Forskning
Publicerad: 2022-04-29
”De här hästarna kan knuffas över gränsen”
En ny studie från Finland lyfter fram vikten av fysisk ansträngning för hästar i riskzonen för insulindysreglering. Forskarna har också sett att det kan finnas ett stort antal hästar som balanserar på gränsen till att få problem, och som kan bli sjuka av enbart små förändringar i vardagen.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Vid insulindysreglering (ID) är hästen insulinresistent samtidigt som nivåerna av insulin i blodet är för höga. Hästar med ID löper betydligt högre risk att få fång, och det finns kopplingar till både ekvint metabolt syndrom (EMS) och hypofysär pars intermedia dysfunktion (PPID). För att se om en häst har ID kan man till exempel använda sig av ett så kallat oralt sockerbelastningstest (OST), då hästen får en majssirap i munnen innan man tar blodprover för att analysera nivåerna av glukos och insulin i blodet.
Hästar testades under närmare ett år
Ett finskt forskarlag har genom upprepade OST under nästan ett års tid kunnat se hur en grupp hästars värden förändrades och vilka faktorer som verkade spela in. Forskarna använde 29 hästar, alla uppstallade på samma anläggning, och gjorde OST på dem varannan månad vid sex tillfällen. Förutom att OST så mätte de även omfånget vid sadelgjorden, tjockaste stället runt buken, mitten på nacken, vägde hästarna samt gjorde hullbedömning. De flesta av hästarna i studien reds eller kördes regelbundet i verksamheten, men det fanns några som inte arbetades alls.
Inaktivitet ökade risken
Av de 29 hästarna var det bara 14 som inte vid något tillfälle hade ID. Tre hade det vid alla testtillfällen och för resten varierade det. I sin analys såg forskarna inga förändringar som kunde förklaras med årstid, trots att årstiden påverkade hästarnas hullpoäng. När forskarna analyserade olika faktorer som skulle kunna öka risken för ID, som exempelvis kön, vikt, hull etcetera, utkristalliserades arbete som den tydligaste. Hästarna som arbetade gick i genomsnitt en dryg timmes rid- eller körlektion per dag, vilket forskarna menar är relativt låg fysisk ansträngning men som ändå verkar minska risken för ID rejält. Hästarna som inte arbetade löpte nästan åtta gånger högre risk att få ID än de hästarna som kördes eller reds i den här studien. ”Den slutgiltiga modellen visade att risken för ID var högre hos hästar som inte arbetade jämfört med hästar som arbetade”, skriver forskarna.
Tjockare nackar
De såg också att hästar med ID hade tjockare och högre nacke jämfört med sina friska kompisar. I en tidigare studie har de finska forskarna visat att hullpoäng över åtta är kopplat till ID. Äldre hästar hade oftare högre maxnivå av insulin, vilket stämmer överens med tidigare studier som har visat att äldre hästar oftare har höga basnivåer av insulin och minskad insulinkänslighet. Samma sak gäller faktiskt för människor, men man vet inte om det är åldern i sig eller andra faktorer som gör det.
Pendlade mellan frisk och sjuk
De finska forskarna lyfter särskilt det faktum att tolv av hästarna i studien hade så varierande analysresultat så att de vid vissa tillfällen hade ID och vid andra inte, utan uppenbar anledning. Frågan är hur man ska tolka de resultaten? ”Om de hästarna med variation i ID-status verkligen ligger på gränsen kan de löpa risk att utveckla klinisk EMS om miljöfaktorerna ändras, till exempel överutfodring eller mindre arbete”, skriver forskarna. I en kommentar till studiens resultat skriver Dr. Kathleen Crandell, forskare på Kentucky Equine Research i USA:
”De här hästarna kan knuffas över gränsen in i fullt utvecklad ID eller EMS med små förändringar i skötseln, som minskad träning på grund av väder eller skador, eller att ägaren inte hinner rida lika mycket”. Forskarna påpekar med tanke på detta att upprepad testning kan vara en fördel om man har en häst där man starkt misstänker EMS baserat på synliga symtom, men där det första provet inte visade på det.
Referenser:
Box, JR, McGowan, CM, Raekallio, MR, Mykkänen, AK, Carslake, H, Karikoski, NP. Insulin dysregulation in a population of Finnhorses and associated phenotypic markers of obesity. J Vet Intern Med. 2020; 34: 1599– 1605. https://doi.org/10.1111/jvim.15782
Exercise Key to Sidestepping Insulin Dysregulation in Horses, Kentucky Equine Research, March 2, 2022. https://tinyurl.com/4rar8ut8
Karikoski, NP, Box, JR, Mykkänen, AK, Kotiranta, VV, Raekallio, MR. Variation in insulin response to oral sugar test in a cohort of horses throughout the year and evaluation of risk factors for insulin dysregulation. Equine Vet J. 2021; 00: 1– 9. https://doi.org/10.1111/evj.13529

Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.
Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Fel på fettcellerna och tarmväggen hos EMS-hästar
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Uppdaterade råd om EMS: Utfodring, träning och…plastbantning?
- Feta hästar under lupp – här är senaste rönen
- Trygg övergång från vinterutfodring till grönbete
- Veterinären om betesreducerare, fång och EMS: ”Förr var betena inte lika näringsrika”
- Betessäsongen är här – se upp för fångrelaterade sjukdomar
- Fyra lärdomar från Hippocampusdagen
- Rätt sorts foder hjälper insulinresistenta hästar
- Spån, telefon och trötta muskler ökar risken för transportskador

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!