Överviktsrelaterade hälsoproblem har ökat i västerländska länder, både bland oss människor och bland husdjur. Förra veckan hölls en konferens med fokus på fetma hos djur i Uppsala, med deltagare från flera länder och specialistområden.
Text: Sara Ringmark
Foto: Nadine Haase/Dollar Photo Club
På temat feta hästar hölls flera intressanta presentationer av nya forskningsresultat. Den brittiska forskaren Caroline Argo höll till exempel ett lite längre föredrag, i vilket hon menade att det har skett en ökning av antalet feta hästar – till följd av förändringen i hästarnas användningsområde. Från arbete inom jordbruket och armén till att användas för hobby och sällskap.
Går inte ner på vintern
Kombinationen av mindre arbete, och större tillgång till både högkvalitativt vallfoder och en uppsjö av kraftfoder, gör det lätt att utfodringen hamnar på ett energiöverskott. Caroline menade också att fång i dag förekommer oftare hos hästar som inte är av ponnyras än vad det gjorde förut.
När hästar lever vilt ökar de i vikt under sommaren och minskar med ungefär motsvarande under vintern. I dag är det dock många hästar som ökar i vikt under sommaren, men inte minskar lika mycket under vintern. Resultatet blir att fettlagret byggs på från år till år och hästen blir så småningom överviktig året runt.
EMS ökar risken för fång
Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett tillstånd som har fått mycket uppmärksamhet på sistone, på grund av den ökade risken att utveckla fång som det medför. Det påminner om metabolt syndrom hos människa.
Hästar med EMS har ofta, men inte alltid, en regional och/eller stor total fettansättning och är insulinresistenta. Feta hästar drabbas lättare, men det är inte fullt så enkelt att alla feta hästar får EMS och fång. Alla hästar med EMS är heller inte feta. Det finns också en genetisk komponent, då vissa raser är mer drabbade än andra.
Många faktorer påverkar
Ungefär hälften av alla hästar som drabbas av fång får det i samband med bete. Orsaken till fång är dock mest troligt multifaktoriell och innefattar genetiska faktorer, säsong, utfodring, skötsel, hormonell reglering av aptit och ämnesomsättning, total andel kroppsfett samt regional fettansättning.
Med den kunskap vi har i dag förebyggs i fång i första hand genom en korrekt utfodring – och att man ser till att hästen inte blir för fet. Hästar med EMS bör inte utfodras med socker- eller stärkelserika fodermedel.
Testa efter insulinresistens
Under konferensen presenterades ett test som utvecklats för att kunna testa om hästar är insulinresistenta på hemmaplan, utan att behöva ta in dem till en klinik. Ett liknande test finns i USA men där använder man sig av majssirap, som inte finns att få tag på i Sverige.
Teamet som har utvecklat det här testet har därför i stället använt glukossirap som finns att köpa i vanliga svenska matbutiker.
Insulinresistenta hästar löper större risk att drabbas av fång och bör inte överutfodras så att de blir feta. Vill du testa om din häst är insulinresistent kan du läsa mer HÄR.
Svårt banta vissa individer
Under konferensen var de forskare som arbetade med hundar, katter och hästar överens om att vissa individer är betydligt svårare att banta än andra. Detta gör att det är väldigt svårt att designa ett viktminskningsprogram, varje individ kommer att svara olika och för vissa hästar kan det dröja väldigt länge innan man ser något resultat.
Hur stort resultat man får är inte relaterat till varken graden av övervikt eller hästens ålder. Det gäller för ägaren att vara uthållig och för den som designat viktminskningsprogrammet att noga följa upp hur det fungerar.
Problem att avgöra fetma
Hur stor fettansättning en häst har kan vara svårt att avgöra. Speciellt eftersom det är vanligt att hästar har mer fett än vad som är optimalt kan man lätt luras att tro att överhull är optimalhull.
Resultaten från en brittisk studie, som presenterades vid konferensen, visade att bara 11 procent av 546 hästägare lyckades peka ut vilka hästar som var överviktiga från ett foto. Hull bedöms ju i och för sig lämpligast med hjälp av både synintryck och palpation, men det ger ändå en fingervisning om att åsikterna för vad som är en överviktig häst går isär.
Studien visade också att hästägarna tyckte att det var lämpligare att hästar som användes för utställning var fetare än de som användes i fälttävlan.
När är hästen fet?
Om du vill hullbedöma din häst rekommenderas att du tar hjälp av en hullbedömningsskala. Skalorna har tagits fram på hästar som hullbedömts, skannats för underhudsfett med ultraljud och i vissa fall även slaktats varefter fettmassan har registrerats. Rätt använd har därför skalan hög korrelation med verklig fettansättning, och är ett bra verktyg då man inte har tillgång till ultraljud och våg.
Den mest använda skalan av forskare över hela världen är den så kallade Henneke-skalan (efter Henneke et al., 1983). Du hittar den översatt till svenska HÄR.
Referenser:
Morrison et al., 2015. Perceptions of obesity in a UK leisure-based population of horse owners. Animal Obesity conference, Uppsala 15-16 juni.
Lindåse et al., 2015. A modified oral sugar test for evaluation of insulin and glucose dynamics in horses. Animal Obesity conference, Uppsala 15-16 juni.
Argo, 2015. Equine obesity: beyond the equine metabolic syndrome. Animal Obesity conference, Uppsala 15-16 juni.
Henneke et al., 1983. Relationship between condition score, physical measurements and body fat percentage in mares. Equine Vet. J. 371-372.
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!