Dressyr
Publicerad: 2016-04-12
Vill att sporten utgår från hästens välfärd
En liten ryttarförening i Finland, Operant Riders, vill skapa stor förändring. Baserat på fakta och vetenskap har de skrivit en motion till det finska ridsportförbundets stämma. De vill att regelverket kring utrustningen i dressyr ändras.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher
Det är sex punkter som föreningen tar upp: Det ska vara frivilligt med nosgrimma i alla dressyrklasser, det ska regleras hur hårt nosgrimman får spännas, det ska vara tillåtet att rida bettlöst i alla dressyrklasser, det ska vara tillåtet att rida med tränsbett även i de högsta klasserna, gramantyglar ska förbjudas vid framridning och det ska vara frivilligt att använda sporrar.
– Tanken är inte att förbjuda utan att erbjuda valmöjligheter, säger Minna Tallberg, som är en av dem som står bakom motionen.
Bygger på forskning och fakta
I motionen lutar man sig mot vetenskapliga fakta som visar att bett och nosgrimma kan ge skador i hästens mun. Det är en veterinär som har forskat i ämnet, Mirjami Miettinen, som har hjälpt till att skriva det omfattande och långa dokumentet.
– Mycket av det vi gör inom ridsporten bygger på traditioner. Men det här är en stabil proposition med argument baserade på forskning. Jag förstår om den inte går igenom i sin helhet genast, men så småningom. Det ligger i tiden att ska man tävla så ska man göra det på ett hållbart sätt, säger Minna Tallberg.
Vill ta motionen vidare till det internationella förbundet
Ambitionen slutar inte hos det egna förbundet, i förlängningen vill man även att propositionen ska läggas fram hos det internationella ridsportförbundet FEI.
– Vi siktar högt. Det är intressant att se hur det går. Men det är framför allt viktigt att diskussionen förs. Vi har en kultur som har nedärvts, men nu finns det så mycket forskning som visar på att en förändring är nödvändig.
Fotnot: Det finländska ridsportförbundet har sin stämma den 24 april.
Liknande webbartiklar
- Regeländring: Tillåtet att tävla på träns även internationellt
- Inget ytterligare disciplinstraff efter sporrmärken på häst
- Per fick stående ovationer av domaren
- Vill väcka debatt: Jag är lite civilt olydig
- ”Regeländringen om kandar har förbättrat hästarnas välfärd”
- Liten förening som kan göra stor skillnad
- Ridskolan om sporrförbudet: "Lätt hänt att det blir en skada"
- Regler för sporrar hos ridskolan
- Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
- Danska forskare efter studie: Överväg sporrförbud i lägre klasser

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!