Överst till vänster Ilka Parent, under Felicia Lundgren. Foto: Privat och Adobe Stock
Att använda hästar inom terapin blir mer och mer populärt. Det finns ett otal förkortningar för modeller och metoder som alla vill hjälpa genom att använda hästen, men vad har de egentligen gemensamt i övrigt? Vad finns det för vetenskap bakom hästterapi? Och – hur mår hästen när den möter människor som mår dåligt?
Text: Sara Bref
Den mesta kunskap som finns inom hästterapi kommer från hästmänniskor, ofta med någon slags utbildning inom vård eller socialt arbete, som har prövat sig fram. Däremot är det dåligt med regelrätt forskning.
Tyska Ilka Parent är psykolog, psykoterapeut och har arbetat med att använda hästar i behandling av trauma i många år. I Tyskland har man kommit längre med hästterapi, så Ilka tar nu emot en stadig ström av klienter för hästassisterad psykoterapi. Hon kom med idén om ett internationellt symposium som ett startskott för vidare forskning. Svenska Felicia Lundgren nappade på det och nu har de, tillsammans med kanadensiska Sara Schlote, gjort slag i saken.
Trion har bjudit in forskare, hästterapeuter och andra intresserade till ett symposium den 11 till 13 juli i Tyskland – för att diskutera vad man vet, vad man inte vet och hur man ska komma vidare inom området.
– Alla som jobbar med det här ser att det hjälper. Men man vet inte riktigt varför eller hur, berättar Felicia.
Kanadensiska Sara Schlote från arrangörstrion. Foto: Privat
Vad är egentligen en häst?
Ilka Parent är en av dem som har kommit riktigt långt och som på ett vetenskapligt sätt kombinerar psykologi och hästkunskap.
– När jag ser hur det hon gör hjälper hennes klienter finns det ett sådant djup. Effekten blir så mycket starkare och det går så mycket snabbare, säger Felicia som själv arbetar med hästassisterad psykoterapi och är certifierad i EAGALA-modellen, men jobbar utifrån ett flermodellsperspektiv. Hon håller på att färdigställa sin masterexamen inom kognitionsvetenskap, med inriktning mot hästkognition och människa-hästinteraktion.
Felicia menar att man inte på långa vägar utnyttjar den potential som finns i mötet med hästar. Det blir resultat ändå, men inte så bra som det hade kunnat vara.
– Jag är övertygad om att terapi med hästar skulle vara mycket, mycket bättre om man lärde sig mer om vad hästar egentligen är.
Det kan låta konstigt, nog vet vi vad en häst är? Men Felicia och hennes kollegor menar att det finns mycket förutfattade meningar, så många invanda mönster och så mycket åsikter så att hästen som levande väsen försvinner bakom allt det. Därför har deras symposium fått namnet ”A Horse is a Horse, of Course”.
Hästar är väldigt lika oss
Först nu har man inom forskningen om hästens kognition börjat våga säga att jo – hästen har samma slags känsloregister som oss och alla andra däggdjur. Vilket är en av anledningarna till att de faktiskt kan hjälpa en människa som har det tufft.
– Hur kan hästen hela tiden veta vad den ska göra i den här situationen? För det gör de. Det är inte så märkligt, vi är så lika. Det ser ut som ett mirakel, och det känns som ett mirakel för den som upplever det, men egentligen är det inte så konstigt.
En av de viktigaste sakerna att forska vidare kring är enligt Felicia hur hästen själv mår när den är med i terapin. Hon tror till exempel att hästen också måste må bra, psykiskt, för att den ska kunna hjälpa och för att den själv inte ska må ännu sämre under terapin.
– Ju bättre hästen och terapeuten mår när de ska ta emot någon som inte mår bra, desto bättre går terapin.
Ett av syftena med symposiet, förutom att samla ihop den kunskap som faktiskt finns runt om i världen, är att samla in pengar för att det faktiskt ska kunna göras vetenskapliga studier.
– Det är tänkt att det ska fortsätta, för det här är vårt sätt att bidra till att det blir seriös forskning kring det, säger Felicia Lundgren.
Fotnot: Den som är nyfiken kan läsa mer om symposiet och vad de tre initiativtagarna har för meriter här (det går fortfarande att anmäla sig) och mer om Felicia Lundgrens egen forskning och hennes verksamhet här.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!