Två nya studier har tittat närmare på ett av hästvärldens största bekymmer: hältan. Frågan är hur den bäst ska upptäckas, är det tekniken som ska hjälpa oss se små förändringar eller är det vi själva som måste lära oss förstå vad våra hästar redan skriker till oss? Eller kanske både och?
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Traditionellt har trav varit gångarten nummer ett för hältutredningar. I takt med att objektiva digitala mätsystem kan användas allt mer så finns det ökade möjligheter att upptäcka mycket subtila förändringar i rörelsemönster och belastningar, och kanske kan hältutredningen lika gärna göras i skritt då? Men för att det ska fungera måste man veta vad som händer i skritten om hästen har ont någonstans. I ett försök lett av SLU, i samarbete med universiteten i Zürich, Utrecht och Köpenhamn, har man med objektiva mätmetoder studerat hur en hälta kan upptäckas i skritt. Tio varmblodiga ridhästar fick gå på en rullmatta där man kunde mäta hur stor belastning det var på varje ben. Hästarna förseddes med markörer för digital rörelseanalys och filmades med höghastighetskameror. Genom lite tryck mot sulan på ena frambenet framkallade forskarna en tillfällig hälta hos hästarna.
Avlastar och kompenserar
Man såg då att vid frambenshälta minskade belastningen på det halta frambenet, medan belastningen på det andra frambenet och det diagonala bakbenet ökade. Även sättet som hoven sattes i marken och vinkeln på det halta benet förändrades. När ett framben belastas sjunker manken, men eftersom hästarna avlastade det halta frambenet sjönk manken mindre när det var i marken än vad den gjorde när ett friskt framben var i marken. Den karakteristiska nickningen med huvudet gick att mäta, däremot fanns det bland de tio studerade hästarna individer som rörde huvudet asymmetriskt även när de inte var halta. Forskarna såg att det fanns mer individuella skillnader i hur en halt häst rörde sig i skritt jämfört med i trav. Forskningen om hur rörelseanalys och tryckmätning bäst kan användas för hältutredningar fortsätter.
Hästen berättar
I en ny studie från England har man också försökt kartlägga svaga tecken på smärta från rörelseapparaten. Men istället för de tekniska hjälpmedel som användes i den förra studien satsade de här forskarna på att utvärdera ett system sammansatt av 24 olika beteenden, som tidigare har visat sig ha ett samband med hälta. The Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE) utvecklades 2018 (se nedan).
– Jag hade blivit så uppgiven av att se så många hästar som tydligt hade smärtrelaterade problem som hade ignorerats alldeles för länge, säger Sue Dyson, en av forskarna bakom studien och den som utvecklade RHpE till tidskriften EQUUS.
Hon menar att man skyller på tränare, ryttare eller häst. Skaffar skarpare utrustning och deklarerar att hästen har beteendeproblem, istället för att se att det är en smärtproblematik i grunden. Även veterinärer missar ofta grundproblemet menar hon.
Tydliga samband
Man kan se att de flesta beteenden som finns med i RHpE är tio gånger vanligare hos hästar med hälta. Och de försvinner ofta om man släcker hältan. I den senaste studien använde Sue och hennes kollega 60 hästar vars ägare ansåg dem vara friska. Man gick först igenom hästarna och kollade bland annat sadeltillpassning. Ägarna fick sedan rida sina hästar genom ett program i alla gångarter. En erfaren veterinär studerade under tiden hästarna med avseende på hälta. Ritterna filmades och inspelningarna analyserades senare för att dokumentera eventuella beteenden som finns listade i RHpE. Även ryttarens skicklighet bedömdes.
Tre av fyra halta
Hästar som visade åtta eller fler av de listade beteendena bedömdes oftare som halta av veterinären. De starkaste kopplingarna fanns om hästen la öronen bakåt i fem sekunder eller mer, ett särskilt intensivt stirrande i fem sekunder eller mer samt om hästen snubblade eller släpade båda tårna bak. Tre fjärdedelar av hästarna hade någon grad av hälta, trots att ägarna ansåg att de var helt friska, något som egentligen inte förvånade forskarna.
– Jag har tappat räkningen på hur många gånger kunder har sagt till mig att ”han har alltid tyckt att det har varit svårt att galoppera – det är normalt för honom”, säger Sue Dyson.
Siffran var ännu högre om man bara tittade på de hästar i studien som var ridskolehästar till vardags, och Sue Dyson resonerar kring om hästar som anses snälla och lätta att lära sig rida på egentligen försöker gå försiktigt och hålla ryggen så stilla som möjligt för att de har ont någonstans. Hon efterlyser bättre tillpassade sadlar och att nybörjare ska få möjlighet att hitta rätt position och balans på en mekanisk häst i större utsträckning, för att sedan klara av att rida hästar som kan utnyttja hela sitt naturliga rörelsemönster.
Referenser samt "The Ridden Horse Pain Ethogram":
F.M. Serra Bragança, E. Hernlund, M.H. Halling-Thomsen, N.M. Waldern, M. Rhodin, Anna Byström, P.R. van Weeren, & M.A. Weishaup. 2020. Adaptation strategies of horses with induced forelimb lameness walking on a treadmill. Equine Veterinary Journal.
Dyson, Sue & Pollard, Danica. 2020. Application of a Ridden Horse Pain Ethogram and its relationship with gait in a convenience sample of 60 riding horses, Animals, June 2020, 10(6), 1044
RHpE, The Ridden Horse Pain Ethogram
If a horse exhibits eight or more of the following 24 behaviors, it is likely that he is experiencing musculoskeletal pain.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
FEI ställer nu in alla internationella tävlingar i 10 europeiska länder. Detta för att förhindra spridningen av EHV-1-viruset som utbrutit i spanska Valencia.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!