälpt till att skriva det omfattande och långa dokumentet.
– Mycket av det vi gör inom ridsporten bygger på traditioner. Men det här är en stabil proposition med argument baserade på forskning. Jag förstår om den inte går igenom i sin helhet genast, men så småningom. Det ligger i tiden att ska man tävla så ska man göra det på ett hållbart sätt, säger Minna Tallberg.
Vill ta motionen vidare till det internationella förbundet
Ambitionen slutar inte hos det egna förbundet, i förlängningen vill man även att propositionen ska läggas fram hos det internationella ridsportförbundet FEI.
– Vi siktar högt. Det är intressant att se hur det går. Men det är framför allt viktigt att diskussionen förs. Vi har en kultur som har nedärvts, men nu finns det så mycket forskning som visar på att en förändring är nödvändig.
Fotnot: Det finländska ridsportförbundet har sin stämma den 24 april.
Liknande webbartiklar
- Inget ytterligare disciplinstraff efter sporrmärken på häst
- Regeländring: Tillåtet att tävla på träns även internationellt
- Per fick stående ovationer av domaren
- Vill väcka debatt: Jag är lite civilt olydig
- ”Regeländringen om kandar har förbättrat hästarnas välfärd”
- Liten förening som kan göra stor skillnad
- Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
- Danska forskare efter studie: Överväg sporrförbud i lägre klasser
- Ny regel om spö – för att säkra hästarnas välfärd
- Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!