(Den här artikeln var femte mest lästa Forskningskollen 2020)
Nu har rekommendationerna om att ta träckprov, och bara avmaska de hästar som har behov av det, funnits i över tio år. Under 2019 kom det flera studier som visar hur rekommendationerna har fungerat och hur viktigt det är att vara noggrann i sitt förebyggande arbete.
Text: Sara Bref
Foto: Eva Tydén (SLU) och Adobe Stock
Bakgrunden till de nya råden var allt större problem med att avmaskningsmedlens effekt minskade. Det vill säga att maskarna började utveckla resistens mot flera av de verksamma substanserna, som vi har använt under lång tid.
Kraftig ökning på svenska gårdar
En grupp svenska forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har gjort en studie för att se vad som har hänt med parasitförekomsten sedan de nya rekommendationerna började användas. Forskarna har samlat träckprov från hästar på över hundra svenska gårdar.
En alarmerande upptäckt är att stora blodmasken, som anses vara hästens farligaste parasit, har ökat kraftigt. 1999 fanns den på 15 procent av gårdarna, nu är siffran 61 procent. En av anledningarna till att den stora blodmasken verkar ha hamnat under radarn, är att det inte syntes något samband alls mellan hur mycket av just stora blodmasken det fanns på gårdarna och det totala antalet blodmaskägg på gården. När man räknar det totala antalet blodmaskägg genom träckprov ingår flera arter av blodmask, och det är alltså inte ett bra mått på om gården har problem med stora blodmasken eller inte.
Mycket riktigt hade de gårdar som bara använde äggräkning hög förekomst av stora blodmasken. Medan de som både använde äggräkning och särskild analys med avseende på stor blodmask inte hade de problemen.
Viktigt med val av substans
När forskare från SLU följde upp de unga gotlandsruss som har ingått i ett försök med att ha hästar utomhus på bete året runt, utan stödfodring, hittade man inte stora blodmasken. Det man däremot såg, trots träckprov och noggranna avmaskningar med pyrantel vid behov, var att russen blev mer infekterade av lilla blodmasken för varje år. Detta med en årlig topp i slutet av varje sommar.
Att man gärna hade klarat sig med att bara använda substansen pyrantel har att göra med att den är snäll mot markerna, russen ingick i en studie där man tittar på bland annat effekten på den biologiska mångfalden när hästarna betar året runt. Men för att hålla parasiterna i schack var man tvungen att även använda en annan substans, trots att russen gick på stora ytor, omkring tre hektar per individ.
Snabb återinfektering
Även forskare i Polen kom med en ny studie om resistenta inälvsparasiter förra året. Studien är intressant bland annat eftersom gårdarna i studien i princip använder liknande avmaskningsrutiner som många svenska gårdar gjorde förut. Det vill säga en avmaskning på våren och en fram på hösten, helst med byte av preparat någon gång.
Forskarna undersökte förekomsten av blodmaskar på tre stora hästgårdar och konstaterade då att avmaskningarna bara minskade parasitförekomsten tillfälligt. Efter ett par månader var nivåerna höga igen.
Den viktigaste förklaringen är att alla hästar i den polska studien gick på samma betesmark under hela betessäsongen. Det visar hur viktigt det är att inte bara ta träckprov och avmaska de hästar som har mycket mask, utan att också på allvar tänka igenom skötsel och rotation av beteshagar.
Ett system där hästar avmaskas, för att direkt återinfekteras gång på gång, är ett recept för att ytterligare försämra preparatens effekt och öka resistensen hos parasiterna.
Referenser:
Eva Tydén, Heidi Larsen Enemark, Mikael Andersson Franko, Johan Höglund, Eva Osterman-Lind. Prevalence of Strongylus vulgaris in horses after ten years of prescription usage of anthelmintics in Sweden. Veterinary Parasitology (2019), vol. 2, 100013.
Tydén, E., Jansson, A. & Ringmark, S. 2019. Parasites in Horses Kept in A 2.5 Year-Round Grazing System in Nordic Conditions without Supplementary Feeding. Animals, vol. 9, nr. 12, s. 1156.
Byczowska, B., Pilarczyk, B. & Tomza-Marciniak, A. 2019. Evaluation of the effectiveness of programs combating the invasions of strongyles (Strongylidae) in horses in selected stables of Western Pomerania, Annals of Parasitology, vol. 65, nr. 2, s. 121-128.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!